Roşia Montană şi mineritul cu cianuri au stârnit scandal şi la Bruxelles

Roşia Montană şi mineritul cu cianuri au stârnit scandal şi la Bruxelles

Marţi în Parlamentul European, puterea de la Bucureşti a fost sub lupa europarlamentarilor străini, nu doar din cauza stării precară a democraţiei din România, ci şi din cauza manevrelor pe care actualii guvernanţi fac în favoarea controversatului proiect minier de la Roşia Montană.

Înaintea audierilor privind starea democraţiei din România a avut loc o audiere referitoare proiectul minier de la Roşia Montană.

Conferinţa „Riscurile utilizării cianurii în minerit: Proiectul Roşia Montană din România” a fost organizată la iniţiativa europarlamentarului PSD Victor Boştinaru şi a avut ca scop dezbaterea temeinică şi obiectivă asupra proiectului din Apuseni, în condiţiile în care în spaţiul public din România nu este asigurată imparţialitatea din cauza implicării masive a puterii politice de partea investitorilor canadieni de la RMGC.

În cadrul conferinţei moderate de către Victor Boştinaru şi eurodeputata suedeză Marita Ulvskog au luat cuvântul Michel Sponar din partea Direcţiei Generale pentru Mediu din cadrul Comisiei Europene, Stephanie Danielle Roth – fostă cercetătoare şi redactor şef al revistei britanice „The Ecologist”, Dr. Ing. Ştefan Marincea – Cercetător Ştiinţific Gradul I, fost Director General al Institutului Geologic al României, Răzvan Martin – Coordonator programe Activewatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Jo Leinen – Preşedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Daciana Sârbu – Membră a Parlamentului European, reprezentanţi ai Ministerului Mediului din Danemarca, Renate Weber – Membră a Parlamentului European, precum şi alţi oficiali şi europarlamentari europeni.

Dezbaterea a fost deschisă de organizatorul ei, europarlamentarul PSD Victor Boştinaru. Acesta a subliniat faptul că proiectul minier de la Roşia Montană – aşa cum este el dorit de canadienii de la Roşia Montană Gold Corporation şi puternic sprijinit de Traian Băsescu şi PDL – nu este compatibil cu spiritul dezvoltării durabile promovat de UE. „Proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană este o problemă de interes pentru Europa, iar Comisia Europeană trebuie să fie atentă, mai ales pentru că, în mai 2010, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie privind interzicerea generală a utilizării cianurii în exploatările miniere din Uniunea Europeană, iar Comisia de Petiţii a discutat o petiţie privind acest proiect. Acest proiect care urmează să fie implementat în România implică o serie de probleme privind mediul, privind anumite prevederi ale Convenţiei ESPO şi anumite reglementări UE, precum Directiva privind Impactul de Mediu, Directiva Cadru privind apele şi Directiva Seveso”, a explicat Boştinaru. Europarlamentarul PSD a vorbit şi despre atitudinea partizană a guvernanţilor români pentru demararea proiectului minier cu cianuri al canadienilor de la RMGC, dar şi despre embargoul mediatic impus de contractele grase de publicitate pe care RMGC le acordă marii majorităţi a instituţiilor media: „De la începerea protestelor din România, din luna ianuarie, una dintre principalele revendicări ale protestatarilor a fost stoparea proiectului minier de la Roşia Montana. De asemenea, este o problematică de interes european pentru că este un proiect cu impact transfrontalier, iar Ungaria a comunicat oficial Guvernului României că nu este de acord cu acest proiect. Academia Română, Academia de Studii Economice, Universitatea Babeş Bolyai, precum şi alte forumuri ştiinţifice s-au opus acestui proiect cu argumente dar nu au fost luate în seamă de Guvernul român.

Publicul român nu are acces la informaţii obiective privind proiectul, există un embargo privind informaţiile critice la adresa proiectului de care ar fi mândru chiar şi regimul Ceauşescu. Guvernul român şi dezvoltatorul nu au răspuns concret la întrebările privind cantitatea de cianuri şi explozibil care urmează să fie folosită, la valoarea asigurării de mediu a proiectului post exploatare, ţinând cont că iazul de decantare din valea Cornei va avea 185 m şi va trebui să reziste pentru eternitate”.

Aşa cum era firesc a fost prezentat şi un punct de vedere politic asupra proiectului de la Roşia Montană. Cătălin Ivan, liderul europarlamentarilor PSD, a ridicat o problemă deosebit de importantă, cea a secretizării acestui contract de către cei care au fost iniţiatorii afacerii dintre statul român şi Gabriel Resources Gold Corporation (Radu Berceanu şi Adriean Videanu). „Contractul privind proiectul RMGC este secret şi mi s-a spus că am nevoie de un anume certificat pentru a avea acces la aceste informaţii. Şi mă întreb dacă acest proiect este bun pentru români şi dacă este vorba despre exploatarea resurselor naţionale, atunci de ce este secret? Trebuie să avem o dezbatere publică serioasă, transparenţă şi o evaluare independentă a proiectului”, a subliniat Ivan.

Reprezentanta Preşedinţiei daneze a UE a ţinut să atragă atenţia celor de la RMGC şi mai ales autorităţilor de la Bucureşti în privinţa pericolului pentru mediul înconjurător pe care îl generează cianurile folosite în extracţia aurului de la Roşia Montană. „În ceea ce priveşte industria minieră, Preşedinţia daneză a UE consideră ca priorităţi utilizarea celor mai bune tehnologii şi eco-inovarea. Este necesară o privire atentă asupra substanţelor periculoase folosite în procesul de extracţie şi a deşeurilor rezultate din acest proces, ele trebuie reduse pentru a avea un risc cât mai mic posibil. O prioritate a Preşedenţiei Daneze a UE o reprezintă controlul şi prevenirea accidentelor majore generate de folosirea substanţelor periculoase, respectiv Directiva Seveso III”, a afirmat oficialul danez.

Un punct de vedere extrem de pertinent a prezentat şi Răzvan Martin de la Activewatch – Agenţia de Monitorizare a Presei. Martin a vorbit despre imensa şi costisitoarea propagandă mediatică pe care o fac cei de la RMGC în sprijinul proiectului lor. „Avem de a face cu o campanie de propagandă nemaiîntâlnită, din anii ’90, în România. Campania de propagandă este cauzată şi de criza economică din presa română, investitorul RMGC fiind printre primii 3 cumpărători de publicitate în presă. Investitorul a sponsorizat excursii pentru formatorii de opinie pentru vizitarea unor mine din Noua Zeelandă. Noi considerăm că aceasta este o metodă de cumpărare a conştiinţei. Niciunul dintre aceşti jurnalişti care a plecat în aceste excursii nu a vorbit critic despre proiectul de la Roşia Montana. Sunt folosiţi aşa-zişi experţi independenţi care publică în presă, dar niciunul dintre aceştia nu spun că sunt contractaţi de companie. Există o lipsă de dezbateri în presa română despre acest subiect, aproape singurele dezbateri sunt sponsorizare de RMGC, moderatorul şi agenda dezbaterii sunt desemnate de RMGC. Compania a investit în evenimente culturale şi sportive, dar la aceste evenimente ONG-urile care militează împotriva proiectului nu sunt lăsate să afişeze bannere. Informaţiile critice la adresa proiectului sunt cenzurate de pe site-urile de dezbateri. Am o întrebare pentru reprezentanţii RMGC: dacă proiectul este atât de bun de ce aveţi nevoie de o propagandă atât de costisitoare?”, a explicat Răzvan Martin.

Şi pentru că nu există un lucru în care să fie implicaţi PDL şi Traian Băsescu, şi să nu stârnească scandal, era de aşteptat ca şi la aceste audieri privind proiectul minier de la Roşia Montană să se lase cu circ.

Astfel, ultimul sfert de oră al dezbaterii rezervat în afara agendei audierii, întrebărilor şi obiecţiilor grupului de susţinători ai RMGC prezenţi şi ei în sală s-a desfăşurat sub semnul tonului ridicat al uneia din directoarele de la RMGC şi al jignirilor suburbane proferate de câţiva localnici de la Roşia Montană, sprijinitori ai proiectului. Aceştia strigau cât îi ţineau plămânii că vezi Doamne nu şi-au putut exprima in extenso susţinerea pentru proiect. Degeaba au încercat europarlamentarii din sală să le explice că şi-au putut susţine punctul de vedere, însă cu respectarea limitelor de timp şi de limbaj specifice unei dezbateri în Parlamentul European. Turbulenţii pro-RMGC erau ajutaţi de pe margine de europarlamentarul PDL Cristian Preda şi de Corina Vinţan, managerul companiei care face lobby şi PR pentru Roşia Montană Gold Corporation.

Deloc surprinzător, şi televiziunea publică s-a implicat serios pentru a-i sprijini chiar şi acolo în PE proeictul celor la RMGC. Astfel, exact în momentul în care scandalul era în toi, iar europarlamentarii organizatori încercau să invoce argumente logice în discuţiile cu activiştii pro-RMGC, a apărut în sală şi corespondenta TVR de la Bruxelles însoţită de cameraman. Evident că televiziunea publică – deşi fusese informată din timp despre această audiere – nu s-a referit nicio clipă la conţinutul dezbaterii, care îi avea invitaţi pe reprezentanţi ai preşedinţiei daneze a Uniunii, reprezentanţi ai Comisiei Europene, precum şi pe numeroşi specialişti internaţionali şi din România, ci doar la faptul că proiectul de la Roşia Montană este minunat şi benefic pentru românii de acolo şi că RMGC trebuie lăsată să exploateze aurul folosind cianurile.

Şi mai stupefiant în privinţa TVR-ului a fost să vedem că după încheierea acestei audieri, pe holul PE, reporterul TVR mergea cu microfonul pentru a lua puncte de vedere doar la persoanele care îi erau indicate de Corina Vinţan, managerul companiei care face imagine şi PR pentru RMGC.

Acest ultim episod a demonstrat încă o dată cât de nocivă e pentru libertatea de exprimare şi pentru presă influenţa pe care contractele comerciale şi interesele puterii politice în afacerii de tipul RMGC o au şi care poate împiedica cetăţenii să fie corect informaţi despre un proiect important al ţării lor care le poate influenţa în bine sau în rău viaţa de zi cu zi.

text: Cristina Horvat

via  Cotidianul

un răspuns la Roşia Montană şi mineritul cu cianuri au stârnit scandal şi la Bruxelles

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress