viitorul probabil…vine!

viitorul_probabil

Viitorul Probabil este un proiect de intervenţie urbană printr-o abordare interdisciplinară, dezvoltat de Fundaţia AltArt şi Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, UBB. Echipe de artişti, sociologi şi antropologi au documentat şi cercetat timp de trei luni teme ale mediului urban clujean şi propun acum o serie de intervenţii artistice urbane. Proiectele dezvăluie, pentru locuitorii şi vizitatorii Clujului, fragmente din istoria locurilor şi a oamenilor care trăiesc sau au trăit în zona Clujeana/Lupşa printr-o serie de trasee ghidate – printr-un ghid audio – ale cartierului, un picnic cu mere şi muzică din diferite epoci, printr-un obiect – o lunetă prin al cărei vizor Parcul feroviarilor poate fi imaginat în trecut şi în viitor, – şi un act performativ.
Programul evenimentelor

miercuri, 30.09.2009
Parcul Feroviarilor

17:00  Picnic cu mere si muzică de pe vinil
17:30  Trasee prin cartier cu ghid audio
18:00  „Observator” – Marius Nedelcu
19:00  „Alo” -performance de Lajos Lehel

joi, 01.10.2009
Str. Daniil Bărceanu nr. 1 (imediat cum treceţi podul după Piaţa Abator, spre Str. Traian)
17:00 Trasee prin cartier cu ghid audio

Notă:
Fişierul necesar pentru audio-guide va fi disponibil în ziua evenimentului la locaţiile prcizate în program sau la următoarea adresă web:
www.sectorulcultural.info/viitorulprobabil
Publicul este invitat să îşi aducă câte un mp3player pentru a rula fişierul audio al turului. La locurile de întâlnire, participanţilor li se va înmâna o hartă cu marcajele traseului şi a obiectivelor descrise în ghidul audio.

Argument
Clujul se confruntă azi cu o serie de probleme cu relevanţă culturală: lipsa unei culturi a dezbaterii asupra temelor de interes public, criza spaţiului public (marcată de abuzul politic asupra spaţiului public din istoria recentă a oraşului, lucrările publice reflectă în mică măsură înţelegerea dinamicii sociale şi identităţii culturale a diferitelor arii urbane), asumarea incoerentă (aşa cum este reflectat în spaţiul public) a dimensiunii multiculturale a oraşului, extinderea accelerată a oraşului şi completa ignorare a spaţiului public al acestor zone la nivel de politici – cartiere rezidenţiale construite recent fără spaţii de socializare şi utilitate comună, fără parcuri, şcoli şi grădiniţe, centre comunitare etc).

Proiectul pune în discuţie viaţa contemporană în spaţiul urban – dinamica socială a diferitelor arii urbane, reflectarea acestora în spaţiul public a istoriei recente şi a mentalităţii colective – şi intenţionează să ofere un spaţiu de reflecţie şi posibile modele de vitalizare a spaţiului public, prin câteva exemple de proiecte de intervenţie culturală.

Zona Lupşa (cunoscută şi sub numele de zona Clujeana sau Piaţa 1848) din Cluj este o ilustrare perfectă a dinamicii dezvoltarii urbane. Spaţiu adiacent centrului dominat de către muncitori încă de la sfârşitul secolului XIX, este exclus sistematic din reprezentările publice ale oraşului. Ce are de dezvăluit acestă zonă? Pe lângă urmele unei istorii comune – bunăstarea anilor “50, urbanizarea forţată şi suprimarea iniţiativei private din vremea comuniştilor şi noile ritualuri sociale ale vremurilor de azi – povestirile din acest spaţiu – Nagy Feri, cândva crâşma preferată a zonei, merciurile de fotbal şi competiţia pentru graţiile dominşoarelor dintre locuitorii Zonei şi cei din Iris, nostalgia pentru brânza şi legumele proaspete ale hoştezenilor, un colecţionar de dinozauri de jucărie etc – oferă ocazia de a descopri  prin fragmente de istorie personală şi legende urbane frumuseţea şi dramele unei comunităţi.

ghid-audio-web-mic
Organizatori şi susţinători
Organizator:
Fundaţia AltArt – www.altart.orgwww.sectorulcultural.info/viitorulprobabil

Finanţator:
Administraţia Fondului Cultural Naţional – www.afcn.ro

Parteneri:
Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Babeş-Bolyai
made in cluj – www.madeincluj.org
NCN – partener media

Contacte:
Pentru mai multe detalii ne puteţi contacta la:
Fundaţia AltArt
Tel: 0724 510464, 0722642269.
E-mail: office@altart.org

10 răspuns la viitorul probabil…vine!

 1. Eu nu înţeleg nimic din anunţul ăsta. E 90% beţie de cuvinte. Cei care l-au scris ar trebui să se facă politicieni. Mă lamureşte cineva ce o sa se întâmple de fapt acolo, înafară ce ceea ce e deja pe afiş? Afişul mi seapre mult mai relevant decât textul explicativ.

 2. @ggl:
  ideea proiectului de fapt e simpla: am fost o echipa de sociologi si alte minti luminate 😛 care am facut o cercetare in zona. Din interviurile cu oameni au fost colectate povesti de viata, amintiri despre locuri, relatari din zona pe baza carora acum exista un traseu similar celor turistice. Diferenta e ca acest traseu nu urmareste monumente, statui, biserici si ruine, ci locuri pline de povestiri reale – strada pe care jucam fotbal, coltul unde era carciuma preferata etc, toate spuse de oamenii din cartier. Miercuri fiecare va putea face acest traseu, iar zona si profilul ei interesant le vom sarbatori cu mere si cateva surprize in Parcul Feroviarilor, plus un bonus de arta: cateva interventii artistice inspirate tot din istoria locului.

 3. De ce picnic cu mere, si nu picnic adevarat, cu cosul de picnic, mancare, ceai si cozonac? Prea complicat? Managementul cultural se invata si din esecuri, dar dureaza mult, mult mai mult astfel…

 4. hai si cu cu alte bunatati! am precizat „picnic cu mere” fiindca avem si logo-ul pe tema si ca merele vor fi din partea casei!
  dar va asteptam si cu tot ce aveti voi bun pe acasa, numai haideti!

 5. De ce mere? ca e sezonul merelor alea bune de toamna, cum altfel? Si om avea si ceai, linistit, eu umplu termosul de la mama si daca mai ramane cozonac din Bucovina aduc si de-ala! Plus ca cineva mi-a soptit ca vor fi si ceva surprize la categoria picnic, shhhhttt!

 6. A fost foarte interesant traseul ,foarte tare ma bucur ca a venit cineva si cu astfel de idei prinde bine mai ales ca sunt foarte putini care stiu de zona respectiva ca exista sa nu mai vorbim de faptul ca nimeni nu investeste nimic acolo.Sper ca v-a placut placinta mea si imi pare rau ca nu au apucat toti sa manance desi m-am straduit sa fac cat mai multa .Sper ca la urmatoarea editie sa fie cat mai multi sponsori sa i-a amploare acest proiect si sa ne implicam cat mai multi.Daca e nevoie de ajutor cu drag astept ,,chemarea,,.Iulia

 7. Iulia draga, a umblat vestea placintei tale prin tot parcul, din pacate se pare ca a fost prea buna si io n-am mai ajuns sa o gust. Dar data viitoare macar daca ne imbunezi sufletul cu asa minunatie, si deja e de ajuns!

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress