Evenimente speciale la TIFF 2014

russkaja_-_battleship_potemkin

Bălănescu Quartet, cine-concert „Faust” și „Crucișătorul Potiomkin”

Cinci evenimente speciale, care aduc muzica în cinematografe și filmul în spații neconvenționale, îi vor încânta pe spectatorii celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie). Faust proiectat în biserică,Crucișătorul Potiomkin acompaniat de ritmurile îndrăznețe ale unei trupe de turbo-polka-ska, o reinterpretare a ecranizării romanului 1984, o istorie vizuală a filmului 3D și un spectacol vizual fascinant inspirat de Maria Tănase sunt câteva experiențe de neratat la TIFF 2014.

Un spectacol de neuitat va fi „Maria T”, al Bălănescu Quartet, luni, 2 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj. Inspirat de melodiile Mariei Tănase, Alexander Bălănescu a creat noi compoziții, filtrând spiritul est-european al cântecelor originale prin experiența sa occidentală. Recitalul este însoțit de un spectacol vizual, o combinație de imagini din arhiva de filme a Mariei Tănase și vizualuri semnate de renumitul media artist și coregraf Klaus Obermaier.

Alexander Bălănescu, considerat unul dintre cei mai vizionari violoniști contemporani, dar și un prolific compozitor, a crescut în România, și-a făcut studiile la Ierusalim, New York și Londra și a concertat în întreaga lume, în anii 80, ca lider al Michael Nyman Ensemble. A înregistrat și cântat, printre altele, cu Pet Shop Boys și Grace Jones și a compus coloana sonoră pentru numeroase filme. Printre acestea, Angels & Insects (r. Philip Haas), Il Partigiano Johnny (r. Guido Chiesa), Eisenstein (r. Renny Bartlett). Artistul poate fi văzut și ascultat și marți, 3 iunie, de la 22.00, la Casa TIFF.

Reunindu-i pe fanii de heavy-metal cu iubitorii de polka, jazz și rock, trupa austriacă Russkaja vine la Cluj cu un show energic: acompaniament live pe capodopera lui Sergei Eisenstein, Crucișătorul Potiomkin (1925). Trupa fondată în Viena, în 2005, de muzicieni de diverse naționalități, a avut deja peste 300 de concerte în toată lumea. Marți, 3 iunie, de la 20.30, spectatorilor de la Casa de Cultură a Studenților le va fi greu să rămână pe scaune: muzica lor, o variantă postmodernă la folclorul rusesc – cazacioc & metal-head -, strigă din toate puterile „Dansează!”. Russkaja înseamnă: Georgij Makazaria (vocal), Dimitrij Miller (bass), Engel Mayr (chitară), Ulrike Müllner (vioară), Rainer Gutternigg (trompetă), H-G. Gutternigg (potete), Mario Stübler (tobe). Trupa va susține un al doilea concert la Casa TIFF, miercuri, 4 iunie, de la 22.00. Evenimentul are loc cu sprijinul Austriakult.

Inedit va fi și spectacolul „The Last Man”, al britanicilor de la Teeth of the Sea, care vor cânta live o reinterpretare originală a capodoperei lui George Orwell, „1984”. Miercuri, 4 iunie, de la 20.30, la Casa de Cultură a Studenților, coșmarul totalitarismului va fi chestionat în contextul zilei de astăzi, al lumii globalizate și digitalizate. Împreună cu artistul vizual Benjamin Barfoot, Teeth of the Sea redă, prin compoziții originale și imagini inspirate de ecranizarea cu John Hurt și Richard Burton, atmosfera austeră și absurdă din „1984”. Din 2006 încoace,Teeth of the Sea și-a câștigat reputația de cea mai aventuroasă trupă de rock psihedelic din Marea Britanie. Extrem de apreciate au fost și alte două reinterpretări vizuale, cu muzică originală, pentru Doomsday al lui Neil Marshall, și 2001. O odisee spațială, a lui Stanley Kubrick.

Biserica Evanghelică-Luterană din Cluj va fi gazda unui eveniment unic miercuri, 4 iunie, de la 22.00: unul dintre cei mai apreciați și influenți cântăreți la orgă, Martin Schmeding, va acompania live la orga bisericii, pentru prima dată, filmul mut Faust (1926), de F.W. Murnau. Câștigător a numeroase premii internaționale, Martin Schmeding a concertat în întreaga lume, a predat la Hanovra, Leipzig sau Dresden și este unul dintre marii artiști care continuă tradiția acestui instrument complex. Artistul a compus muzică special pentru acest eveniment și o va interpreta în premieră la Cluj. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German din Cluj.

O fascinantă prezentare a istoriei 3D-ului, susținută de Stefan Droessler, directorul Munich Filmmuseum și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în evoluția imaginii stereoscopice, îi va purta pe spectatori de la începuturile cinematografiei până înn era lui Steven Spielberg sâmbătă, 7 iunie, de la ora 15.00, la Cinema Florin Piersic. „The Short Story of 3D Film”, prezentat la TIFF cu sprijinul Institutului Goethe, va cuprinde exemple și imagini puțin cunoscute până acum, inclusiv din creația lui Max Skladanowsky, a lui Georges Méliès sau a fraților Lumière, însoțite de explicații despre  tehnologia în sine și provocările ei de-a lungul timpului. Prețul unui bilet este 10 lei în avans și 12 lei în ziua evenimentului. Pentru studenți și pensionari, intrarea va costa 8 lei.

Prețul unui bilet la evenimentele speciale de la Casa de Cultură a Studenților este 30 de lei. La cele de la Casa TIFF, biletul costă 15 lei. Tichetele pot fi achiziționate în avans de pe www.biletmaster.ro, începând de luni, 7 aprilie.

***
Festivalul Internațional de Film Transilvania (30 mai – 8 iunie 2014) este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociaţia pentru Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

via

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress