Conferința „HOMOSEXUALITATE: Ce ne spune biblia?” sau ce-avem și n-avem voie să facem ca să nu fim omorâți de Dumnezeu

10922551_708217492625399_8938880310023051716_n (1)

Text de Irina Lupa

Aseară am fost la evenimentul “HOMOSEXUALITATE: Ce ne spune biblia?” (am considerat că sunt necesare și bold, și italic, și underline, și roșu, o să vedeți de ce)

Conferința a fost organizată de Organizația Creștină Agape, cu sprijinul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. La un moment dat apărea și UBB ca partener, dar s-a retras după ce lumea a început să se întrebe de ce s-ar asocia o universitate cu un eveniment anti-LGBT. Ce-i drept, aproape un sfert din facultățile UBB sunt de Teologie, iar aproape jumătate din oamenii din sală erau studenți la Teologie, dar hai să uităm de asta. Cred că despre mitropolii ortodoxe și UBB știm cu toții destule, așa că o menționez doar câteva detalii despre Agape:

“Misiunea Agape: Visăm la o societate formată din familii sănătoase, fericite și împlinite!

Viziunea Agape:  Promovăm valorile familiei tradițional-creștine în societate!

Dezideratul Agape este ca societatea contemporană, să se    reîntoarcă   la valorile morale şi creştine ale familiei, care timp de secole s-au demonstrat a fi funţionale şi eficiente.

Mesajul  pe care dorim să-l promovăm este: „Preţuiţi familia!”

Agape dedică foarte mult timp și efort strângerii de fonduri pentru organizație. Neobișnuit de mult timp și efort, aș zice, n-am mai dat peste organizații atât de disperate după resurse. Cer fonduri prin site, prin pliantele pe care le primesc participanții la conferințe, prin roll-up-uri (pentru care *surpriză* cer bani) și, nu în ultimul rând, prin formulare pentru direcționarea a 2% din impozitul pe venit, pe care le împart publicului. E clar că au planuri mari.

Conferința de ieri a fost cea de-a treia dintr-o serie de evenimente adresate “familiei tradițional-creștine”. Prima a avut loc într-un cadru restrâns, iar cea de-a doua la Cinema Victoria, la o săptămână după Serile Filmului Gay, un eveniment ce promovează cultura LGBT (video de la conferința organizată la Victoria și un newsletter despre eveniment aici).

Diferența între restul conferințelor și cea de aseară este că primele s-au axat pe tema generală a familiei creștine într-o societate nocivă. Adică, au pretins că s-au axat pe tema familiei într-o societate nocivă – evident s-a discutat și acolo despre homosexualitate și rolul femeii. Cu cea de aseară, însă, au fost mai specifici ca niciodată când au discutat despre “pericolele” societății.

Aș putea scrie o licență despre această conferință, dar mă voi rezuma la cele mai relevante momente:

Tofană a început cu un disclaimer demn de Apple în care a menționat că nimic din ce va spune nu reflectă opiniile lui, opiniile bisericii, sau opiniile universității. S-a scăpat spre final de show și a spus “aceasta e opinia mea”, dar în rest s-a acoperit bine. Pentru domnul Tofană, “homosexualitatea nu este un subiect sensibil”, ci unul care trebuie dezbătut.

A continuat cu o descriere a familiei sănătoase: mama care-și plimbă fiii în parc și bărbatul care acoperă familia în îmbrățișarea lui plină de dragoste. Nu o să explic de ce situația asta e misogină, cred că e clar pentru toată lumea.

10950287_854654044584794_478039825_o

După expozițiunea care menționa clasica și fericita familie patriarhală, a dat drumul la slide-uri și a anunțat tema conferinței următoare “Avortul: Ce ne spune Biblia?”. Purtătoare de vagine, păziți-vă uterele.

A folosit o prezentare powerpoint cu un design nouăzecist și un laser ca să îndrume publicul prin el. Evident, în powerpoint, cuvinte și expresii ca avort, inseminare artificială, libertate sexuală, homosexualitate erau subliniate și scrise cu roșu. Același tratament l-au primit și citate din biblie care se refereau la omorârea homosexualilor, la nebunia lor ș.a.m.d. A insistat ca lumea din sală să țină minte tot ce e marcat.

La un moment dat a vorbit despre destrăbălarea adusă de Iluminism în Europa și despre Nietzsche, explicând cum cea mai mare parte din opera lui a fost scrisă de sora sa, la a cărei înmormântare a participat și Hitler, printre alții.

Un slide avea niște citate din declarația drepturilor omului, toate despre libertatea legată de sex și orientare sexuală și libertatea femeilor de a face ce vor cu sistemul lor reproductiv. După care exclama sarcastic “I-auzi!”. Slide-ul despre drepturile omului a fost urmat de unul pe care scria mare și roșu ceva de genul „Ce spune Biblia despre HOMOSEXUALITATE?”

10939647_854654054584793_1619510585_o

Restul discuției s-a axat pe biblie, până la final, când a încurajat participanții să fie “curajoși” și să le explice persoanelor LGBT că pot fi salvate și că biblia nu este de acord cu ce fac, adică că sunt nebune și că merită omorâte, dacă ne luăm după ce s-a povestit până atunci. I-a și amenințat indirect mai devreme, menționând că Dumnezeu pedepsește întregul colectiv în care se află homosexuali. Cumva a implicat și femeile în treaba asta, sugerând că ele sunt de vină pentru homosexualitate pentru că refuză să se supună bărbaților și l-a amintit pe Lot, care s-a oferit să-și dea fiica virgină unor bărbați, ca să nu aibă loc sex între persoane de același gen.

10884157_854654037918128_1317623437_o

Dar să trecem la dialogul de după conferință. Așa zisa discuție de la final a avut loc după un recital de harfă seren și angelic, dar nu cum se aștepta lumea doritoare de răspunsuri. Voluntarii au împărțit bilețele pe care publicul putea să noteze întrebări la care să răspundă Tofană, dacă dorea să răspundă. Am plecat înainte de acest “Q&A” pentru că-mi pierdusem deja încrederea în umanitate și nu simțeam nevoia să văd mai mult, dar un alt participant a spus că l-a întrebat de ce nu răspunde la întrebări directe și că prezentatorul a răpuns “Cred că este evident de ce nu a făcut acest lucru!”, după care i-a ignorat protestele. A mai povestit și cum altcineva a întrebat de ce ar trebui să arate compasiune homosexualilor când în biblie, în vechiul testament, spune clar să fie nimiciți, omorâți, și că sala a râs și a aplaudat când a auzit ce scria pe bilețel.

Înțeleg și susțin libertatea conștiinței, dreptul oamenilor de a se manifesta religios. Dar evenimentul la care am asistat aseară nu avea nicio legătură cu așa ceva. A fost pur și simplu un om care le explica la alți oameni că pot să urască un al doilea fel de oameni doar pentru că gândesc diferit față de ei, pentru că biblia îi susține. Asta pe lângă că a fost cea mai evidentă demonstrație de sexism pe care mi-a fost dat s-o văd în viața mea pe o scenă.

Lucrul care m-a oripilat cel mai tare, însă, a fost că în sală se găseau și copii. Copii mici, cărora Organizația Agape le vâră chestiile astea absurde și urâcioase pe gât. Fetițe care vor crește crezând că rolul lor e să facă copii și să îndeplinească ordinele soților. Copii care poate sunt gay și o să fie urâți de familie, asta dacă o să aibă curajul să admită cine sunt într-un mediu atât de nociv tâmpit.

Nu știu cum sau dacă se pot opri aceste conferințe, dar vă îndemn pe toți să participați la următoarele. Poate dacă locurile din sală sunt ocupate de oameni care îi respectă pe cei din jur și nu se lasă convinși de asemenea manifestații, n-o să aibă loc cei care sunt impresionabili.

Următoarea va avea loc în data de 18 Martie 2015, de la ora 17, la Casa de Cultură a Studenților. Tema: “Avortul – ce ne spune Biblia?”

 

 

un răspuns la Conferința „HOMOSEXUALITATE: Ce ne spune biblia?” sau ce-avem și n-avem voie să facem ca să nu fim omorâți de Dumnezeu

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress