Cetăţenia europeană: mit sau realitate?

Foto: Mediafax

Voluntarii ONG-ului European Alternatives organizează joi, 21 octombrie 2010, ora 17:00, la Bastionul Croitorilor din Cluj Napoca, dezbaterea publică “Cetăţenia europeană: mit sau realitate?”, cu accent pe expulzarea romilor din Franţa.

Câteva interogaţii care pot fi clarificate la dezbatere: Rezultatul politicilor de integrare a romilor din statele europene e cel mai adesea un eşec? Care e viitorul romilor nomazi europeni? E oare vorba de discriminare din partea franceză în cazul romilor expulzaţi (așa cum reclamă unii activişti civici sau politicieni) sau e mai degrabă un motiv tehnic (ocuparea abuzivă a unui  teren)? Romii sunt folosiți ca o armă politică utilizată pentru a distrage atenţia de la eşecuri în planul politicilor interne?

Invitaţi să discute despre acesta problema sunt prof. univ. dr. Enikő Vincze, prof. Cristian Suciu şi prof. M Zăloagă. Voi modera evenimentul. Câteva motive deloc sofisticate de pe forumurile patriei pentru care am ales să particip la eveniment:

X, cetățeanul revoltat, însă cu har filozofic și putință de a generaliza: Tiganii sant la fel peste tot. Simpatic a fost tiganul ala care cica cauta de lucru dar nu gasea ,cica e criza.Dreptate are intr-un fel dar cand nu a existat criza in Spania tot nu sau inghesuit la munca.Sant raritati cei care muncesc. Mai mult castigi din trimisul puradeiilor la furat.

Y, doct și conciliant: “ideea nu e sa fie exterminati ci sa se aplice legea! … iar legea trebuie gandita de o asa maniera incat sa descurajeze (pe cat de posibil) astfel de animale bipede de la as face de cap… ca o remarca la ce ati afirmat mai devreme , ati putea da macar un singur exemplu de tigan care incalca legea si care ulterior a devenit un om civilizat ???? .”

Z, statistic, rece, într-un inventar științifico-popular:

“tiganii fura;
– tiganii omoara, sunt 5% din populatia romaniei si ocupa aproape 50% din inchisorile din Ro;
– tiganii put, nu se spala, cine a mers cu autobuzul stie;
– tiganii nu inteleg de vorba buna si devin violenti mult mai repede decat romanii…
– tiganii nu dau un scuipat pe ceilalti, injura langa oameni in varsta, scuipa pe jos in autobuz, asculta manele pe telefon;

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress