Ancorează-te în parc – Invitație la picnic

Duminică, 20 mai, la ora 12, deschidem seria de picnicuri urbane și te invităm să te ancorezi în Parcul Feroviarilor, să îl redescoperi împreună cu alții, și să îl folosești în feluri noi. De ce Parcul Feroviarilor? Pentru că face parte din rețeaua de spații verzi ce se întinde de-a lungul Someșului, pentru că a fost plin de viață până în anii ’90, pentru că este al doilea parc ca mărime din Cluj, și cu toate acestea este ignorat de autorități în beneficiul interesului privat. Noi ne dorim ca Parcul să ne aparțină, și să luăm activ parte la reabilitarea lui și la recuperarea vitalității sale. Dacă și tu îți dorești asta, vino cu prietenii şi coşul de picnic să redai viață unui loc uitat din orașul tău și să îți imaginezi cum ar arăta acest parc dacă l-ai reamenaja chiar tu.

Kit de picnic urban :
– prieteni cât mai mulți
– coș de picnic sau ghiozdan
– pătura pentru mai multe persoane
– sandviciuri și prăjituri, apă, suc și alte cele de-ale gurii
– una sau mai multe din următoarele: minge (de fotbal, de rugby, de volei, de care vrei), zmeu, palete de badminton, coardă de sărit, frisbee, boomerang, elastic de sărit, joc de șah, board games, și alte instrumente jucăușe de folosit într-un parc.

Mod de folosire:
– împachetează totul în ghiozdan sau în coșul de picnic și să umplem parcul.

Arhitecți, urbaniști, sociologi, artiști și activiști au pregătit cu grijă acest eveniment. Urmărește seria de picnic-uri urbane și ‘ancorează-te’ în parcuri.

Seria face parte din proiectul “Cluj 2030: Viziune si praxis”

În 2012, Grupul pentru Acțiune Socială (GAS) și colaboratorii săi își imaginează un oraș mai egalitar, mai democratic, și mai solidar. În cadrul proiectului “Cluj 2030: Viziune si praxis” te invităm să regândim împreună orașul pe care îl locuim, să explorăm resursele pe care le are și să învățăm să le folosim creativ. Participarea noastră activă la construcţia oraşului este importantă pentru că oraşul este al nostru, noi îl locuim şi noi suntem resursa lui cea mai importantă.

Fie că este vorba de aspecte economice, culturale, politice sau de aspectul fizic al orașului, dorim lărgirea sferei de participare a locuitorilor la procesul de dezvoltare urbană prin includerea unui număr cât mai mare de mai multor actori urbani (cetățeni, autorități locale, specialiști, agenți economici).

Atelierul de urbanism din cadrul proiectului te invită în această vară la o serie de evenimente și acțiuni prin care dorim să dezvoltăm un imaginar urban alternativ, prin participarea activă a cetățenilor la reconfigurarea spațiului urban. Am pornit de la observația că în prezent majoritatea proceselor de dezvoltare ale orașului sunt generate şi practicate top-down (de sus în jos). Ceea ce propunem noi este tocmai o serie de abordări și practici bottom-up (de jos în sus), care să intervină în sfera unui deficit semnificativ de participare publică la elaborarea soluțiilor de dezvoltare urbană. Prin exerciții de urbanism participativ, invităm locuitorii orașului, alături de arhitecți, sociologi, urbaniști, sau artiști să-și imagineze și asambleze spații comunitare pentru un Cluj al anilor 2030 caracterizat printr-o dezvoltare urbană egalitară. Concret, ne vom ancora mai bine în oraș prin picnicuri, vizionări de film, dezbateri și transformarea anumitor spații.

via

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress