Kokomo + Head of the Taurus

Kokomo [psychedelic progressive post-metal, Germania]
Head of the Taurus [downtempo minimalistic post-rock, sludge, Germania]
deschidere: Flirt in lust [Bistrita]

Luni, 12 aprilie – Irish & Music Pub incepand cu ora 20:00
Intrare: 10 RON

Ce inseamna genul muzical post-rock si la ce sa te astepti:
„Post-rock inseamna utilizarea instrumentatiei rock in scopuri ce nu tin de muzica rock, incluzand folosirea chitarilor pentru facilitarea timbrelor si texturilor, in locul riffurilor„. Simon Reynolds (intr-un articol pentru The Wire).

„Lasand la o parte limbajul pretentios, asta inseamna ca avem de-a face cu un gen care isi propune sa renunte la riffuri, melodii si refrene si sa se axeze pe crearea unei atmosfere si elaborarea lenta a unor idei muzicale. Nu suna foarte distractiv, nu-i asa? Nici nu este. Insa, bineinteles, muzica nu trebuie sa fie intotdeauna despre distractie, dupa cum nu fiecare seara este pentru iesit in oras. Mai degraba decat sa-ti puna posteriorul in miscare, artistii de felul acesta vor sa-ti trezeasca o emotie, sa-ti trimita o imagine, sa te transpuna un pic din realitatea imediata intr-o zona mai luminoasa.

Are multe in comun cu curentul minimalist din muzica clasica: aidoma unor compozitori ca Philip Glass sau Steve Reich, trupe precum Explosions In The Sky si Godspeed You! Black Emperor lucreaza cu structuri aflate intr-o crestere inceata, in care, de pilda, unor arpegii de chitara li se adauga o contramelodie la bas, apoi, cateva masuri mai tarziu, o linie de sintetizator sau poate un violoncel, totul avansand intr-un crescendo lent si deliberat catre un punct culminant din care se coboara usor, aducandu-te in starea initiala.

Altii, precum Mogwai sau Tortoise, sunt mai degraba influentati de muzica electronica, de jazz sau de ramurile mai avangardiste ale muzicii clasice contemporane, jucandu-se neincetat cu timbre, ritmuri si texturi. Ceea ce au in comun este ca muzica lor e mai ales instrumentala, iar acolo unde apare, vocea umana serveste ca un instrument si o culoare suplimentara in orchestratie, si ca suport pentru versuri.

Una dintre marile trupe ale genului, islandezii Sigur Ros, au mers chiar pana la a inventa o limba (fara inteles) pentru partile vocale, tocmai pentru nu altera impactul muzicii prin versuri inteligibile.

Desi nu are o popularitate de masa uriasa, post-rockul si-a facut simtita prezenta in cultura populara mai de la vest, prin numeroasele piese aparute pe coloanele sonore ale filmelor de la Hollywood sau prin participarea trupelor de gen la festivaluri importante. Neavand, propriu-zis, multe in comun cu genul indie, a fost totusi asimilat acestui curent, si intre fanii indie dornici de ceva diferit si interesant isi gaseste majoritatea ascultatorilor.

Ce este important de retinut este ca aceasta muzica se asculta mai degraba asemeni muzicii clasice sau a celei ambientale, piesele sunt lungi, gravitand de multe ori in jurul a 7-8 minute, si necesita o stare de spirit corespunzatoare. Asa ca nu dati inainte sa ajungeti la momentul in care incep tobele, fiindca veti strica tot efectul! In loc de asta, rezervati-va o seara linistita si o pereche de casti bune, si s-ar putea sa aveti o experienta, sa zicem, cel putin interesanta. Hei, in cel mai rau caz, chestia asta poate servi de minune drept muzica ambientala, daca v-ati plictisit de Brian Eno si Klaus Schulze!
http://muzica.metropotam.ro/Articole/2010/01/art5368972321-Muzica-gen-Post-rock/

Eveniment organizat de Irish Music Pub in colaborare cu colectivele de organizatori: BHCB (Bistritz Hardcore Brigade) & TRASHILVANIA si TBA CREW BOOKING

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress