Luc Tuymans|Spațiu Intact@Fabrica de Pensule

banner-1024x654

Luc Tuymans

în dialog cu Călin Dan

 

Miercuri 25 iunie 2014

18:00h

SPAȚIU INTACT

 

Luc Tuymans este considerat unul dintre cei mai importanți artişti contemporani din Europa. Un adevărat model, Tuymans exercită o influență considerabilă asupra multor generații de artişti. Crescut în anii ’50, Tuymans a fost influențat de fotografia, televiziunea şi cinema-ul acelei epoci. Pictura lui pleaca de multe ori de la imagini existente, făcând astfel ca arta lui să fie percepută ca un soi de abstractizare a realității. Însă imaginile lui sunt de multe ori mai sumbre decât ar părea, căci interesul lui Tuymans legat de consecințele colonialismului sau de războaiele actuale fac ca acestea să aibă un impact puternic asupra subiectelor pe care le reprezintă. Alterând anumite imagini prin încadraturi, tăieturi sau prim-planuri care țin mai degrabă de tehnica fotografică, Tuymans problematizează imaginea în contextul culturii vizuale actuale.

 

Luc Tuymans colaborează cu galeria Zeno X din 1990. În 1992 a participat pentru prima dată la Documenta de la Kassel, iar în 2001 a reprezentat Belgia la Bienala de la Veneția. Tuymans a avut numeroase expoziții personale în diverse galerii şi muzee, printre care: The Menil Collection, Houston (US), BOZAR, Brussels (BE), Museum of Contemporary Art, Chicago (US), Dallas Museum of Art, Dallas (US), SFMOMA, San Francisco (US), Wexner Center for the Arts, Columbus (US) and WIELS, Brussels (BE). În 2011, Tuymans a creat mozaicul intitulat “Craniul mort” în piața din apropierea MAS [Museum on the stream] din Antwerp. În 2015, artistul a fost invitat să realizeze un mozaic asemănător, de dimensiuni mai mari însă, pentru o piață publică în Qatar, odată cu expoziția sa personală organizată în acelaşi loc.

 

Călin Dan, născut la Arad, stabilit la Amsterdam și București; artist, scriitor și curator, cunoscut deopotrivă ca membru al grupului subREAL, și ca autor independent de fotografii, video și publicații, majoritatea create și difuzate în cadrul proiectului pe termen lung Arhitectura Emoțională. Lucrarile sale au fost prezentate in cadrul unor festivaluri internaționale de film (Osnabrück, Oberhausen, Rotterdam, La Rochelle, BIFF București), bienale de artă (Veneția, Sao Paolo, Istanbul, Berlin, Praga, Sydney), muzee și galerii din Europa, Statele Unite și Australia. Recipient al premiului de artă media al Festivalului de film de la Split (2000), precum și al marelui premiu acordat de Videonale Bonn (2001). Producția sa video e distribuită de Video Data Bank, Chicago. E reprezentat de Galeria Anca Poterașu.

Artişti expuşi în galerie / Artists exhibited in the gallery
Mircea But
Andrei Ciurdărescu
Lucian Popăilă
Norbert Filep

Contact:

0040 – 743 130 023

contact@fundatiaintact.ro

www.fundatiaintact.ro

 

Parteneri media / Media partners

Modernism

ARTwe

4arte

Cluj.com

Vernisaje

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2025 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress