În episodul de astăzi din Terapie, terapie și manele analizăm ceva ce probabil mulți dintre noi am experimentat sau mai experimentăm: atracția față de cineva indisponibil emoțional și felul în care suntem “prinși” în astfel de dinamici. Sau poate tu care citești acum ai un atașament atât de securizant încât n-ai trecut niciodată prin asta dar ce să facem, nu suntem la fel nimeni nu e perfect, fiecare om are câte un defect (vorba tot lui Vali Vijelie, care e plin de material pentru terapie, terapie și manele).
Dacă data trecută când l-am analizat am vorbit despre poliamorie, acum ne concentrăm pe piesa Ba sunt viața ta și încercăm să înțelegem ce se întâmplă în sufletul acestui om.
Piesa începe cu strofa: Spune-mi tu ce vrei iubire/ Nu te mai juca așa/ Ce vrei tu să faci din mine/ Ce ai cu inima mea? Nu sunt niște gânduri pe care ai vrea să le ai legate de partenera ta, nu? Vali le are, e confuz, frustrat, rănit și știe că e într-un joc psihologic. Despre care ne dă mai multe detalii pe refren.
Ba sunt viața ta/ Ba că nu-i așa/ Ba-ți plac ochii mei/ Ba nu mă mai vrei/ Ba că mă iubești/ Ba mă părăsești/ Ba vorbești un pic/ Ba nu spui nimic. Pe mine m-a făcut cu capul doar ascultând asta, îmi închipui ce nasol este pentru Vali Vijelie. Toate aceste semnale mixte pe care i le dă partenera ar trebui să fie un red flag cât casa pentru Vali. Nu? Nu? Poate vă întrebați și voi de ce naiba mai stă cu ea. Ar fi câteva posibile explicații:
- Un stil de atașament anxios care te face să fii atras de persoane evitante sau care îți oferă breadcrumbs, întărindu-ți ideea că trebuie să te lupți să dovedești ce bun ești și să “câștigi” afecțiunea și validarea acelei persoane.
- Stimă de sine scăzută: nu crezi că meriți o relație sănătoasă, te vezi nevaloros și inferior, așa că felul în care ești tratat se potrivește cu imaginea pe care o ai despre tine.
- Legătura traumatică (trauma bonding): despre care am vorbit mai pe larg aici.
- Codependența: despre care am vorbit aici.
- Traume timpurii: toate cele de mai sus sunt înrădăcinate în – ați ghicit – COPILĂRIE. Dacă în copilărie mediul tău a fost unul inconsistent, impredictibil și iubirea a fost condiționată vei căuta același lucru în relațiile adulte pentru că chiar dacă e dureros, se simte familiar. În plus, inconștient, cauți să îl repari pe cel de lângă tine pentru a-ți îndeplini nevoile infantile de iubire necondiționată, atenție și validare.
Cauza pentru care Vali e atras de astfel de persoane și rămâne în aceste dinamici adictive doar Dumnezeu și terapeutul lui o știe, dar haideți să vedem ce efect are asta asupra lui. Ai ceva să-mi spui iubire/ Și nu știi cum să mă iei/ Ori poate-ți bați joc de mine/ Sau nici tu nu știi ce vrei. Lipsa de consistență, predictibilitate, claritate îl face pe Vali să se gândească în continuu DE CE partenera face ceea ce face. De la unele explicații inofensive, că nu știe cum să-l abordeze la altele ce sugerează intenții rele, că-și bate joc de el, Vali ruminează încercând să o înțeleagă pe ea, focusul fiind oriunde altundeva decât la propria persoană. O capcană în care e ușor să cazi dar care nu va rezolva cu adevărat problema. Soluția este să ne uităm la noi, cu curaj și compasiune și să vindecăm acele părți din noi care vor tot fi activate de comportamentele inconsistente ale celorlalți.
Sorry, comments are closed for this post.