Articol scris de Dana Vais pentru revista ARHITECTURA
Arhitectura și urbanismul la Cluj au trecut prin câteva faze distincte. După 12 ani de îngheț ultranaționalist, au urmat cei de efervescență imobiliară; un mediu amorțit, rarefiat și toxic a intrat brusc în starea de agitație a unui alt gen de toxicitate. Comercialismul a fost totuși mai generos ca șovinismul, pentru că a revărsat peste oraș bani. Or, banii, se știe, servesc arhitecților.
După 2008, banii s-au împuținat și atmosfera s-a răcorit. Paradoxal însă, arhitectura și orașul încep să se vadă mai bine. Așadar: îngheț șovin, înfierbântare imobiliară și acum răcoare de depresie… să fie oare arhitectura la Cluj pregătită pentru o fază cool?
Pavilionul parametric de la ZA a fost un eşec din punct de vedere al structurii pentru că a trebuit sprijinit cu tot felul de proptele ca se năruie sub propria greutate. Iar cablul de alimentare răsucit al lămpilor = inductanţă = energie irosită. Ingineria nu-i aşa de cool dar merită studiată pentru că te fereşte de greşeli stupide.
Pai rezultatul era nesigur… plus ca pana la acest pavilion nu s a realizat nimic in Cluj dupa o proiectare prametrica. A fost o incercare didactica, sa zicem. Important la astfel de ateliere studentesti nu e rezultatul in sine ci procesul realizarii lor (in 2007 Zilele Arhitecturii s-au numit ‘in proces’, de exemplu). Asta este cool :)). Cat despre lampile lui Alex Fleseriu nu pot spune nimic pentru ca nu le-am vazut inca, poate ai tu un link;).
prea pacat ca dna. Vais nu a proiectat in viata ei ceva care sa se si EXECUTE. O arde pe la facultate cu tot felul de teorii din astea bizare si nu este in masura va vorbeasca despre ce proiecteaza si executa altii. Nici nu cred ca stie unde e sediul Primariei si unde se intruneste comisia de urbanism. Vais, doar o „alta” care se baga in seama. Aberatii placute in continuare.
Am căutat dar n-am găsit nimic referitor la lămpi. Ştiu doar că dacă faci o rotocoală de cablu iese practic o bobină şi transformi lampa din consumator rezistiv în consumator inductiv. Ar trebui practic să introducă în circuit un condensator care să compenseze reactanţa bobinei.
Silviu, nu-i o scuză că s-au gândit la materiale. OSB-ul are trecute pe etichetă rezistenţa la încovoiere, densitatea medie şi modulele de elasticitate. De aia sunt structurişti ca să lucraţi cu ei dacă voi nu ştiţi lucrurile astea. Nu-i important că-ţi cade clădirea, ci să o faci, nu? Ca Meşterul Manole. Şi dacă tot nu stă, zideşti o femeie acolo, cine ştie, poate totuşi stă.
Salut Gelu, tu esti ggl?
Ai vazut cum arata lampa asta? Silviu, linkul e si pentru tine http://arhiforum.ro/proiecte/colectia-de-cablu. Deci in momentul in care incolacesti un cablu izolat nu se face nici o bobina, e doar forma-structura-functiune intr-un singur gest – definitia designului. Daca stii ca tema concursului era „Design better garbage”, chiar nu mai ai decat sa-ti scoti palaria 🙂 Bravo lui!
Si nici pavilionul ala hai sa nu-l criticam excesiv, partial pentru ca intr-adevar pentru studenti procesul trebuie sa conteze, din greseli invatam cel putin la fel de mult cat din succese, partial pentru ca a fost un obiect temporar cateva zile, iar partial pentru ca daca nu ma-nsel OSB-ul s-a inmuiat de la ploaie.
Ce zice Tamas e exact ce vroiam si eu sa transmit! Poate nu m-am exprimat clar :)) Merci de link, il pusesem de ieri, l-am cerut direct de la Alex.
Da, eu sunt. Păi cablul din bobine şi transformatoare cum e, neizolat? Sunt străpunse din fabricaţie? De fapt nu contează dacă e izolat sau neizolat cablul – atâta timp cât e încolăcit şi parcurs de un curent electric se comporta ca şi o bobină. Dacă vrei să nu se comporte ca o bobină faci pur şi simplu corpul de iluminat din cablu pasiv (neparcurs de curent şi liber la capete ca să nu formeze o buclă în care să se inducă curent). Apoi îl/o maschezi în aşa fel încât să pară că e cablul de alimentare al lămpii. Simplu. Nu mai plimbi inutil curentul prin x metri de cablu.
Ok, dar mi se pare cam stupid să faci greşeli copilăreşti şi scumpe doar aşa în scop didactic.
În concluzie de aia sunt ingineri ca să vă scutească să faceţi tâmpenii :). Jusk ask.