Ziua Porților Deschise @ Castelul Bánffy, Bonțida

Cu ocazia Zilei Porților Deschise, Fundația Transylvania Trust organizează o serie de evenimente în Castelul Bánffy din Bonțida cu scopul de a produce deschideri ale acestui spațiu către manifestări culturale contemporane. Intervenția se constituie astfel, ca o invitație către artă și către publicul larg. Corpul castelului poate fi în continuare vătămat dar asta nu înseamnă că și-a pierdut capacitatea extraordinară de a decupa și a conține spații impresionante și încărcate cu frumusețe. Astfel el devine o oportunitate în care instalații la limita dintre artă contemporană și arhitectură se alătură moștenirii istorice pentru a crea un spațiu hibrid, în care noul și vechiul coexistă și se potențează reciproc. Vizitatorii sunt invitați astfel să participe la o experiență spațială inedită prin care umbrele triste ale trecutului sunt îndepărtate de lumina dinamică și suprafețe albe.

Astfel, castelul primește în 16 septembrie 2012 o nouă folosință, o ocupanță temporară în care publicul poate reapropia ruina castelului prin intermediul unui eveniment de o seară. În acest sens Atelier MASS propune o serie de instalații artistice făcând uz de materiale și metode de intervenție minimale. Fragilitatea și efemeritatea instalațiilor se asociază paradoxal prin contrast cu greutatea și stabilitatea pietrei și ale cărămidei, fără a naște un conflict. Un văl din material textil traversează încăperile castelului, croindu-și drum pe uși și ferestre, într-un gest de explorare, îmbrățișare și cunoaștere. Triunghiuri din polistiren alb, luminate, sunt suspendate de bolți sau plutesc pe lacul din curte, realizând o invazie a noului și utilizarea existentului. Lumini ambientale, proiecții cartate, obiecte și suprafețe geometrice abstracte, creează o senzație vizuală care insuflă viață nouă ruinei bătrânului castel. Texturile și cromatica vorbesc într-un limbaj contemporan despre vizibilitate, atragerea atenției, și reacție împotriva uitării.

Evenimentul vă introduce în istoria Castelului Bánffy, începând cu ora 17.00, prin vizită ghidată in limba română și ora 18.00 în limba maghiară. Expoziția fotografică ”Cetăți, castele, conace” din clădirea Miklós va fi deschisă pe tot parcursul zilei. După lăsarea întunericului, instalațiile artistice vor domina curtea și încăperile interioare ale castelului, iar proiecția cartată pe una din clădiri, de la ora 21:00, va întregi ziua.

Intrarea este liberă.

Organizator: Fundația Transylvania Trust
Concept vizual: Atelier MASS
Proiecții cartate: Zotikos viSKIN (Ioan Mihai Baba, Raluca Agachi, Alexandra Suciu)
Atmosferă sonoră: Silviu Medeșan & Alexandra Păcurar
Colaborator: Oana Cărean
Voluntari: Andrei Durloi, Iulia Galinescu, Diana Galoș, Marina Melenti, Mariana Novosivschei, Diana Oniț, Fabiana Panait

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress