Masa rotunda la Cluj – Kevin Kallaugher, caricaturistul publicatiei The Economist

Ambasada SUA la Bucuresti si American Corner Cluj va invita la o masa rotunda cu caricaturistul politic Kevin «KAL» Kallaugher, grafician editorial pentru prestigioasa revista «The Economist» si pentru cotidianul «The Baltimore Sun».
Joi, 17 mai, 2012, ora 17:00
American Corner Cluj – Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” (Calea Dorobantilor 104)

Kevin Kallaugher, care a inaugurat in urma cu doua zile o expozitie cu lucrarile sale, la Muzeul National de Arta Contemporana din Bucuresti, va sustine o prezentare despre vasta sa experienta in jurnalism, din punctul de vedere al unui grafician satiric, despre importanta caricaturilor politice in cadrul procesului electoral, tehnici grafice folosite, si practica sa in domeniul animatiei 3D in timp real. „KAL” va raspunde apoi intrebarilor din partea celor prezenti.


Kevin „KAL” Kallaugher
Kevin Kallaugher (KAL) este caricaturist al prestigioasei reviste The Economist, editia londoneza.

Dupa ce a absolvit Harvard College in 1977, Kevin a inceput un tur pe bicicleta al Insulelor Britanice, unde a fost jucator si antrenor la Clubul de Basketball din Brighton. Dupa ce clubul a intampinat dificultati financiare, Kevin a inceput sa deseneze caricaturile turistilor din Trafalgar Square sau de pe Pontonul Brighton, ambele atractii turistice din Marea Britanie. In martie 1978, The Economist l-a angajat, Kevin Kallaugher devenind primul caricaturist rezident din istoria de 145 de ani a revistei.
Kevin a petrecut zece ani lucrand la Londra si folosindu-si talentul de grafician si caricaturist pentru publicatii ca The Observer, The Sunday Telegraph, Today si The Mail on Sunday.
Kevin s-a intors in SUA in 1988 pentru a lucra la ziarul The Baltimore Sun in functia de caricaturist editorial. Intre 1988 si 2006, a desenat peste 4.000 de caricaturi pentru The Sun, continuand sa publice saptamanal in The Economist.
Lucrarile lui KAL pentru The Sun si The Economist au aparut in mai mult de 100 de publicatii din lumea intreaga, inclusiv Le Monde, Der Spiegel, Pravda, Krokodil, Daily Yomiuri, The Australian, The International Herald Tribune, The New York Times, Time, Newsweek, U.S. News and World Report, si The Washington Post. Caricaturile sale sunt distribuite in lumea intreaga de Cartoonarts International si de New York Times Syndicate.
Kevin a fost castigatorul a numeroase premii pentru lucrarile sale, inclusiv Nast Prize, in anul 2005, oferit de orasul Landau din Germania. Premiul “Gillray Goblet” 2004 pentru Caricatura Anului i-a fost oferitde Political Cartoon Society (Societatea pentru Caricaturi Politice) din Marea Britanie. Premiile Thomas Nast, in anii 1999, 2002 si 2005, i-au fost oferite de Overseas Press Club of America (Clubul Presei Americane din Strainatate). In 2002, Premiul Berryman i-a fost oferit de National Press Foundation (Fundatia Nationala de Presa din SUA). In 1996, in cadrul Festivalului International de Satira din Pisa, Italia, a primit premiul “Grafica Internazionale”, iar in 1990, premiul pentru cea mai buna caricatura editoriala in cadrul Festivalului International de Caricatura “The Witty World”, din Budapesta, Ungaria.
In 1995, Kevin a fost invitat de Walter’s Art Gallery sa colaboreze ca si curator pentru expozitia “Valoreaza cat o mie de cuvinte: O imagine a satirei politice contemporane”. In 2006, aceeasi galerie de arta o organizat o expozitie retrospectiva cu caricaturile lui Kevin Kallaugher, intitulata “Mai taios ca sabia: creionul satiric al lui KAL”. Lucrarile lui au fost expuse si la celebra Galerie Tate din Londra si la Biblioteca Congresului din Washington, D.C.
In 1999, The World Encyclopedia of Cartoons scria despre el, “Stapanind un stil plin de personalitate, Kallaugher se pozitioneaza printre primii caricaturisti ai secolului”.

Cariera in animatie
In cadrul tezei sale de absolvire de la Harvard, Kevin a creat un film de animatie de 13 minute numite “In Zilele lui Disgustus”, care infatiseaza personaje din benzile sale desenate cu acelasi nume, publicate saptamanal in The Harvard Crimson. In 1986, Kevin a lucrat cu Richard Williams, o legenda a filmelor de animatie, pentru a produce “No Bias”, un clip comercial de televiziune, pentru Today Newspaper din Marea Britanie. In 2004, Kevin a facut echipa cu Gary Leib, de la Twinkle Studio, pentru a crea un video de animatie pentru emisiunea “Nightline” a postului de televiziune ABC si pentru emisiunea “Lou Dobbs” de la CNN.
In 2006, Kevin a fost numit artist rezident la Imaging Research Center (IRC) al Universitatii din Maryland. La IRC, Kevin a explorat tehnicile digitale de animatie 3D, cu ajutorul carora desenele pot fi animate in timp real. Primul sau personaj, Digital Dubya, a fost prezentat in premiera in cadrul unei conferinte de presa cu demonstratii live, la Walters Art Museum, in iunie 2006.
Kevin a lansat o companie de animatie numita Kaltoons LLC, in 2007. Primul film de animatie al Kaltoons, “Dancin’ Dubya”, a fost lansat in august 2007.
Din octombrie 2007, KAL colaboreaza cu faimoasa trupa de comedie din Chicago numita “Second City” pentru un turneu in sase orase din SUA, cu un show intitulat “Arta Satirei”. KAL foloseste satira animata interactiva in timp real, pentru aceste spectacole, inclusiv conferinte de presa cu animatie in direct si competitii de dans cu caricaturile sale 3D.
Mai multe despre activitatea sa puteti gasi pe site-ul personal:
http://www.kaltoons.com/

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress