Primul Jane’s Walk la Cluj: Parcul Est – Între Lacuri

foto-lac-tiberiu-ciolacu-620x217
Foto: Tiberiu Ciolacu

PUNCT DE ÎNTÂLNIRE: Duminică, 3 mai ora 10, la pontonul de pe Lacul 1 Gheorgheni (langă Iulius Mall). Persoana de contact va purta un tricou cu inscripția „SOS Lacurile Gheorgheni”.

Câteva zeci de clujeni participă la primul Jane’s Walk din Cluj, duminică, 3 mai, cu începere de la ora 10, în fața pontonului primului lac din Gheorgheni și a aleii pietonale amenajate în urma unor presiuni civice. Plimbarea va dura aproximativ trei ore și implică un picnic, jocuri în iarbă și vizitarea unui exemplu de amenajare publică din perioada comunistă aparținând arhitectului Vasile Mitrea, principalul susținător al Parcului Est în ultimii 50 de ani. Participanții la Jane’s Walk din parcul propus se conectează cu zeci de mii de oameni din sute de orașe într-o mișcare civică globală. Rolul plimbărilor este de a implica locuitori în a-și spune poveștile despre comunitățile lor și de a facilita dezbateri legate de modul în care simpli cetățeni, nu doar experții, politicienii ori antreprenorii, doresc să își configureze orașele în care trăiesc. Plimbările sunt un tribut adresat urbanistei fără studii de specialiate, jurnalista și activista Jane Jacobs, care prin cartea ei, The Death and Life of Great American Cities, a influențat activismul urban al anilor 1960 și al deceniilor care au urmat. Povestea plimbării clujene și a inițiatorilor o găsiți aici, iar mai jos câteva declarații dintr-un comunicat informal:

 

„Centrul pentru Mediul Construit se implică în organizarea primului Jane’s Walk la Cluj din trei motive:

  1. Pentru că la Cluj cele mai multe proiecte, evenimente, inițiative sunt concentrate în centru, iar discuțiile privind viitorul cartierelor existente sau ale marginilor în formare sunt aproape inexistente sau se desfășoară în colective restrânse de profesioniști sau activiști. Asta cu câteva excepții notabile: La Terenuri și SOS Lacurile Gheorgheni. Atunci când ni s-a oferit ocazia de a sprijini o ințiativă legată de Lacurile Gheorgheni nu am stat pe gânduri.
  2. Centrul pentru Mediul Construit s-a constituit ca ONG tocmai pentru a muta discuțiile despre sustenabilitate și dezvoltare urbană armonioasă către zonele mai puțin vizibile sau care duc lipsă de experți și pentru a implica comunitățile locale în dezbaterea despre dezvoltarea urbană. Asta am făcut la Făgăraș sau la Drăguș până acum.
  3. Jane Jacobs reprezintă unul dintre modelele asociației. Cineva care provine din afara lumii închise a experților în domeniu dar care îl modifică radical, aducând discuția mai aproape de fiecare dintre cetățeni. CMC este o asociație compusă din arhitecți, juriști, economiști. Chiar dacă își propune să ofere o consultanță expertă pentru dezvoltarea urbană, acest lucru trebuie făcut în termeni ușor de înțeles de către fiecare cetățean și nu în limbajul închis al experților.

De aceea CMC, sprijină și este co-organizator al primului Jane’s Walk la Cluj (3 mai 2015). Pentru CMC, scopul acestei plimbări (grefat la cel principal – de a arăta necesitatea și potențialul pe care Lacurile Gheorgheni îl au pentru a deveni unul dintre cele mai mari, diverse și spectaculoase parcuri din Cluj-Napoca) este aducerea la un loc a profesioniștilor și non-profesioniștilor în jurul unor idei comune, de a arăta continuitatea relevanței teoriei urbane a lui Jane Jacobs și implicarea unui număr cât mai mare de non-experți în dezbaterea despre transformarea zonei în parc” – Dragoș Dascălu, CMC

„Parcul Est – Între Lacuri poate deveni un exemplu legat de modul în care noi, cetățenii, conturăm un spațiu public. Politicile publice sunt adesea golite de conținut, investițiile fiind rodul unor cercuri restrânse de interese mai mult sau mai puțin private grupate în jurul fluxurilor de capital. O democrație pentru a funcționa are nevoie de spații publice pe măsură, de locuri în care oamenii se întâlnesc, discută și se confruntă, se bucură unii de alții, iar socializarea lor nu este condiționată de consumul unor produse ori de reclamele auzite din difuzoarele amenajate de mall pe spațiul verde de lângă primul lac. M-a bucurat solidaritatea clujenilor care au semnat uneori cu sutele, alteori cu miile petițiile SOS, dar și de zecile de locuitori care au participat la evenimente protestatare, sportive sau culturale. Dar solidaritatea care duce la un consens deliberativ e rară, de aceea democrația pe care o propun e agonică, e luptătoare în acest caz pentru drepturile noastre, cei mulți, dezavantajați de specula imobiliară haotică. În linia lui Chantal Mouffe, cred că democrația pe care trebuie să o creăm este agonică sau ea nu va fi deloc. Spațiul acesta verde frumos predispune la idilism, dar în spatele lui este confruntarea, dar și posibilitatea unui acord parțial între interese divergente: de a construi, de a avea parc, de a avea un parc ca un mall în aer liber, de a avea contracte de intrastructură care să schimonosească arealul natural… în fine, de a avea variante divergente de amenajare. Fără a fi marxist, cu această campanie am înțeles straniul răspuns al lui Marx când a fost întrebat care e ideea lui de fericire: a lupta. Sper doar ca la finalul atâtor confruntări să nu am nici disciplina, nici ierarhia, nici tendința de a instrumentaliza situațiile, specifice unui militar. Să fim în SOS (Societate Organizată Sustenabil) același grup civic informal de prieteni care ne întâlnim la bere, în parcuri, la primărie”  – Adi Dohotaru, cercetător-activist, grup civic de inițiativă SOS Lacurile Gheorgheni

Jane’s Walk are loc și în pregătirea Zilelor Arhitecturii organizate de Asociația Studenților Arhitecți, care desfășoară ateliere în zonă prin proiectul Habitat Gheorgheni. Habitat Gheorgheni este un manifest adresat clujenilor și autorităților locale care își propune să aducă în atenția publică situația nefastă a spațiilor verzi din municipiu, concentrându-se în ediția curentă pe un sit controversat al orașului Cluj-Napoca, și anume Parcul Est. Reprezentând un habitat umed foarte bine conservat pentru o zonă urbană, parcul a trecut printr-o serie de transformări distructive rezultând în alterarea lui prin concesiuni și revendicări discutabile devenite apoi afaceri imobiliare.

Întrucât administrația locală încă nu are un plan de amenajare a parcului pentru includerea acestuia în circuitul de zone verzi al orașului, propunerea A.St.A. Cluj este de a organiza o serie de ateliere interdisciplinare, cu îndrumatori si participanți internationali, prin care se va realizarea un traseu cu intervenții temporare punctuale, strans relaționate la caracteristicile specifice ale parcului. Miza acestuia, împreună cu seria de evenimente organizate în parc pe durata ZA (11 Mai – 17 Mai), este de a îndemna cat mai multă lume să descopere această zonă a orașului și să se bucure de ea. Detalii aici.

„Studenții din Cluj au ales să locuiască temporar sau permanent aici pentru că au încredere că acest oraș le poate oferi viața și facilitățile pe care și le doresc. Mai mult, ca student la arhitectură am avut mereu curiozitatea de a citi orașul și de a petrece mult timp în locuri publice, dar am observat că principalele spații verzi sunt suprapopulate și disproporționate raportat la densitate și cerere. Cartierele Între lacuri, Gheorgheni și Mărăști au fost atât de aglomerate cu blocuri de locuințe încât oamenii au uitat ce înseamnă spațiu public. Acest parc este șansa de a atesta că și în Cluj există spații verzi întinse și este o oportunitate de a le arată locuitorilor că nu e nevoie de o escapadă în afara Clujului pentru a se plimba prin natură, a sta pe malul unui lac sau a lua o masă la umbra unui copac. Prin implementarea acestui parc dorim să protejăm ceea ce este de fapt spațiu public și să convingem locuitorii că ei înșiși pot crea un oraș mai bun” – Gabriel Florian, co-organizator Habitat Gheorgheni

via Social East

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress