Terapie, terapie și manele – episodul 5: Mihaela Minune și Andrei de la Bărbulești

În episodul de astăzi al rubricii Terapie, terapie și manele vom vorbi despre trauma bonding și felul în care se regăsește acest concept în piesa “Plouă ca-n India” cântată de Mihaela Minune și Andrei de la Bărbulești. Trauma bonding se referă la o legătură emoțională puternică care se creează între o persoană abuzată și un abuzator ca rezultat al tratamentului abuziv. Acest fenomen s-a observat atât în relații romantice, cât și între părinte și copil, liderul unui cult și membrii acestuia sau celebrul “Stockholm Syndrome” între ostatici și cel care i-a răpit. Să vedem cum se reflectă în piesa de azi.

După primele versuri din refren („Plouă ca-n India/ Plânge inima mea/ Lacrimile nu le pot opri”) pare că avem de-a face cu o altă piesă clasică de despărțire însă următoarea parte ne face să ne dăm seama că e mult mai mult de atât (“Sufletul meu e-amar/ Ești răul necesar/ Dar eu nu te pot părăsi”). În așa puține cuvinte, se spun foarte multe. În primul rând, Mihaela Minune conștientizează că partenerul este toxic pentru ea. În al doilea rând, a ajuns să creadă că are nevoie de el, că este ceva necesar fără de care nu poate trăi. În al treilea rând, exprimă neputința de a-l părăsi, sentiment extrem de comun în relațiile bazate pe trauma bonding. Disonanță cognitivă, suferință, blocaj, codependență, toate acestea sunt puse în fața noastră într-un simplu refren dintr-o manea.

Urmează partea lui Andrei de la Bărbulești care repetă aceleași versuri și deși ar fi fost interesant (sau poate retraumatizant) să auzim și perspectiva partenerului, faptul că un tip cântă despre asta ne arată că atât femeile cât și bărbații sunt susceptibili la a forma legături traumatice. Legat de acest subiect, diferențe de gen în formarea legăturilor traumatice, există într-adevăr studii care arată că e un fenomen mai răspândit printre femei, explicațiile variind de la faptul că în prezența abuzului estrogenul amplifică efectele oxitocinei (hormonul atașamentului) pe când hormonii androgeni le-ar diminua, la faptul că trăim într-o societate (patriarhală).

Ca o scurtă mențiune, Plouă ca-n India nu este singura piesă pe acest subiect de la Mihaela Minune și dacă sunteți curioși vă recomand să ascultați și Pentru câte mi-ai făcut”.

Revenind, melodia continuă cu strofa “Doamne cum îmi picură/ Otravă din inimă/ Plâng norii de jalea mea/ Că nu te mai pot vedea”. Dr. Ramani explică foarte frumos cum există diferențe între suferința după o relație ok vs. suferința în urma unei relații abuzive care a dus la trauma bonding. Dacă în primul caz poți să trăiești doliul firesc și în același timp să fii recunoscător pentru felul în care te-a ajutat relația să crești, în cel de-al doilea se simte un puternic și primitiv sentiment de devastare. Exact asta transmite și Mihaela Minune prin aceste versuri, o devastare cumplită iar faptul că se simte atât de rău că nu se poate conecta cu partenerul sugerează că o mare schemă a abandonului a fost activată. În termeni de scheme cognitive, cele mai comune pentru cine dezvoltă trauma bonding sunt abandon și auto-sacrificiu. Mă intreb care este motivul pentru care nu se pot vedea și îmi vin în minte două explicații: partenerul a intrat în faza de „aruncare” (discard) din ciclul abuzului care are etapele idealizare, devalorizare, discard și hoovering sau poate există motive legale precum un ordin de protecție obținut de către victimă în urma unui abuz când există șanse mai mari să fii în contact cu realitatea că trăiești lângă un om care-ți face rău.

În strofa a doua (Plânge la fereastra mea/ Cerul din cauza ta/ Plânge cu lacrimi amare/ Amintirea ta mă doare) resimțim dezechilibrul de putere prin acel “din cauza ta” care îl pune pe partener îi poziția în care el controlează prin ceea ce face el starea Mihaelei. Cât despre amintirile care provoacă durere sunt cel mai probabil amintiri cu momente frumoase după care încă tânjește, memoria în astfel de cazuri funcționând astfel încât să fim în contact numai cu lucrurile bune din relație, celelalte fiind închise într-un compartiment separat.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress