L-am servit pe regele Angliei

kamsz-ofelsege_pincere_voltam_foto_biro_istvan-1646

L-am servit pe regele Angliei de Bohumil Hrabal în premieră pe ţară

Miercuri, 16 octombrie, la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat va avea loc premiera spectacolului L-am servit pe regele Angliei de Bohumil Hrabal, într-o nouă adaptare scenică. Cu acest prilej, luni, 14 octombrie, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a avut loc o conferință de presă, în prezența regizorului Michal Dočekal, directorul Teatrului Naţional din Praga, Zsolt Bogdán, interpretul rolului principal, David Jarab, autorul adaptării scenice, László Szabó G., asistentul de regie și Noémi Vajna, dramaturgul spectacolului.

Numele lui Michal Dočekal este cunoscut publicului clujean de la Festivalul Internaţional de Teatru INTERFERENŢE 2012 în cadrul căruia a fost prezent cu spectacolul O zi nebună sau Nunta lui Figaro, iar în primăvara anului 2013 a fost invitat la Cluj cu spectacolul Aşteptându-l pe Godot de Samuel Beckett.

Din punctul de vedere al regizorului, romanul lui Hrabal vorbeşte despre tema dispariţiei Europei şi despre o epocă apusă pentru totdeauna. În lectura lui Michal Dočekal, istoria protagonistului Jan Díte nu este doar o metaforă a Europei secolului XX, dar şi o mărturie a omului european al epocii noastre şi condiţia sa. „Aceasta este cea mai consistentă și marcantă operă hrabaliană, iar povestea lui Jan Dítě, interpretat de Zsolt Bogdán, nu reprezintă doar aventura noastră europeană comună, dar și pe cea universală a omului prins în vârtejul întâmplărilor istorice. Aș dori ca acest spectacol să depășească ilustrarea trecutului nostru istoric, deoarece sunt convins că nici prezentul, nici viitorul Europei nu sunt atât de sigure precum am putea crede. În paralel cu succesiunea zgomotoasă a evenimentelor, ni se dezvăluie soarta unui om obișnuit. Acest concept nu ar fi putut fi realizat dacă nu aș fi avut alături o echipă de creatori și o trupă excepțională, dedicată până la capăt.” – a spus regizorul la conferință.

Despre adaptarea scenică a romanului, dramaturgul David Jarab a mărturisit: „M-am străduit să realizez  adaptarea scenică astfel încât textul să fie inteligibil pentru publicul clujean. Chiar dacă în scenariu nu apare fiecare cuvânt al operei de la care am pornit, dacă am reușit să evocăm atmosfera specială a romanului, atunci obiectivul nostru a fost atins.”

Actorul Zsolt Bogdán a povestit despre atmosfera din repetiţii: „M-a bucurat faptul că am reușit să realizăm împreună un spectacol în care povestea și mesajul romanului nu au fost ciuntite în niciun fel; am reușit să facem un spectacol care vorbește despre adevărurile existenței, rămânând, în același timp, o reprezentaţie plină de umor şi cu un divertisment de calitate. Am avut din nou ocazia minunată de a descoperi, cu admirație, munca colegilor mei, felul extraordinar în care putem să gândim și să lucrăm împreună. Mă bucură foarte mult faptul că l-am putut «servi» pe domnul Dočekal în timpul repetițiilor.”

La realizarea spectacolului au mai contribuit: scenograful Martin Chocholoušek, creatoarea de costume Carmencita Brojboiu, compozitorul Ivan Acher şi Ferenc Sinkó, care a semnat mişcarea scenică.

În rolul principal al spectacolului L-am servit pe regele Angliei îi puteţi vedea pe Zsolt Bogdán, alături de actorii: Enikő Györgyjakab, Áron Dimény, Emőke Kató, Loránd Váta, József Biró, Attila Orbán, Miklós Bács, Levente Molnár, Csilla Varga, Csilla Albert, Andrea Vindis, Éva Imre, Gábor Viola, Ferenc Sinkó, András Buzási, Balázs Bodolai, Szabolcs Balla, Csaba Marosán.

Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 12 ani. Spectacolul L-am servit pe regele Angliei mai poate fi vizionat vineri, 18 octombrie, ora 20.00.

Program casa de bilete: zilnic între orele 10–13; 16.30–18.30; tel: 0264-593468.

Bilete on-line: www.biletmaster.ro.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress