Dezbatere: Cultură şi politică a crizei @ tranzit.ro/cluj

Cu ocazia inagurării spaţiului tranzit.ro/cluj (str. Sámuel Brassai, nr. 5) vă invităm să participaţi la dezbaterea publică pe tema ‘Cultură şi
politică a crizei’.
Invitaţi:
Boris Buden (Profesor, Facultatea de Arte şi Design, Universitatea Bauhaus, Weimar)
G. M. Tamás (Cercetător, Institutul de Filosofie al Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta)
Moderatori:
Alex Cistelecan
Veronica Lazăr
Cu această ocazie va fi lansată traducerea în limba română a volumului Boris Buden – ‘Zonă de trecere. Despre sfârşitul postcomunismului’  (Editura Tact, 2012)
Invitaţi:
Costi Rogozanu (Scriitor şi jurnalist, CriticAtac & Voxpublica, Bucureşti)
Gabriel Troc (Profesor, Facultatea de Sociologie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj)
Evenimentul se va desfăşura în 5 noiembrie a.c., la sediul tranzit.ro/cluj, strada Sámuel Brassai, nr. 5, începând cu orele 18.
Argument
Cultura a revenit. Însă rolul ei s-a schimbat. Deşi conservatorii au vorbit întotdeauna despre societăţi conflictuale, ale căror diferenţe culturale le fac incompatibile una cu alta, unele dintre ele considerate a fi complet refractare la democraţie, practica şi discursul neoliberal au ignorat cu bună ştiinţă acest aşa-zis pluralism cultural ireductibil, privit ca irelevant pentru politicile sale economice universaliste: la urma urmei, din perspectivă neoliberală, nici o colectivitate nu e prea sălbatică pentru cîteva ajustări structurale, nici un trib prea înapoiat pentru a-şi privatiza resursele, nici o fiinţă umană prea indiferentă faţă de bursă.
Însă criza economică globală în care ne aflăm a schimbat lucrurile: în încercarea de a salva însuşi sistemul economic, văzut pînă acum ca natural şi impersonal, cultura, împreună cu toate diferenţele sale esenţialiste, este resuscitată şi i se atribuie un rol crucial. Explicaţiile sociale alunecă acum de la numere la metafore, de la rating la poezie. Lipsa de disciplină, indolenţa şi imoralitatea sînt astăzi tot atîtea cauze ale crizei structurale a capitalismului.
În acest nou context, Europa de Est, care pînă la criză se afla în pericolul de a cădea în irelevanţă, într-atît se aliniase normalităţii Vestului (chiar dacă printr-o “tranziţie” dureroasă), a căpătat o nouă importanţă. Obîrşia sa culturală, care pînă recent a fost privită ca un simplu detaliu secundar, un farmec local care nu impiedică integrarea în Europa, este din nou reificată şi ipostaziată drept principalul obstacol al confruntării sistemului occidental cu imaginea sa ideală: corupţia balcanică, lenea grecească, fascismul maghiar, autoritarismul rusesc, mitomania românească, chiar atunci cînd sînt adevărate, sînt falsificate în discursul Vestului drept cauzele propriei sale crize capitaliste. Şi cu cît Europa încearcă să-şi externalizeze contradicţiile interne pe seama înapoierii culturale a Estului, cu atît aminteşte mai mult de propria ei stafie balcanică.
Cultură şi politică a crizei este parte a proiectului Ficţiune, retorică şi fapte dezvoltat de tranzit.ro.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress