Zilele filmului francofon


ZILELE FILMULUI FRANCOFON  Special Orientul Mijlociu
8 – 14 martie, Cinema Victoria

Persépolis   Animaţie. Franţa, SUA. 2008 Regie : Marjane Satrapi et Vincent Paronnaud Cu vocile actorilor: Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux  Teheran 1978 : micuţa Marjane se gândeşte la viitor şi se visează profetul care va salva lumea. Crescând într-o familie de oameni moderni şi cultivaţi, ea trăieşte cu exaltare evenimentele revoluţiei care va duce la căderea regimului Şahului. Odată cu instaurarea republicii islamice apar şi o serie de politici represive. Obligată să poarte văl, Marjane se visează de acum parte a unei noi revoluţii…  Persepolis a câştigat premiul juriului la Cannes în 2007, premiul pentru Cel mai bun film de debut şi pentru cel mai bun scenariu în 2008 şi a fost nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie în 2008.

L’enfant de Kaboul  Copilul din Kabul   Dramă. Franţa, Afganistan 2009 Regie : Barmak Akram   În Kabul, Khaled ia în taxiul său o femeie înfăşurată complet de vălul musulman care poartă în braţe cu bebeluş. După ce aceasta coboară, şoferul descoperă bebeluşul rămas singur pe bancheta din spate. Aşa începe călătoria plină de evenimente, haotică şi neaşteptat de amuzantă, printr-un oraş cufundat încă în molozul de după razboi, dar de sub care răzbate o lume condimentată şi plină de vitalitate şi pitoresc.  Acest film a fost selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Toronto în 2008.  Barmak Akram a câştigat cu «Copilul din Kabul »  premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film Transilvania 2009 şi la Festivalul Internaţional de Film Fajr din Teheran în 2009.

Teheran sans autorisation   Teheran fără autorizaţie   Documentar, Iran 2009 Regie: Sepideh Farsi  Teheran, filmat cu telefonul mobil, nu ca un megalopol la baza vulcanilor, ci ca un personaj. Teheran, nu ca un loc unde trăiesc oameni, ci ca un loc are trăieşte el însuşi, mişcându-se şi schimbându-şi în permanenţă înfăţişarea. Un Teheran în care intri fără să fi bătut vreodată la uşă. Teheran traversat de o privire pătrunzătoare, ca o săgeată trasă la întâmplare, ca o frunză purtată de vânt. Zilele sale tumultoase şi secretele nopţilor sale strălucitoare.  Teheranul prezentat ca niciodată până acum…  În premieră în România. Documentarul a fost selecţionat pentru Festivalul de Film de la Locarno în 2008.

Harat – A journey diary  Harat – Jurnal de călătorie  Documentar. Iran-Franţa, 2007.  Regie: Sepideh Farsi  O fetiţă însoţită de mama ei – însăşi regizoarea filmului – pleacă din Paris spre Iran unde îl va înâlni pe bunicul ei şi vor pleca într-o călătorie în Afganistan, ţară la care a visat mult, dar care nu mai fusese vizitată de 3 generaţii. Filmându-şi fiica şi tatăl – şi filmată la rândul său de fiica sa cu o cameră de buzunar – cineasta împleteşte două perspective, dând naştere un jurnal de călătorie şi, în acelaşi timp, unui album de familie. În ţara străbunilor dispăruţi, întâlnirea emoţionantă a priveliştilor uitate şi regăsirea neaşteptată a unor rude îndepărtate fac să renască amintirea unei familii, deplasează graniţele teritoriului său şi desenează noi orizonturi.  În premieră în România. Documentarul a fost selecţionat pentru Festivalul de Film de la Locarno în 2007 şi a luat premiul Pentru cel mai bun film documentar la Festival dei Popoli în Firenze în 2007.

Rough Cut   /  Decupaj  Iran, scurt metraj documentar 22′, 2007  Regie: Firouzeh Khosrovani  Vitrinele elegante ale magazinelor din centrul Teheranului atrag privirile trecătorilor. Curând însă sesizezi că ceva nu e în regulă: manechinele înfăţişând siluete feminine au fost mutilate pentru a corespunde cu standardul oficial“ de femeie musulmană. După războiul dintre Iran şi Iraq, manechinele au reapărut, după ce dispăruseră complet în anii 1980. Primele au fost cele masculine, iar mai apoi şi cele înfăţişînd femei, însă nu înainte de a li se înlătura orice trăsătură feminină. Filmul pătrunde dincolo de chadar-ul care acoperă societatea iraniană, vorbind în imagini puternice despre consecinţele, adesea absurde, ale normelor impuse de societate. Filmul “Rough Cut” a câştigat Menţiune Specială la Asiatica Film Mediale, Premiul pentru cel mai bun film documentar la festivalurile de film documentar de la Fike, Miradasdoc, la Almaty şi la Femina Film festival.

INVITAŢI SPECIALI
Firouzeh Khosrovani Iran  Născută în Teheran, ea studiază arta în Italia şi mai apoi se întoarce în Iran unde studiază jurnalismul, până în 2004. Se implică în cinematografie printr-o colaborare la un documentar despre războiul din Iran – Iraq. La Bam, oraş devastat de un cutremur, ea realizează un documentar despre ajutorul oferit de Crucea Roşie italiană acestui oraş sinistrat. În paralel cu cariera sa de cineast, lucrează şi ca redactor pentru mai multe ziare din Italia.   În cadrul Zilelor Filmului Francofon, ea va asista la proiecţia scurt metrajelor sale Rough Cut şi Life Train, după care va susţine o prezentare cu titlul „Imaginea femeii în cinematografia iraniană”, urmată de o dezbatere cu publicul.  12 martie, ora 19.00 Cinema Victoria

Barmak Akram  Afganistan  Regizor, artist plastic şi muzician, Barmak Akram s-a născut în 1966 în Kaboul, Afghanistan. Ajunge în Franţa în 1981 ca refugiat politic şi devine pasionat de artele vizuale, dar dovedeşte talent în multiple domenii creative.  Compune şi interpretează muzică, explorând instrumentele culturii sale şi tradiţia poeziei persane. A scris texte pentru cântecele celebrului artist francez M (Mathieu Chédid) şi pentur Susheela Raman, cântăreaţă engleză de origine indiană.  Realizează numeroase filme documentare, care abordează în special cultura afgană şi “videoto-uri” – prescurtare de la video automatic, termen inventat de artist pentru a defini filmele sale experimentale, născute din întâmplare şi cu puternice referinţe autobiografice. L’Enfant de Kaboul (Copilul din Kabul, Kabuly Kid) lansat în 2009 este primul său film de lung metraj. Barmak Akram este atât regizorul filmului, cât şi scenaristul său, şi autorul coloanei sonore.   În cadrul Zilelor Filmului Francofon de la Cluj-Napoca, Barmak Akram va asista la proiecţia filmului său L’Enfant de Kaboul în 9 martie, 21h00 la cinema Victoria şi va participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri după încheierea filmului.   De asemenea, va prezenta propriul său Afganistan, prin intermediul a 5 scurt metraje documentare în 11 martie, 21h00, la cinéma Victoria :  1.Voyage dans les archives de la télévision afghane – Călătorie prin arhivele televiziunii afgane 2.Tulipe sauvage – Lalea salbatică 3.Lisa, la travestie – Lisa, travestita  4.Toutes les télés du monde – Toate televiziunile lumii 5.Tous les habits du monde – Toate veşmintele lumii  El va susţine şi 2 master-classuri la Fabrica de  Pensule în 10 şi 11 martie unde, după proiecţia filmului său, va discuta despre felul în care a scris scenariul şi a realizat montajul filmului L’Enfant de Kaboul.

La sesiunea din 10 martie va fi prezent şi Dl. Dan Burlac, producător român de la casa de producţie Saga Films, coproducător al filmului „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.  Participarea la aceste master-classuri este gratuită, însă o înscriere prealabilă este necesară. Dacă doriţi să participaţi, vă rog să trimiteţi un e-mail la: audio.visuel@ccfcluj.ro.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress