Orașul Vizibil 2012. Cultura ca sistem de operare @ Cluj

foto: Trasee alternative
Lansarea expoziției de lucrări şi intervenţii artistice în spaţiul public
marţi 6 noiembrie 2012, ora 12.00
Cluj, Podul Elisabeta
Fundaţia AltArt şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca vă invită marţi, 6 noiembrie 2012, ora 12.00, la lansarea expoziţiei Oraşul Vizibil 2012, care prezintă o serie de lucrări şi intervenţii artistice în spaţiul public. Lansarea va avea loc în prezenţa d-lui primar Emil Boc şi a curatorului expoziţiei, István Szakáts, pe Podul Elisabeta din Cluj. În cadrul evenimentului de lansare are loc „Fugi de Bach”, un moment performativ asociat intervenţiei Galeriei A1 „Fugă în pas minor”. Oraşul Vizibil este o iniţiativă de a reactiva spaţiul public din Cluj prin intervenţii artistice. Expoziţia Oraşul Vizibil utilizează spaţii publice pentru prezentarea unor lucrări de artă contemporană care problematizează spaţiul public şi diferite dimensiuni ale vieţii urbane. Cele zece lucrări şi proiecte de intervenţie artistică din “Oraşul Vizibil 2012” au fost selectate în urma unui concurs de proiecte de artă publică, cu două categorii: lucrări pentru spaţii de afişaj şi intervenţie artistică.
Tema centrală a ediţiei a treia a proiectului este “Cultura ca sistem de operare”. Cultura este modul nostru non-genetic de a ne adapta la mediu. Este sistemul nostru de crezuri şi practici care defineşte modurile în care operăm în diferite situaţii. Componentele unui asemenea sistem sunt programe de tipul cum ne comportăm la servici sau cum folosim spaţiul public. Atunci când creăm extensii noi pentru acest sistem devenim noi înşine dezvoltatori, concepând programe care pot deveni cu timpul componente ale comportamentului nostru. Oraşului Vizibil 2012 include lucrări care invită la asumarea unei atitudini individuale cu perspectiva de fixare socială. Lucrările propun noi moduri de utilizare a spaţiului public, noi moduri de interacţiune, asumate ca invenţii sociale.
Lansarea expoziţiei „Oraşul Vizbil 2012” are loc pe Podul Elisabeta (podul pietonal de sub Cetăţuie), locaţia unuia dintre proiectele de inteventie culturală „Fugă în pas minor”, al colectivului Galeria A1. Intervenţia constă în 500 de clopoţei instalaţi temporar pe pod şi este însoţită de un scurt concert de Fugi de Bach, având ca intenţie să fie „o piedică în calea fugii trecătorilor şi o ocazie de reconstientizare a unui loc de pasaj.”
Oraşul Vizibil este un proiect al Fundaţiei AltArt, realizat în partneriat cu Primăria Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Contact:
Szakáts István – curator

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress