Stânga artistică recuperată

DSC_0357

Sună bine centenarul, dar e de preconizat că limbajul va fi unul de îmbălsămare, în care stânga lui militantă va deveni atât de evanescentă încât îți va pierde toate asperitățile de limbaj social:

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită joi, 12 septembrie 2013, orele 18:00, la vernisajul expoziţiei „Centenar Gheza Vida (1913-1980)”.

Parte din manifestările dedicate centenarului sculptorului Gheza Vida (1913-1980), expoziţia de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca reuneşte lucrări de sculptură şi grafică provenind din colecţia familiei artistului, a Muzeului Judeţean de Artă „Centrul artistic Baia Mare” şi a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Cu acest prilej va fi lansat albumul GHEZA VIDA Centenar, apărut la Editura Academiei Române în colaborare cu Editura Mega din Cluj-Napoca.

După manifestările inaugurate anul acesta la Baia Mare şi Carei cu prilejul zilei de naştere a artistului, 28 februarie, au urmat cele din 27 iunie din Aula Academiei Române, unde s-au desfăşurat lucrările Simpozionului Naţional Gheza Vida – 100 de ani de la naştere; în aceeaşi zi a avut loc şi vernisajul Expoziţiei CENTENAR VIDA în Sala de expoziţii „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. În luna octombrie expoziţia va fi deschisă la Accademia di Romania din Roma.

Opera lui Gheza Vida reflectă spiritualitatea maramureşeană şi specificul social local, dominat de ocupaţia tradiţională a locuitorilor, mineritul. Realizate în cea mai mare parte în lemn, sculpturile sale se caracterizează prin plasticitatea cioplirii şi forţa lor expresivă. Aflată sub semnul înnoirilor din arta primelor decenii ale secolului XX, opera sa a avut încă de la debutul din anii 30 un puternic sens militant pentru valorile democratice, viaţa artistului situându-se sub semnul angajării sociale totale, o caracteristică, de altfel, a mişcărilor de avangardă. Adânca spiritualitate care-i carcterizează opera răzbate major din lucrările monumentale de la Moisei, Baia Mare (Sfatul bătrânilor) şi Carei.

Manifestările Centenarului Gheza Vida se desfăşoară sub egida Academiei Române şi cu sprijinul Primăriei municipiului Baia Mare.

 

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress