Cerem Primăriei Cluj-Napoca, prin prezenta sesizare:
- Sancționarea firmelor de construcții care depozitează gunoi în fosta pepinieră și lângă stufărișul din apropierea lacurilor, spațiu promis de primărie drept cel mai mare parc al orașului.
- Verificarea dacă tăierile recente de copaci s-a realizat printr-o autorizație și să ni se comunice documentele aflate la baza autorizației.
- Amenajarea canalizării în baza sportivă astfel încât deversările reziduale să nu afecteze clujenii care folosesc spațiul ori pârâul Becaș.
- Îndepărtarea gardului din dreptul pârăului Becaș pentru ca cetățenii să aibă acces la cursul de apă. În loc de blocarea accesului, propunem amenajări care să să faciliteze apropierea de apă.
- Crearea unei legături pietonale și cicliste între baza sportivă și pepinieră și lacuri pentru a asigura legătura cu propunerea de Parc Est-Între Lacuri, care include și baza sportivă. Există un traseu între Selgros și baza sportivă care poate fi pusă la dispoziție clujenilor de acum.
- Publicarea în media a planurilor privind baza sportivă, cu angajamentul ca orice obiectiv de anvergură să fie pusă în prealabil în dezbatere publică pentru ca investiția să fie în congruență cu cererile cetățenilor.
- Respectarea asigurării că primăria negociază cu proprietarii privați pentru realizarea parcului.
- Audiență la primărie pentru a discuta modalitățile atât de a preveni degradarea spațiului, cât și punerea sa în valoare.
Membri ai grupului de inițiativă civică S.O.S. (Societate Organizată Sustenabil)
„Este foarte bine că Primăria investește într-un parc pentru cetățeni. Și e iar bine că încurajează dezvoltările imobiliare dar, ce nu înțeleg, de ce nu face parcuri accesibile, adică cetățenii să nu trebuiască să vină cu mașina în parc? De ce nu se gândeste Primaria să facă rute alternative prin care se lege parcurile și zonele verzi din oraș? De ce trebuie mereu ca noi, cetățenii, să le tot atragem atentia aleșilor că nu se construieste sustenabil în zonele publice din oras? Nu asta este treaba aleșilor nostri, să lucreze pentru noi? De ce trebuie să trimitem noi sesizări că firmele de construcții depozitează molozul în râuri și parcuri? De ce trebuie să verificam noi dacă se taie copaci seculari în Parcul Est-Între Lacuri?” – Adrian Costina, membru grup civic informal SOS
„Primăria s-a angajat de câțiva ani că vom avea în estul orașului cel mai mare parc din Cluj. În loc ca baza sportivă să fie conectată de actualul Parc Între Lacuri de la lacul 3 și de Parcul Iulius prin pepinieră, avem trei spații verzi diferite în ciuda distanței mici între ele. Mai mult, constatăm tăieri de copaci, moloz aruncat, garduri care împiedică accesul în loc de conexiuni. Cred că o colaborare mai eficientă între autorități și mediile asociative va conduce ca în alți ani la crearea unor parcuri ca cel din Zorilor, în campusul USAMV, la amenajarea de alei pietonale ca în jurul primului lac ori blocarea privatizării parcului ca în Parcul Feroviarilor” – Adi Dohotaru, membru SOS
Sorry, comments are closed for this post.