Second Draft – Atelier de Dezvoltare de Scenarii de Scurt Metraj

Vizual Second Draft

 

Asociația Culturală Control N lansează un nou proiect dedicat tuturor celor pasionați de film și scrierea unui scenariu. Second Draft este un atelier de scenaristică de scurt metraj, desfășurat de-a lungul a șapte zile de training intensiv, în perioada 20 – 27 aprilie, în București.

Second Draft își propune să descopere și să sprijine 8 proiecte de film de scurt metraj,  să ofere un cadru de lucru profesionist pentru dezvoltarea și îmbunătățirea scrierii scenarilor de scurt metraj în cinematografia autohtonă, să faciliteze întâlniri profesioniste între scenariști și producători de film din România. Etapele de lucru care constituie structura atelierului oferă participanților șansa întâlnirii și lucrului pe scenariu sub îndrumarea unui script doctor profesionist, asigură dezvoltarea capacității de receptare și formulare a feedback-ului pe propriul scenariu, cât și pe alte scenarii, posibilitatea dobândirii de noi cunoștinte în materie de scenaristică de film, înțelegerea importanței pitching-ului de proiect, întâlnirea cu o serie de producători de film din România și șansa realizării scenariilor respective.

Second Draft se adresează tuturor celor interesați de scrierea și dezvoltarea unui scenariu de scurt metraj de ficțiune. Participanții Second Draft trebuie să fie cetățeni români, în vârstă de peste 18 ani, cu sau fără o pregătire universitară în domeniul filmului. Toți cei interesați pot să își înscrie scenariul pentru preselecția celor 8 proiecte finaliste, completând aplicația online de pe site-ul Asociației Culturale Control N, până la data de 19 martie.  Aplicația se găsește aici: http://www.controln.ro/asociatia-culturala/second-draft/formular/

 

În perioada 20 – 27 aprilie, în cadrul celor 7 zile de curs, autorii celor 8 scenarii finaliste vor primi feedback atât de la trainerul cursului, cât și de la ceilalți participanți. Astfel, de-a lungul unui proces de lucru viu (asimilare și expunere de gânduri și păreri asupra propriului scenariu și a altor 7 scenarii), varianta de scenariu înscrisă în proiect se va dezvolta într-o variantă îmbunătățită și mai aproape de a intra în filmare.

Atelierul debutează cu un curs teoretic despre scrierea unui scenariu de scurt metraj. Cursul va fi creat și susținut de script doctor-ul si trainerul Second Draft, Antoine Le Bos, și va trece prin diferite noțiuni de bază și de implementare a scrierii scenaristice, oferind participanților un limbaj comun de discuție și abordare a scenaristicii de scurt metraj. De-a lungul a cinci zile consecutive de training, participanții vor lucra aplicat, împreună cu trainer-ul, pe fiecare dintre scenariile din proiect. Ultimele două zile ale atelierului sunt dedicate unui training aplicat pe Pitching de proiect. Trainerul va susține un curs teoretic despre pitching, trecând prin semnificația, importanța, valorile și necesitatea pitching-ului pentru proiectele de film în general și, aplicat, pentru proiectele de scurt metraj. Participanții vor fi îndrumați să își creeze propria prezentare de proiect (având ca bază de pornire părțile de teorie prezentate de trainer) iar, apoi, își vor susține prezentarea în două etape: în fața trainerului și a celorlalți participanți – primind feedback pentru îmbunătățirea și perfecționarea prezentării și, apoi, în fața unui grup de producători de film din România, selecționați în prealabil de către Organizator.

Ultima zi a atelierului reprezintă întâlnirea participanților cu producători de film din România, interesați să asculte pitch-ul autorilor și, eventual, să achiziționeze scenariile respective în vederea realizării unor filmele de scurt metraj.

Odată cu finalizarea săptămânii de training intensiv, participanții vor începe, pe cont propriu, lucrul practic pentru faza de rescriere a scenariilor. Participanții vor avea la dispoziție o lună pentru finalizarea celui de-al doilea draft de scenariu. Noile variante de scenarii vor fi trimise pentru lectură către toți participanții la curs, către organizatori și către trainer.

În luna octombrie, Control N împreună cu partenerul atelierului, Liternet.ro, vor publica cele 8 scenarii rezultate într-un volum electronic intitulat Second Draft. Organizatorul împreună cu Liternet.ro vor promova volumul și vor asigura vizibilitate celor 8 scenarii în industria de film autohtonă.

Trainerul primei editii a Second Draft este reputatul script doctor francez, Antoine Le Bos. Antoine Le Bos este un scenarist și consultant de scenarii cu peste 25 de scenarii de lung metraj, dezvoltate și finalizate ca autor sau co-autor și experiența a peste o sută de proiecte de lung metraj pe care le-a urmărit în calitate de consultant. În 2002 a înființat workshop-urile Ciné-Ecritures din Paris. A lucrat pe post de consultant pentru proiectul Moulin d’Andé (CECI, Franta), fiind mentor al sesiunilor de rescriere de scenarii între 2005 și 2007. Între 2007 și 2010 a fost mentor pentru scenariile de scurt metraj participante la European Short Pitch. În prezent predă scenaristică la Universitatea Brest. Din 2007 este directorul artistic al Le Groupe Ouest, al Centrului European pentru Creație Cinematografică din Britanny și, de curând, a înfiintat laboratorul de film Cross Channel Film Lab, între Franța și Marea Britanie. Din 2007 e tutor în atelierul de dezvoltare de scenarii Torino Film Lab, din cadrul Festivalului de Film de la Torino și în proiectul Interchange.

Second Draft este un proiect organizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Asociația Culturală Control N mulțumește partenerilor: Cinemagia, Film Reporter, Decât O Revistă, Cinefan, Liternet, Blogul Lu’ Otravă, Bazavan.ro, All Hollow, CinemaRX, Cărturești.

Vizitați www.controln.ro sau https://www.facebook.com/controlN

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress