Inception

Christopher Nolan revine pe ecrane cu un film complicat şi plat. Singura idee ce va rămîne în urma vizionării e că s-ar putea să nu ştim dacă ceea ce trăim e vis ori realitate. Nimic nou sub soare. Însă nu asta e problema, de fapt.

Din prima secvenţă a lui Inception ştii că vei urmări o super-producţie hollywoodiană convenţională: Cobb, personajul lui di Caprio, e întîns în apă, la malul mării, camera urmăreşte în relanti starea mării şi starea bărbatului. Imagine spectaculoasă, filmare care îţi taie respiraţia. Ăsta e filmul în întregul său: o înşiruire de imagini excelent construite, efecte speciale halucinante şi cam atît. Revenind la ideea filmului – că visul şi realitatea pot fi confundate – problema nu e că gîndul ăsta circulă prin lume de cînd au apărut Platon, Hristos, Matrix, Eraserhead sau Dallas (erau multe episoade fără Bobby, care s-au dovedit a fi un coşmar al Pamelei şi al milioanelor de fani ai serialului), problema e că Nolan o spune exact aşa cum, după nici jumătate de oră din film, veţi intui că o va face.

Pe ecran, di Caprio este conducătorul unui grup de răpitori de gînduri care operează în ilegalitate în diverse zone ale lumii după ce Cobb a fost condamnat în State pentru o presupusă crimă. Victimele acestui grup sînt aduse într-o împrejurare confortabilă, sînt răpite şi adormite, moment în care li se induce un anumit vis construit de arhitectul cetei conduse de Cobb. În vis se petrec tot felul de lucruri în urma cărora Cobb să descopere, să ajungă la secretul căutat şi să pună mîna pe el. Visurile se deschid pe trei-patru niveluri, navigarea între straturile visurilor fiind singura problemă pe care o ridică filmul în timpul vizionării. Că, altfel, istoria de pe ecran nu invită la vreo meditaţie de substanţă. Dacă solicitarea intelectuală e aproape nulă, ochii, în schimb, nu vor fi iertaţi de Inception. Şi muzica filmului e bună, Hans Zimmer e la înălţime din nou. Tema principală a filmului e un mix între mugetul tripozilor din War of the Worlds al lui Spielberg şi un rock-simfonic inspirat.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress