Madagascar blues

mikea

Mikea
Casa de Cultura a Studentilor, luni, 2 noiembrie 2009

Blues-ul din Madagascar ajunge la Cluj

MIKEA a fost creat în 2003 de către Théo Rakotovao, originar din Masikoro (sud-vestul Madagascarului). Cunoscând un succes din ce în ce mai mare, acest grup îşi extrage inspiraţia muzicală în Beko, blues-ul autentic din Sudul Madagascarului.

În marea diversitate de stiluri muzicale din Madagascar, Beko este acela care descrie  cel mai bine nostalgia şi miile de probleme ale vieţii cotidiene de acolo. Astfel MIKEA descrie aceste sate care riscă să fie părăsite, din cauză că defrişările au declanşat spirala degradării mediului, sau pentru ca « dahalo », grupuri de tâlhari atacă gospodăriile şi fură animalele, semănând teroarea în sate. MIKEA spune şi poveşti despre dragoste şi dezamăgire, despre tinerii săraci care nu au curajul de a face curte fetelor în zilele de târg. Dincolo de interesul muzical, grupul şi liderul său au atras atenţia publicului asupra unei regiuni şi a unui popor a cărui cultură, profund legată de pădure, este în prezent ameninţată cu dispariţia.  Deseori, Beko se cântă acapella, lăsând loc calităţilor vocale şi interpretării cântăreţului. Orchestraţia pieselor MIKEA a fost gândită pentru ca notele de chitară şi percuţia să formeze doar pânza colorată pe care se aşterne vocea lui Théo Rakotovao, caldă şi puternică, capabilă de a urca cu uşurinţă în octave.

Dincolo de interesul muzical, grupul şi liderul său au atras atenţia publicului asupra unei regiuni şi a unui popor a cărui cultură, profund legată  de pădure, este în prezent ameninţată cu dispariţia.

Mikea nu are decât câteva concerte în Europa, printre care cele de la Cluj şi Iaşi, înainte de a se reîntoarce în Madagascar. Centrul Cultural Francez invită  amatorii de blues  şi muzică  a lumii să nu rateze acest spectacol cu adevărat unic.

un răspuns la Madagascar blues

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress