Mall-izare în loc de socializare

856239_522395101145823_1859954709_o

În media locală au apărut „informații” cu privire la investițiile Iulius Mall în amenajarea lacurilor într-un proiect mai mare de 12 milioane de euro. Desigur, imaginile prezentau doar oameni fericiți care se plimbă pe malul lacului, iar detaliul meu preferat e cu tipul care stă cu mâna pe fundul unei gagici office. Fericirea cuplului este suprapusă cu noile construcții ale mall-ului, unde odinioară era un spațiu public important al clujenilor. După cum spune și Florin Fluieraș:

„Parcursul de la societatea disciplinară, spre societatea controlului și Societatea Mall a fost foarte rapid. În Societatea Mall ești liber, atât timp cât percepi obiectele, relațiile, natura, oamenii, societatea, în termeni economici. Există Mall-uri în care poți să-ți faci pașaport și să te căsătorești, dar asta nu e încă nimic – încet, încet totul a trecut sub cupola Mall-ului, a economicului:  natura, sănătatea, educația, viața socială, „timpul liber”, prietenia…  Realitatea e un Mall în care totul e de vânzare, inclusiv inima”.

 

Până acum nu au fost prezentate imaginile cu clădirile de birouri, dar Silviu Medeșan, căruia îi mulțumesc, le-a găsit pe net. Desigur, aceste randări nu au fost prezentate pe panouri amplasate pe marginea lacului, așa cum prevede la anexe Ordinul nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism.

Ce m-a uimit când am povestit alături de Adrian Costina, principalul promotor al mesajului „STOP traficului auto în jurul lacului”, cu proiectanții extinderii mall-ului cu noile clădiri este că ei ne-au zis că ar fi propus pietonalizarea aleii de lângă lac, însă primăria s-a opus. Întrebați de ce, au răspuns că nu ar fi putut intra mașinile de pompieri în caz de incendiu. De parcă, mașinile de pompieri nu pot intra pe o alee pietonală…

iuliusPuțini dintre voi știți că Iulius Mall a obținut în concesiune cel mai important spațiu public al Clujului de la Consiliul Județean condus de Marius Nicoară plătind o redevență lunară de aprox. 40.000 de euro. E mai puțin de 3% din profitul obținut lunar de Iulius din chirii, potrivit unor calcule în media locală. Ceea ce se întâmplă e un jaf. Jaf al avutului public continuat prin realizarea noilor clădiri, fără ca investiții mai relevante în spațiul public de lângă mall să fie dezbătute (de pildă, raportul financiar între construcția clădirilor și amenajări este de 40 la 1, fără ca vreun jurnalist să îndrăznească până acum să arate discrepanțele).

În urma unei petiții pe care am inițiat-o cu privire la realizarea unei piste de atletism în jurul lacului, primăria a cerut Iulius Mall realizarea pistei ca precondiție a investiției. Ce nu știam când am cerut pista din material sintetic (mai puțin ok în raport cu pământul, așa cum e în Parcul Babeș sau în pădure, dar mai ok decât betonul), e că o bună parte din partea de nord a lacului e în continuare revendicată. Deci, dacă Iulius Mall va respecta precondițiile pentru avizarea construcției clădirilor, Clujul ar putea deveni primul oraș din lume care va avea o pistă care nu e circulară, ci în formă de semilună.

Apoi, așa cum am remarcat anterior, benzile pentru biciclete nu sunt corelate cu o infrastructură de drumuri pentru biciclete la nivel de Cluj, iar investițiile pe o porțiune restrânsă nu sunt analizate în raport cu zona lacurilor ca ansamblu de sine stătător.

885512_522395097812490_551013737_oDe exemplu, știați că dacă doriți să treceți în linie dreaptă de la Iulius spre lacul următor, unde este un părculeț, nu puteți? Ca să mergeți în linie dreaptă ajungeți la un drum pe care dacă intrați sunteți fugăriți de paznic și de câinii de la o bază sportivă concesionată clubului de fotbal CFR. Dacă treceți totuși de câini și vreți să mergeți pe malul lacului, vă dați seama că acea cărare a dispărut pentru că s-a aruncat cu moloz de la construcțiile cartierului destinat familiilor de militari. Asta în timp ce pe malul primului lac nu există nici măcar un trotuar, mașinile ocupând întreg spațiul.

Problema majoră cu astfel de abuzuri e că nu sunt reclamate persistent și constant. Motivele le-am invocat și cu alte ocazii: lipsa unei tradiții civice critice și asociative, dependența asociațiilor de fondurile locale, lipsa de finanțare pentru proiecte care au o conotație explicită contondentă și critică la nivel instituțional în favoarea accentului pus pe „conștientizarea” cetățenilor și pe „colaborarea” cu autoritățile publice, înlocuirea activismului cu clicktivismul și cu agitația vizuală mai mult sau mai puțin facilă prin repetiție ritualică etc.

Sper să revin în viitorul apropiat cu o înțelegere mai sistemică și mai empatică a acestor dificultăți asociative și cu modalități posibile de a ieși din impas, mai ales că primăvara aceasta campania „SOS Lacurile Gheorgheni” va derula în colaborare cu alte părți cel puțin o expoziție și o dezbatere cu privire la zona lacurilor și la problema reaproprierii cetățenești a spațiului public. Dar până atunci, găsiți la Iulius Mall, cum amintește același Fluieraș: „70% reducere la democrație”.

859716_522395117812488_1746213846_o

un răspuns la Mall-izare în loc de socializare

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress