Luni, 7 decembrie 2009 – 100 de minute de filme suedeze
Marti, 8 decembrie 2009 – 100 de minute de filme romanesti
Proiectiile din cele doua seri vor avea loc in Sala Mare a Casei Matei Corvin cu Incepere de la ora 19. Ele vor fi urmate de sesiuni de Intrebari si raspunsuri cu organizatorii, dar si cu Andrei Craciun, curatorul sectiunii romanesti. Intrarea este libera.
Dupa succesul din urma cu 3 ani de la proiectia celor 100 de minute de film finlandez, Universitatea de Arta si Design Clu in colaborare cu PAVILION UNICREDIT organizeaza luni 7 decembrie si marti 8 decembrie 2009 doua zile de proiectii grupate sub titlul „100 de minute suedeze” si “100 de minute romanesti”, prezentari ale unor lucrari de arta video din Suedia si Romania, apartinand unor artisti precum Magnus Bartas, Loulou Cherinet, Mats Hjelm, Jesper Nordahl, Marika Orenius, Lina Selander, Alexander Vaindorf si Stefan Constantinescu, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Ciprian Homorodean, Sebastian Moldovan si Corneliu Porumboiu.
Seara de luni 7 decembrie 2009 este rezervata proiectiilor de film suedez, curator fiind Catrin Lundqvist de la Moderna Museet din Stockholm. Manifestarea va fi precedata de o conferinta sustinuta de Razvan Ionsi Eugen Radescu avand ca subiect revista PAVILION – journal for politics and culture ca generator al PAVILION UNICREDIT si BUCHAREST BIENNALE. De la mijlocul secolului al XX-lea, Suedia a cunoscut o rapida dezvoltare industriala care a contribuit la o economie stabila, fapt ce a transformat Suedia Intr-un stat cultural, social si economic al ajutorului social. Aceasta a fost si perioada In care imigratia a crescut In Suedia datorita nevoii de munca a industriilor suedeze. Suedezilor le displace disputa si prefera sa ajunga la un consens prin discutii. Oamenii vorbesc rar despre ideologia lor politica. Aceste idei generale despre peisajul politic suedez, Impreuna cu lipsa conflictelor si a nelinistii politice fac din politica un subiect mai putin frecvent pentru artistii suedezi. De aceea In Suedia de astazi exista mai multi artisti care lucreaza asupra efectelor pe care angajarea politica o are asupra vietii personale la nivel psihologic, decat artisti care lucreaza cu puncte de vedere politice.
In ceea ce priveste cele 100 de minute romanesti care vor fi proiectate marti 8 decembrie 2009, ele apartin artistilor-cineasti stefan Constantinescu, Teodor Graur, Ion Grigorescu, Ciprian Homorodean, Sebastian Moldovan si Corneliu Porumboiu. Instrumentele artistului roman sunt auto-critica si auto-ironia, rezultatul fiind auto-critica si auto-ironia societatii. Artistul roman contemporan pare a fi cuprins de melancolia si fatalismul de a Incerca sa justifice trecutul prin analiza re-gandirii acestuia, Incercand sa-i chestioneze autenticitatea, autoritatea, valabilitatea. Indiferent ca parodiaza realul sau se implica In emotia prezentului, artistii romani isi doresc contributia la noua istorie.
Sorry, comments are closed for this post.