30 iunie – 30 iulie 2016
vernisaj: 30 iunie, ora 19:00
Fabrica de Pensule, parter
Expoziția este realizată în urma Apelului pentru proiecte curatoriale dedicate spațiului Pilot. Juriul a selectat proiectul pentru subiectul și cercetarea care stau la baza lui și pentru modul în care reflectă chestionarea ideii de Europa de către generația tânără, din punct de vedere al mișcărilor de migrație.
Curator: Claudiu Lazăr
În urma migrațiilor din ultima perioadă, artiștii Radu Pandele și Rudy Von Kronstadt interpretează și conturează senzorial situația Europei în fața migranților din Africa și Orientul Mijlociu. Proiectul „?uropa” lasă în grija vizitatorului o serie de întrebări simple: „Este Europa casa fugarilor?”, „Caută Europa să le înțeleagă cu adevărat nevoile?”, „Înțelegem cu adevărat situația politică care a declanșat toate aceste migrații?”
Conceptul „?uropa” nu caută să creeze confuzie publicului, ci vrea să aducă în ochii și urechile vizitatorului situația neclară a 1.4 milioane de oameni, pornind de la premisele unei Europe al cărei viitor oscilează între a fi în continuare „leagănul culturii și civilizației” sau a-și regândi valorile comune actuale. Am ajuns să credem că Europa este acasă. Dar cât din acasă mai înseamnă locuire? Cât din ideea de zid mai definește granița sigură dintre siguranță și incertitudine, cât din ideea de zid ne mai apăra și cât ne încarcerează?
Ca studiu documentar, am reușit să obținem niște răspunsuri din partea câtorva refugiați aflați într-o tabără din capitala Germaniei, ale căror nume nu vor fi divulgate:
„Am lăsat în urmă totul, în Ungaria am început să mă mișc mult mai greu din cauza durerilor la genunchi. Acum sper să mă vindec, mă liniștesc doar pentru că nu mai aud zgomotul gloanțelor, dar mă gândesc la familie și sper că îi voi revedea curand” (M., 24 de ani)
„Au trecut 10 ani de când am fost ultima dată fericită; după moartea soțului meu nu-mi mai reamintesc să mă mai fi bucurat ceva” (F., 41 de ani).
Radu Pandele (n. 1993, București) a crescut și locuit în Arad. Acolo a absolvit și liceul de Arte în 2012, iar în 2015 a absolvit Universitatea Națională de Arte București – secția Pictură, avându-l că indrumător pe domnul profesor Petre Lucaci. În prezent, Radu Pandele este masterand la Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca. Activează în diferite zone ale artei contemporane: de la street art la performance, jonglează idei și este membru al conceptului „LaUNLOC”. Expoziții (selecție): „Nu eu” (Arad, 2011), „Ședința liliecilor” (Arad, 2012), „Aur și argint” (Arad, 2013), „Trei anticulori cunosc pe lume” (București, 2014), „Poftim nimic” (București, 2015), „Urmașii lui Cain” (Expo Maraton – Cluj-Napoca). Expoziții de grup: „Artlimentara” (Brașov, 2012), Expoziție trio (alături de Ștefan Coman și Valeriu Stăncescu) (Iași, 2014), Bienala de desen (Sofia, 2014), „Măștile lui Pessoa” (Lisabona, 2014), „RAW” (București, 2015), „Expoziție în Grup2” (LaUnloc, Cluj-Napoca).
Rudy Von Kronstadt, pseudonimul sub care creează artistul vizual brașovean. Prin căutările sale estetice, artistul își setează ca scop sondarea sistemelor de gândire conceptuală, punând un accent special pe experimente cu diverse materiale și suprafețe, obiecte recontextualizate și metaforizate. Printre materialele sale de lucru preferate se află lemnul, metalul, materiale naturale, pigmenți industriali sau materiale textile. Arta sa are puternice influențe din zona etnografcă, artistul revalorifcand arhetipurile într-o cheie contemporană. Fie că pune în discuție arta văzută ca proces sau obiectele pe care le „compune”, acesta are mereu în vedere latura transdisciplinarității demersului, preferând să își numească arta fie sculptură contemporană, fie obiect.
Rudy von Kronstadt a terminat UNArte București la secția Pictură. Între 2010-2011 a beneficiat de o bursă de studii în Ljublajana, Slovenia, studiind sculptură contemporană. Expoziții (selecție): Galeriile Victoria (Brașov, 2004), Galeria de Artă Contemporană Toto (București, 2004), Centrul Cultural Reduta (Brașov, 2006), Watumi festival & Fringe, instalație (2009), Premiul II la concursul național de artă: Arta că mijloc de comunicare – Pe urmele lui Juan Miro (2010). Participă, între 2009 și 2014, la diverse expoziții de grup în cadrul UNArte București și expoziții colective ale studenților la Cluj-Napoca. În 2015 participă la o expoziție colectivă la galeria Lateral ArtSpace din Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca.
Claudiu Lazăr (curator) a studiat la National Academy and Museum (New York) și Akademie der Bildenden Kunste (Viena) și a beneficiat de stagii de internship în cadrul unor muzee și spații de artă contemporană, printre care Mumok și Muzeul Albertina. În prezent, dezvoltă proiecte curatoriale independete alături de Radu Pandele, Nicolae Romanițan, Rudy von Kronstadt și alți artiști tineri. Este membru fondator al platformei Artful Contemporary și recent a beneficiat de o scurtă rezidență la Fabrica de Pensule, pregătitoare pentru acest prim proiect din spațiul Pilot.
Expoziția face parte din proiectul Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule și este co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Sorry, comments are closed for this post.