Stralucirea aramurilor tiganesti – Gabor Lali

gaborlali

Cu ocazia lansarii ClujEst – punct de cercetare vizuala, in data de 20 noiembrie, orele 19.00, va invitam la expozitia:
 O MIRAJI LE HROMANE BUTIENGA – Stralucirea aramurilor tiganesti, de Gabor Lali.

Obiectele lui Gabor Lali, realizate cu mestesugul traditional tiganesc fac referire la obiecte cotidiene si exprima identitatea tiganeasca. 
In catalogul expozitiei puteti citi articole de Tamas Gaspar Miklós (Hei, tigane!) si Székely Sebestyén György (Stralucirea aramurilor tiganesti – Gabor Lali ).

Gabor Lali despre el insusi: „M-am nascut la Oradea, in satul Haieu – Baile 1 mai, la 1 martie 1968, la familia Duloaie, unde tata statea in chirie si se mutase din Craciunesti, judetul Mures. Sunt tigan caldarar, tinichigiu si fierar. Cunosc tehnologia veche de sudura cu un praf din neferoase topit de noi si cunoscut ca si COLISI pe care il racim prin invartire pana se raceste, dupa care il punem pe zona unde avem nevoie si incalzim la forja pana se topeste praful [colisi]. Am jucat ca figurant in filmul lui Lucian Pintilie, Prea Tarziu [initial Poarta Raiului], la Petrosani, mina Dalja. 
Am jucat rolul principal in filmul Bahrtalo! [Lakatos Róbert, 2008].
 François Bréda a scris o carte despre mine, sub numele de „Lali lakomai” [Petrecerile lui Lali], publicata in 2008.
 Predau limba tiganeasca, limba literara vorbita de tiganii gabor [limba acoperis] profesorilor si studentilor si altor personae care vor, bine inteles gratuit. 
Despre expozitia noastra si a tuturor celor care vor fi prezenti ma incumet sa zic, ca este unicat din mai multe motive, dar mai ales pentru ca se face in ciuda prejudecatilor, rasismului cronic, a batjocurii si urei fata de tigani a unor oameni care habar n-au cat e de greu sa fii tigan.
 Dar, cum zice proverbul, a gresi e omenesc, eu zic, a iubi e tiganesc.”

ClujEst- punct de cercetare vizuala are ca scop documentarea si arhivarea artei contemporane romanesti si a diferitelor fenomene culturale, precum si prezentarea acestora prin expozitii si publicatii. 
Activitatea noastra ia in considerare rolul social al artei si al culturii vizuale in general. 
ClujEst isi propune ca in cadrul centrului cultural independent Fabrica de Pensule sa asigure o baza informationala a artei contemporane romanesti si mai ales, a celei clujene.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress