Petiție: Clujul vrea să plutească pe Someș

11099550_961919893848511_5562640122283592967_o
Randare cu pluta plutind

Semnează petiția!

Someșul este coloana vertebrală a Clujului, firul de legătură între cartiere și centrul orasului. În acelasi timp, este inaccesibil locuitorilor, nepus în valoare și deseori neîngrijit.

“Aproape de Someș” este un proiect care propune activarea unor puncte vitale de pe râu și malurile sale, reintegrând astfel Someșul în cotidianul urban al Clujului – prin spații de loisir, parcuri, puncte de reconectare cu apa. Succesul „re-colonizării” râului depinde foarte mult de contextul fiecărui cartier şi, mai ales, de adoptarea lui de către locuitori.
Proiectul propus în 2014 de arhitecții Diana Galoș și Silviu Medeșan și antropologul Lala Panait propune o platformă deschisă, sub forma unei plute amplasate pe apă, care să faciliteze întâlniri, expoziţii, dezbateri, concerte sau orice evenimente spontane. Evenimentele care ar urma să aibă loc aici ar fi propuse de tineri clujeni sau de grupuri locale de iniţiativă, demonstrând nevoia urgentă de a coloniza noi spaţii verzi, în interiorul orașului.

„Aproape de Someș” este un proiect incremental, care va crește prin aportul şi participarea locuitorilor oraşului. În 2015, pluta ar trebui să fie ancorată lângă parcul La Butuci, în cartierul Grigorescu, vizavi de platoul Sălii Sporturilor, activând prin evenimente zona de intrare a râului în oraş. Apoi, ar urma să fie mutată spre centru, ajungând până în zona industrială.
Primul pas l-am făcut: am amplasat pluta La Butuci – dar pe iarbă. Nu plutește fiindcă încă nu am obținut avizul din partea Apelor Române. Pentru a obține avizul este nevoie de trecerea proiectului prin birocrația administrativă specifică. În acelaşi timp, suntem conştienţi că e nevoie de deschidere şi colaborare între instituţiile statului pentru a răspunde unor proiecte venite dinspre locuitorii oraşului.

Aici avem nevoie de ajutorul vostru: dacă doriţi să ajutați pluta să plutească – şi, astfel, să „spargem” barierele impuse de malurile de beton care ne despart de cursul Someșului –, semnaţi această petiţie şi scrieți ce gânduri aveți despre cum am putea noi, clujenii, să ne recâştigăm râul şi să fim mai Aproape de Someș.

Vă mulțumim!

Mai multe pe pagina de Facebook a proiectului:https://www.facebook.com/aproapedesomes

11075279_10153176465212037_7704733389748459959_n
În așteptarea avizului de la Apele Române, pluta a devenit foișor pe iarba de La Butuci.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress