Planurile viitorilor arhitecți pentru Cluj (IIIa) – Parcul Mobil în Mărăști

„+”-urile zonei: activitatea locuitorilor

În continuarea episoadelor inițiate odată cu acest post, vă prezint rezultatele workshopului organizat de studenții arhitecți sub coordonarea lui Alex Axinte și Cristi Borcan (StudioBASAR), a Dianei Culescu(PRP Birou de Studii Contemporane-peisagist), a Laurei Panait (antropolog) şi a lui Tiberiu Ciolacu (Planwerk). Proiectul de mai jos se numește ‘De după blocuri’ și a fost gândit de echipa de studenți Paula Tripon, Florina Dascăl, Roxana Pop și Georgeta Macovei. Scuarul ales este în apropierea Cinema-ului Mărăşti:

După cortina de beton din cartierul Mărăști se ascund locurile oamenilor și oamenii care au uitat de mult că locurile sunt ale lor. Spațiul public e invadat de mașini, de gunoi dar mai ales de lipsă de inițiativă și de aparenta neputință a locuitorilor.
„-„-urile zonei: obstacole (click pentru zoom in)
Parcul mobil aduce cu el provocarea de a folosi spațiul care ne aparține. Activitățile propuse invită locuitorul să își ocupe curtea blocului, să se joace, să se relaxeze, să se bucure dar mai ales să ia inițiativă pentru a revendica și îmbunătăți spațiul public și după plecarea platformei.
Faza I a intervenției: revendicarea spaţiului verde nefolosit. (click pentru zoom in)
Parcul mobil este încărcat cu:
1.o bucătărie —> oamenii se vor întâlni la masă, vor fi îndemnați să se cunoască și să împartă
2. o scară de trecere spre vechea platformă de beton care devine loc de joacă – invitația de a trece pragul și de a folosi spațiul
4. diorama care invită la o reactivare a memoriei locului, a poveștilor și plăsmuirilor
5. gradene folosite ca locuri de șezut pentru cinema în aer liber sau pur și simplu ca loc de spus povești
… bănci, pături, plante, cretă colorată, sandvișuri, filme și muzică bună, oameni voioși
Odată cu luarea în folosință a scuarului de verdeață acesta va căpata o identitate, va primi un nume, va deveni reprezentativ pentru utilizatorii lui.

Faza II a intervenției: Parcul mobil vine şi se deschide pentru a oferi cadru pentru întâlnire şi joacă. (click pentru zoom in)

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress