Expo: Colonia Hotel Lounge

 

Joi 27 iulie, ora 19:00–22:00, Strada Iuliu Maniu nr. 3, Cluj Napoca

Cu Marius BerceaDan RaduXavier AntipaGeorge CrîngașuNicolae RomanițanTușinean Cristian.

Cimentarea și betonarea categoriei ”umanului” (Claire Colebrook, End-times for humanity, Aeon. 2 iunie 2017) e într-o relație foarte strînsă cu așa-zisa dispariție a omului, cu amenințarea super-inteligențelor, cu lipsa de empatie, scăderea motilitaății spermatozoizilor și nu în ultimul rînd cu colapsul civilizațional ghidat cu grijă.

Amenințarea și fragilizarea programatică întărește și servește ”umanul” printr-o multitudine de scenarii postapocaliptice care par să pîrjolească, cutremure, despoaie, sterilizeze, infecteze, sălbăticească și umilească categoria asta protejată, dar în speţă nu fac altceva decît să pompeze și să prezerve enclava privilegiată ridicată acum la rang de ultra- sau hyper- umanitate salvată.

Botezul de foc de tabără al ultimului om devine aproape condiția primară a salvgardării unor specimene rafinate, călite și îmbunate de triumful final al unor moduri de existență benigne, permaculturiste, holiste și indigeno- alternative alternate.

Dar treaba nu începe și nu se termină aici. La fel cum literatura ”fricii albe” (white fear de la degeneraționiști și eugeniști la neo-malthusienii de astăzi) vedea amenințarea rasială la adresa vestului albicios ca pe o extincție în masă a speciei ”umane”, tot așa tapetul proaspăt al amurgului balneo-climateric terestru creează noi oportunități de afirmare, colonizare și exploatare iluminată.

Astăzi înveți să tragi cu pensula înainte să înveți să tragi la rame. Ca să zic așa, Colonia Hotel Lounge e ochiul din mijlocul furtunii licitațiilor, un limbo care miroase a cocos și ecran de protecție solară de după și înainte de plajă. Colonia Hotel Lounge e o sală de așteptare de dinaintea și de după colonizarea din anii mănoşi de acumulare primitivă.

Orînduirea sclavagistă a devenit astăzi bibelou, hieroglifă afectivă de pus bine, -suvenir adus din vacanța de mult promisă, pulsînd voios cu o lumină la care poți să te bronzezi chiar și dacă nu ţi-ai permis niciodată un concediu pe plajele unor teritorii devenite de mult teatre de război și loc de odihnă al celor înecați în largul apelor de coastă ale Europei.

Nilul interior se scurge în Someșul Mic. Mîlul fertil de la Techirghiol, aburii calzi de la thermele Herculane și apa cu proprietăți curative de la Sîngeorz-bai nu mai fac față cerințelor terapeutice și nevoii de purificare corticală a cognitariatului românesc modelat de presopunctura aceleratoarelor de idei, și reikizat de incubatoarele de startupuri și care ca orice altă orătanie comasată în ferme de calculatoare fierbinți, este atrasă de cel mai apropiat aparat de ionizare a aerului.

La umbra transatlanticelor ancorate în largul Therme-lor din București sau în laguna pavilioanelor bienalei de la Veneția, venite din portul apropiat al Documentei elenestice, crește temporar Colonia Hotel Lounge, refugiu Tiki care să îi aducă aminte tele-proletarului din tine că tot mai bine este în desișul bananierilor polinezieni polimerici și că fuga de pe plantația de la servici alături de Escrava Isaura te duce tot în satul de vacanță din holul blocului și pleosc în piscina din cadă sau, pentru cei cu spațiu locativ restrîns, dușul cu săruri de baie din Marea Moarta.

Ștefan Tiron

#postcolonialism #precolonialism #infracolonialism #supracolonialism#ubercolonialism #urcolonialism #metacolonialism #queercolonialism#corporatecolonialism #CSRcolonialism #anemiccolonialism#semanticcolonialism #eastereuropeeancolonialism #fungalcolonialism#loisircolonialism #publicprivatecolonialism #hygieniccolonialism#thalassocolonialism

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress