‘Adoptă un spaţiu verde!‘ este un program iniţiat de Primăria clujeană prin care sectorul privat e invitat să îngrijească pe o perioadă de 3 ani, un spaţiu verde din oraş. Această oportunitate a aprins beculeţele unor tineri cu iniţiativă care, asociaţi sub umbrela intitulată ‘Verdeață Isteață’, încearcă să promoveze grădinăritul urban printr-un proiect civic în premieră la Cluj.
Verdeaţa Isteaţă şi-a ales ca tabăra un spaţiu verde situat într-o zonă intens circulată atât de maşini cât şi de pietoni: staţia de tramvai de lângă Podul Calvaria din Mănăștur. Prin asocierea cetăţenilor în grupuri informale de acţiune, se încearcă reconstrucţia comunitară punctuală bazată pe educaţie în domeniul practicilor de grădinărit urban.
În cadrul acestui proiect, accentul se mută de pe reprezentarea logo-ului unei companii într-un spaţiu vizibil din oraş pe responsabilitatea reală faţă de propria vecinătate. Astfel, deşi programul a fost gândit pentru iniţiative private (programul nefiind primul de acest fel – ne sunt familiare aşa-zisele parcuri amenajate de Primărie în parteneriat cu diverse companii, unde ies în evidenţă mai degrabă semnalele de advertising urban decât amenajarea propriu-zisă), iniţiativa scurt-circuitează acest flux prestabilit, folosind ocazia acordată de autoritatea locală nu în scopuri PR-istice unidirecţionale ci pentru o inserţie aparent ‘nevinovată’. Pun nevinovată în ghilimele pentru că există întoteauna un scepticism în iniţiativele de tipul autoritate locală – privat; şi pe bună dreptate, aceasta prezumţie a vinovăţiei, deturnează însăşi denumirea programului ‘Adoptă un spaţiu verde!’. În fapt, iniţiativa ‘Verdeață Isteață’ preia literal acest îndemn al Primăriei refuzând amplasarea vreunui logo parazitar. Aici e twist-ul întregului demers. Această iniţiativă dezarmant de sinceră va fi un precedent care va responsabiliza companiile private, dacă nu în angajare comunitară, cel puţin într-o amenajare decentă care depăşeşte avataruri de genul ‘rondel cu panseluțe’ plus un logo cât mai mare, colorat şi vizibil. Într-un viitor ideal, companiile se vor întrece în creativitatea amenajărilor şi în minimizarea propriilor însemne!
Estetica urbană se umple de conţinut funcţional: dacă panseluţele erau doar inteludii stridente ale spaţiilor reziduale; legumele, fructele şi plantele aromatice propuse prin proiectul Verdeaţă Isteaţă necesită o îngrijire zilnică – lucru care poate reapropia comunității locale aceste ‘rămășite’ deunăzi superflue ale spaţiului urban. Conlucrarea iniţiatorilor cu voluntari, specialişti (peisagişti, arhitecţi), implicarea locuitorilor şi asumarea unui rol educativ pentru copiii din zonă în domeniul grădinăritului urban conferă credibilitate şi asigură perenitatea iniţiativei.
Pentru up-to-date-uri şi mai multe detalii despre proiect daţi un Like paginii lor de Facebook şi ‘veniți de luaţi răsaduri din Mănăștur’ la deschiderea din mai 2013.
[…] Isteaţă de Mănăștur începe campania de lucrări de primăvară la spaţiul verde Calvaria cu un eveniment public, respectiv o campanie mai specială de pescuit pe Someș. Participarea e […]