teatru
9 noiembrie 2016, 19:00, Sala Radio Cluj
regie: Ioana Păun (RO)
cu: Ioana Flora, Ilinca Manolache, Emilia Dobrin, Mihaela Rădescu, Cătălina Bălălău
texte: Smaranda Nicolau după o piesă de Henrik Ibsen
scenografie și muzică live: Cătălin Rulea
mișcare scenică: Carmen Coțofană
investigație: Laura Ștefănuţ
asistent de regie: Cristi Gheorghe
producător: Teatrul Mic și ARPAS (Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului), în cadrul proiectului Surorile Heddei. Susținerea femeilor artist din România și Estul Europei, câștigător al Ibsen Scholarship 2014.
Într-un oraș care trăiește exclusiv din turism, un medic descoperă un adevăr care-i polarizează pe toţi: apele sunt infestate. După moartea unui băieţel, presa locală, investitorii, consiliul local, proprietarii și primarul încep un război de interese care pulverizează întreaga comunitate. În mijlocul lor rămâne singură, cu jumătate de kilogram de dinamită în mână, Marta, medicul orașului.
Proiectul utilizează investigaţia realizată într-un oraș din Transilvania, Sebeș, în care există o fabrică de formaldehidă – mărul discordiei dintre autorităţi și localnicii îngrijoraţi. Formaldehida este etichetată ca factor cancerigen de către Centrul Internaţional al Cercetării Cancerului.
Ioana Păun (n. 1984, România) este regizor și producător care lucrează și cercetează la nivel internaţional, având educaţie în teatru și arte performative la Universitatea Goldsmiths din Londra. Munca ei explorează comportamentele oamenilor aflaţi în condiţii atroce, fie ele economice, politice sau fizice. Proiectele Ioanei au fost vizibile în România, Palestina, SUA, Marea Britanie, Franţa, Austria, România, Cehia, Grecia, Germania, Suedia și Italia, fiind produse de instituţii precum: Teatrul Royal Stratford East, Kunstraum Lakeside, Live Art Development Agency, CEC ArtsLink, Teatrul Schaubühne, Muzeul Artelor de Secol 21 MAXXI Roma, British Council, Centrul Onassio Centre din Atena, MNAC București. Ultimele proiecte realizate de Păun sunt în colaborare cu Cătălin Rulea, Smaranda Nicolau și Ilinca Manolache.
Cronici:
Iulia Popovici, ”Inamicul poporului. Anarhismul ca acţiune socială” (Observatorul Cultural)
http://www.observatorcultural.ro/articol/teatru-inamicul-poporului-anarhismul-caactiune-sociala/
Dana Ţabrea, ”Un duşman al poporului, versiunea feministă” (Ziarul de Iasi)
http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-dusman-al-poporului-versiunea-feminista–136053.html
Articolul de investigaţie de la baza spectacolului:
casajurnalistului.ro/kronospanik/
https://ioanapaunlive.wordpress.com/2016/05/20/inamiculpoporului/
http://cristinamodreanu.com/ibsen/events/an-enemy-of-the-people-concept-anddirecting-ioana-pun-14
Sorry, comments are closed for this post.