ASTRA Film la Cluj

astra film clujDupă  evenimentul de la Bucureşti organizat la Clubul Ţăranului Român (MTR), Astra Film – Best of ajunge la Cluj.

14 filme documentare de excepţie, româneşti şi internaţionale premiate si/ sau selectate la ultima ediţie Astra Film Festival vor rula  la Cinema Victoria, timp de 3 zile, între 25-27 ianuarie.

Iubitorii de documentare vor putea vedea filme  cu tematici variate: de la dragoste şi idealul de iubire, (Phon Pehn Lullaby– de Pawel Kloc, film câştigător al  Marelui Premiu Astra Film) la lumea eclectică a metroului parizian (Metro) sau  viaţa claustrofobă a gangsterilor din Africa de Sud (Gangster Project).

Destinele romilor originari din România plecaţi în străinătate sunt prezentate în filmele  Helping Mihaela –realizat de  Hanna Maylett şi Muzicantul din Göttingen– realizat de tânărul regizor clujean Mihai Andrei Leaha.

Problemele legate de mediu înconjurător  sunt aduse în discuţie în  Cai sălbatici (proiecție sâmbătă, ora 19.00) realizat de Dan Curean (Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, în cadrul competiţiei Ecocinematograff) sau filmul regizorului german Fabian Daub- Roşia Montana – un loc la marginea prăpastiei Premiul special acordat documentarului românesc – proiecție sâmbătă, ora 15.00).

Subiecte precum emigrarea ilegală de muncă şi preţul plătit pentru îndrăzneala de a visa la o viaţă mai bună putem vedea în documentarul Mama Illegal realizat de Ed Moschitz sau frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor plecaţi la muncă în străinătate prezentate în filmul Aici…adică acoloregizat de Laura Căpăţână-Juller.

 Problemele tranziţiei sociale şi economice din România sunt bine surprinse în filmul  Common ground,(Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire, Belgia) film distins cu Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar din competiţia România.

Nu lipsesc documentarele amuzante, autentice sau cele profund uname cum ar fi Last Street ( Rasmus Sievers/ Maria Montessori)- Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, din Competiţia Student, sau filmul regizoarei Ileana Stănculescu Noosfera – film premiat cu premiul „ Realităţi româneşti” în cadrul ultimei ediţii  a Festivalului Astra Film.

„Zeci de mii de spectatori cinefili sau nu, iubitori ai filmului de non-ficţiune ori aflaţi la prima întâlnire cu filmul documentar au vizionat la ASTRA FILM  poveşti inedite, surprinse în documentarele care au rulat la ultima editie a Festivalului internaţional de film documentar de la Sibiu. Prin acest program AFF îşi prezintă itinerant cele mai apreciate filme ale ultimei ediţii într-o adevărată caravană a filmului documentar care are ca destinaţii Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Tg. Mureş”- a declarat Dumitru Budrala, director al festivalului.

În acest an Astra Film celebrează 20 de ani. Festivalul se desfăşoară în perioada 14-20 octombrie 2013.

***

Organizatori: Astra Film – CNM Astra

Partener local: Cinema Victoria Cluj

Programul complet se găseşte pe www.astrafilm.ro, facebook/astrafilm

2 răspuns la ASTRA Film la Cluj

  1. Buna ziua
    Sunt din Bucuresti si as dori sa va intreb cand putem si aici sa vizionam filmele pe care le difuzati zilele aceste la cluj:filmele care am inteles ca au primit premii la Festivalul de Film documentar de la Sibiu?
    Multumesc cu anticipatie
    C. Bazilescu

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress