Jazz fotografic

imagini-teo

Expoziţie de fotografie Renée Renard
Imagini pe muzica Teodorei Enache
Librãria Cãrtureşti (Iulius Mall), Cluj, 1 – 30 septembrie 2009

Muzicã transformatã în fotografie. Experiment reuşit, marca Renée Renard, artistã timişoreancã de explozie târzie, dar puternicã, omul recuperat de artã din medicinã şi management, dupã un ocol de 24 de ani. Teodora Enache, omul şi vocea care întregesc un jazz de calitate, e sâmburele de la care a pornit totul. „Lucrãrile sunt un ecou la vocea Teodorei Enache, la starea pe care ţi-o dã când o asculţi cum cântã”, explicã Renée. „O voce atât de caldã, încât vibreazã… care aduce luminã, acolo unde e întuneric. Sãmânţa jazzului, vibraţia purã, vocea ca o lavã care erupe, aripile care duc cãtre jazz, rodul care e copt”.

Seria de fotografii Imagini pe muzica Teodorei Enache e o lucrare de diplomã, notatã pe linie cu 10, la sfârşitul studiilor de Design Multimedia la Facultatea de Arte Timişoara. Ideea s-a nãscut dintr-o prietenie discret prefiguratã: „Pe Teodora Enache o cunoşteam doar din cd-uri şi din povestirile entuziasmate ale celor care o ascultaserã live. I-am trimis un mail, povestindu-i despre mine (asemãnãtor ei, şi drumul meu spre artã a cunoscut o deviere – ea spre matematicã, eu spre medicinã veterinarã), şi despre dorinţa mea de a gãsi “culoarea” vocii ei în lucrarea mea de licenţã. Mi-a rãspuns cu o promptitudine şi cu o cãldurã care m-au bucurat şi onorat nespus. Au urmat îndelungi convorbiri telefonice, în care descopeream, pe lângã o voce minunatã, un om de o cãldurã, înţelepciune, frumuseţe şi bogãţie interioarã cum rar se mai întâlnesc în ziua de astãzi”.

Pentru frumuseţea povestirii şi a întâlnirii, meritã ca istorisirea sã nu fie tãiatã: „S-o asculţi pe Teodora cântând şi mai ales sã comunici cu ea este un eveniment şi cu siguranţã un sentiment deosebit. ªi nu trebuie sã fii sinestezic ca sã simţi cã muzica şi toata fiinţa ei vibreazã. Chiar ea spune cã «jazzul e vibraţie purã» şi eu nu fac altceva decât sa preiau acea vibraţie şi s-o transpun în imagine. Fãrã sã fiu o mare expertã în jazz, cred cu tãrie cã e genul de muzicã pe care îl cânţi şi pe care îl înţelegi doar când eşti marcat, într-un fel sau altul, de viaţã şi de întâmplãri. Este probabil motivul pentru care am început sã “simt” jazz-ul abia în ultimii ani. Jazz-ul, la rândul sau, marcheazã… te atinge cum puţine genuri muzicale o pot face.

Vorbind cu Teodora despre muzica şi viaţa ei, am ajuns, în mod firesc, sã povestim şi despre mine. Despre cei 7 ani în care am studiat medicina veterinarã, pe care îi consideram “ani pierduţi”, pentru cã în timpul acela aş fi putut “sã fac artã”. Şi atunci Teodora mi-a spus ceva care mi-a schimbat total percepţia despre rostul fiecãrui moment şi al fiecãrui lucru în viaţã: «…toate pe care le parcurgem ne împlinesc prin natura lecţiilor primite şi ‘sacul’ numai aşa se umple… ªi de abia când rodul e copt, atunci poate fi cules… Niciodatã mai devreme… ªi cine ştie prin ce metode se coace în cazul fiecãruia?». Din acel moment, elementul care apare cel mai des în lucrarea mea este fructul. ªi implicit, motivul copacului. Ambele au apãrut în mod firesc, ca într-o reacţie sinestezicã”, povesteşte Renée Renard.

Lui Renée îi place lumina la apus („e momentul acela din zi care te face sã te simţi fericit fãrã sã ai un motiv anume”) şi de când a început sã lucreze la proiectul cu Teodora Enache – roşul, întunericul: „Toate fotografiile sunt fãcute din toamnã pânã în primãvarã, noaptea, pe ploaie. Noaptea, culorile au altã intensitate, iar ploaia adaugã strãlucire şi vibraţie.  Roşul e parcã mai dens… Jazzul vibreazã altfel, noaptea… şi te face sã rezonezi mai puternic. Foloseam un timp de expunere lung, numãram secundele în gând şi-mi dãdeam seama cã 13 secunde trec, câteodatã, teribil de greu. Ploua şi mi-era tare frig. Dar descopeream deodatã forme ascunse, umbre subtile care modificau forma în totalitate.”

Lucrurile lumii sunt toate conectate. Sufletul cu jazzul, fotografia cu vibraţia sonorã a sufletului. Un rod al acestor întâlniri sunt Imaginile pe muzica Teodorei Enache, seria fotograficã de care vã puteţi bucura la librãria Cãrtureşti (Iulius Mall) din Cluj pânã pe 30 septembrie.

2 răspuns la Jazz fotografic

  1. Eu n-am reuşit să înţeleg absolut nimic din expoziţia aceasta. Ascult jazz aproape zilnic de mai bine de doi ani, am fost şi la două dintre concertele Teodorei Enache.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress