Despre hârtii nepreţuite

Cu un an înaintea morţii sale, după ce a citit Choose Life: The Biblical Call to Revolt, Albert Einstein a trimis autorului acesteia – Erik Gutkind – o scrisoare în care îşi exprima opiniile despre religie.

Această scrisoare este scoasă la licitatie pe eBay cu preţul de pornire de 3 milioane de dolari, iar reprezentanţii casei Auction Cause – care organizează licitaţia – se aşteaptă ca scrisoarea să fie achiziţionată la un preţ dublu sau chiar triplu. Licitaţia va avea loc în perioada 8-18 octombrie, pe site-ul  www.einsteinletter.com. Actualul proprietar a cumparat scrisoarea în 2008 cu 404 mii de dolari.

Acesta este conţinutul:

“Princeton, 3.1.1954

Domnule Gutkind,

Inspirat de sugestiile repetate ale lui Brouwer, am citit cartea dumneavoastră şi vă mulţumesc că mi-aţi împrumutat-o. Avem multe în comun în ceea ce priveşte atitudinea faţă de viaţă şi faţă de oameni. Idealul dumneavoastră personal, care luptă pentru eliberarea dorinţelor orientate către sine şi pentru construirea unei vieţi nobile, cu accent pe elementul pur uman…ne uneşte şi arată că avem acea „atitudine americană”.

Cu toate acestea, fără sugestia lui Brouwer, nu cred că v-aş fi citit niciodată cartea pentru că este scrisă într-un limbaj care îmi este inaccesibil. Cuvântul Dumnezeu nu reprezintă pentru mine decât o expresie şi un produs al slăbiciunii umane. Biblia este pentru mine o colecţie de legende onorabile, dar primitive şi copilăreşti. Nici o interpretare, oricât de subtilă ar fi ea, nu-mi poate schimba această percepţie. Pentru mine, religia evreiască, la fel ca toate celelalte religii, este o întrupare a celor mai copilăreşti superstiţii. Şi evreii, popor din care fac parte şi eu, nu sunt mai presus decât alţi oameni. În ceea ce priveşte experienţa mea cu alte grupuri de oameni, nici ele nu sunt mai bune decât altele, deşi sunt protejate de cele mai rele cancere printr-o lipsă de putere. Nu văd nimic altceva special la ele decât asta.

Găsesc dureros faptul că dumneavoastră pretindeţi o poziţie privilegiată şi că încercaţi să apăraţi această poziţie prin zidurile mândriei. Ca om, pretindeţi, ca să spun aşa, o dispensă de la cauzalitatea acceptată, iar ca evreu, de la monoteism. Dar o cauzalitate limitată nu mai este deloc cauzalitate, aşa cum minunatul Spinoza a recunoscut…

Chiar dacă am prezentat diferenţele dintre convingerile noastre intelectuale, îmi este totuşi clar că suntem apropiaţi în privinţa altor lucruri esenţiale (în evaluarea comportamentului uman, de exemplu). Cred că ne-am înţelege destul de bine dacă am purta o discuţie pe marginea unor lucruri concrete.

Cu mulţumiri prietenoase şi cele mai bune urări,

Al dumneavoastră,

A. Einstein”

via

2 răspuns la Despre hârtii nepreţuite

  1. 3 milioane de dolari! si se mai spune ca nu sunt bani, e criza etc. au dreptate cei care spun ca probleme precum foametea din africa ar putea fi rezolvate daca…

    continutul scrisorii este interesant, evidentiaza o data in plus ca einstein nu era patruns de sentimentul religios pe care il percepe omul de rand, atunci cand vorbea despre „dumnezeu”. totusi nu cred ca era ateu, poate un fel de deist.

  2. Despre foametea din Africa: http://historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/foametea-africa-care-sunt-cauzele-acestui-dezastru

    Cauze: incalzirea globala, adica suprapopularea planetei, imperialismul omului alb + negrii care se taie intre e pe motive etnice si religioase. Deci cu cat creste populatia mai putin, cu atat problema se agraveaza mai putin. Iar populatia nu creste cand e foamete.

    Concluzia: daca ai 3e6$, mai bine ii banii pe scrisoarea lui Einstein decat sa-i arunci pe fereastra crezand ca rezolvi foametea din Africa sau criza omului alb, bolnav de supraconsum.

    Probleme precum foametea s-ar putea rezolva daca am fi 3 miliarde in loc de 7.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2023 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress