În episodul de astăzi al rubricii Terapie, terapie și manele vom vorbi despre un fenomen pe care cred că foarte mulți l-am experimentat și anume infatuarea. Piesa Te iubesc oriunde-ai fi a lui Florinel cu Ioana și Play AJ descrie foarte bine fenomenul și până să o luăm la analizat vă dau o scurtă definiție a infatuării. Infatuarea reprezintă o admirație sau pasiune intensă pentru cineva sau ceva, persoanei infatuate fiindu-i greu să se mai gândească la altceva în afara obiectului infatuării. Majoritatea relațiilor romantice au o astfel de fază, iar când trece această “lună de miere” unele cupluri dezvoltă o iubire mai profundă, altele se despart. Dar hai să vedem cum se reflectă asta în maneaua noastră preferată.
Din primele versuri ale refrenului („Te iubesc oriunde ai fi/ De-o mie de ori pe zi/ Te doresc mai mult, mai mult/ Cu fiecare minut”) înțelegem caracterul obsesiv al iubirii lui Florinel cu Ioana, o iubire excesivă, intensă, pasională, o flacără ce nu se stinge cu una cu două ci crește tot mai mult făcându-i pe protagoniști să-și vadă partenerul ca fiind perfect și să-i accepte orice („Te iubesc și orice-ai face/ La tine totul îmi place”).
Această obsesie se prezintă și mai detaliat în prima strofă, versurile „Stăpânești visele mele/ N-am vis fără tine” arătând faptul că persoana iubită ocupă tot spațiul mental al îndrăgostitului iar partea cu „Iar când stau cu tine în brațe e ca-n vis dar mult mai bine” descrie acea stare euforică când în sfârșit primim reward-ul dorit și suntem inundați de hormonul plăcerii, dopamina. Ca la orice altă adicție. Infatuarea ne poate face să facem declarații de dragoste mărețe („Niciodată în viață nu te-aș părăsi”) care de multe ori includ promisiuni extreme și nerealiste („Niciodată în viață eu nu ti-aș greși”).
Mr. Juve își bombardează iubita cu cuvinte menite să ii transmită cât de specială e și continuă șirul de promisiuni (Jur că nu m-am gândit că o să mă faci atât de fericit/ Simt că niciodată nu am mai iubit/ Parcă ar fi prima dată și sigur niciodată/ N-o sa mai dau atenție la nici o fată) și apoi ca un copil mic care vrea să fie centrul Universului pentru mama lui îi cere cu lăcomie să-l iubească (Hai iubește-mă pe mine da/ Doar pe mine doar pe mine da). Strofa se încheie cu versurile „De când te-aștept în viața mea/ Doar pe tine doar pe tine da” care sugerează că își cam pune iubita în rolul de Salvator pe care l-a așteptat toată viața și care în sfârșit e acolo să-i rezolve toate traumele, lucru des întâlnit în infatuare.
Următorul pasaj „Te trezesti zâmbind și-mi spui bună dimineața/ Te privesc și îmi dau seama cât e de frumoasă viata” ne duce iar în lumea de basm creată în mintea celor doi iubiți care văd totul prin lentilele roz ale infatuării. Aceste lentile distorsionează realitatea și ii fac să evalueze global pozitiv viața, ea fiind doar frumoasă, fără nimic negativ în ea.
Din strofa lui Șușanu deja putem să intuim ce probleme o să aibă cuplul. Nevoia de reasigurare a partenerei pare să fie cam mare iar el va trebui să îi demonstreze din nou și din nou că o iubește, lucru care desigur nu îl deranjează acum, în stadiul acesta al relației („De multe ori m-ai intrebat cât te iubesc/ Și ți-am răspuns că din cuvinte nu pot să te mulțumesc/ Lasă-mă să-ți arăt că numai așa pot/ Să-ți dovedesc cât te iubesc că doar faptele vorbesc”). La final el îi mai spune încă o data cu o certitudine de invidiat că pe ea o vrea și o iubește și că o să fie iubita lui pentru totdeauna („Dragostea adevarată ești tu numai tu și nimeni niciodată nu-ți ia locul nu”)
Sorry, comments are closed for this post.