Lexicon imaginar al Clujului, partea I – Piatra

7-17 septembrie 2016
White Cuib (str. Roosevelt nr. 2, Cluj)

Lexicon imaginar al Clujului este un proiect al artiștilor polonezi Magda și Ludomir Franczak, care vor realiza în cadrul festivalului Temps d’Images #9 o lucrare inspirată din poveștile ascunse ale Clujului.

Lexicon imaginar al Clujului este o carte performativă – o publicație care încearcă să descrie un loc anume de pe pământ, care interacționează cu cititorul și îl pune în mișcare. E un fel de ghid al orașului, un atlas în care realitatea și ficțiunea se împletesc, care subliniază totodată că, deseori, istoria oficială este prezentată din perspective polarizate. Ce e adevărat, în cazul acesta, și cum ajungem la adevăr? Încercând, poate, să surprindem „spiritul locului”, adâncindu-ne în poveștile nespuse ale fiecăruia dintre locuitorii orașului. Ce se întâmplă dacă amestecăm aceste istorii personale cu faptele istoriei oficiale?

Lexicon imaginar al Clujului
Partea I – Piatra

Prima parte a proiectului ia forma unei expoziții, găzduită în spațiul White Cuib, și constă în colectarea poveștilor nespuse, prin intermediul unui obiect conceput și creat de cei doi artiști: o piatră cu două cavități. Simplul gest al introducerii mâinilor în interiorul pietrei ne apropie de istoriile primare și trezește amintiri îndepărtate. Pentru creatorii acestui lexicon, poveștile importante sunt cele în care detaliile iau forme diferite pentru fiecare persoană în parte – detaliile ce par irelevante și pe care le păstrăm în noi pentru că nu știm unde să le punem. Aceste povești fac și ele parte din realitate, doar că dintr-una ascunsă, neștiută.

Invităm locuitorii Clujului să împărtășească poveștile lor, trezite în contact cu piatra. Acestea vor face parte apoi din publicația performativă prezentată în cadrul festivalului.

Expoziția Lexicon imaginar al Clujului, partea I – Piatra poate fi vizitată zilnic, în perioada 7-17 septembrie 2016, de luni până vineri între orele 18:00-20:00 și sâmbătă-duminică, între orele 14:30-18:30, la White Cuib (str. F.D. Roosevelt nr. 2)

Pentru informații suplimentare:
Oana Hodade – oana.hodade@gmail.com, 0749222322
event facebook

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress