Concert NUITS ORIENTALES avec Marcel Khalifé


Concert NUITS ORIENTALES avec Marcel Khalifé
3 februarie, ora 19:00
Casa de Cultură a Studenţilor


LUBNAN BAALBAKI

Născut în Beirut – Liban (1981) într-o familie de artişti, Lubnan Baalbaki a dat dovadă încă din copilărie de talent şi interes aparte pentru arta sunetelor. Astfel, la vârsta de 14 ani, a început studiul viorii şi al lăutei la Conservatorul Naţional de Muzică din Beirut, urmând apoi studiile de Muzicologie la Universitatea „SaintEsprit” din Kaslik. După acceptarea sa în anul pregătitor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca (2004) a obţinut licenţa în Dirijat orchestră, sub îndrumarea maestrului Petre Sbârcea (2009). Şi-a contiuat studiile de masterat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa maestrului Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand, în cadrul aceleiaşi instituţii, avându-l coordonator pe prof. univ. dr. Dan Dediu. Format iniţial într-o cultură muzicală extra-europeană, ca interpret violonist şi lutist de muzică arabă clasică, Lubnan Baalbaki s-a făcut remarcat în ţara natală odată cu înfiinţarea ansamblului de muzică tradiţională Sharq (2000). Alături de acesta, dar şi ca membru în diferite alte formaţii instrumentale şi corale, a susţinut numeroase concerte de muzică arabă clasică în Liban, Siria, Kuwait, Japonia, Franţa, Qatar, Egipt, Dubai, AbuDhabi, Bahrain, Italia şi Spania.
Odată cu începerea studiilor muzicale în România, Lubnan Baalbaki a abordat, din postura de dirijor, repertoriul muzical european, susţinând până în prezent concerte la pupitrul orchestrei Operei Naţionale din Timişoara, al Filarmonicii „Muntenia” din Târgovişte şi al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. Cel mai recent succes a fost participarea ca dirijor în cadrul galei Va pensiero… organizată de către Opera Maghiară din Cluj-Napoca cu ocazia sărbătoririi maestrului Petre Sbârcea la împlinirea vârstei de 80 de ani.

MARCEL KHALIFÉ

Marcel Khalifé s-a născut în 1950 în Amchit în zona muntoasă a Libanului. Studiile de la conservatorul naţional din Beirut îl consacră ca specialist al lăutei orientale. De atunci, contribuie la lărgirea ariei de utilizare a acestui instrument şi dezvoltă tehnici noi. În perioada 1970 – 75, Marcel Khalifé predă la acelaşi conservator şi în alte instituţii locale. În acelaşi timp, susţine concerte de lăută ca solist în Orientul Apropiat, Africa de Nord, Europa şi America de Nord. În 1972, în satul natal, pune bazele unui grup care are ca scop aducerea la lumină a patrimoniului muzical şi a cântecului coral arab. Primele turnee au loc în Liban. Ansamblul „Al Mayadine” este creat în 1976. Având experienţa grupului precedent, notorietatea lui Khalifé depăşeşte graniţele Libanului şi începe să efectueze numeroase turnee în ţările arabe, în Africa, Europa, Statele Unite, Canada, America de Sud, Australia, Japonia, şi continuă şi în prezent. Din 1982 Marcel Khalifé scrie cărţi despre muzică, care reflectă şi mai mult curajul şi maturitatea pe care le-a acumulat prin experienţă. Mizele sale nu sunt doar muzicale: interpret şi specialist al lăutei orientale, el este şi un compozitor extrem de ataşat de textele pe care se bazează. Asociindu-se cu mari poeţi arabi contemporani, în special cu Mahmoud Darwish, el încearcă să reînnoiască ideologia cântecului arab, să dărâme stereotipurile şi să încurajeze evoluţia societăţii în care trăieşte. De-a lungul carierei sale, Marcel Khalifé inventează şi creează o muzică originală, un univers sonor nou, eliberat de toate regulile prestabilite. Acest limbaj îl ridică la rangul de ambasador al propriei culturi, poziţionându-se în avangarda unei muzici orientale în căutare de inovaţie.

BACHAR KHALIFÉ

Născut la Beirut, într-o familie de muzicieni, Bachar s-a mutat din copilărie la Paris, unde a început să-şi formeze caracterul muzical atipic. Tot aici l-a cunoscut pe pianistul Abdel Rahman El-Bacha, şi a studiat percuţia sub îndrumarea lui Michel Cerutti. La vârsta de 16 ani a luat premiul întâi pentru pian la Conservatorul Boulogne-Billancourt, iar peste câţiva ani a obţinut premiul întâi pentru percuţie contemporană la Conservatorul din Paris (CNSMPD)
La vârsta de 28 de ani, Bachar Khalife a debutat ca solist sub bagheta maestrului Lorin Maazel, şi a dirijorului american James Gaffigan într-o serie de
concerte alături de Orchestra Filarmonică din Qatar.
Invitat frecvent de către această orchestră, Bachar s-a făcut remarcat în cele mai frumoase săli de concerte din Europa, cum ar fi Royal Albert Hall din Londra, Teatro ala Scala din Milano, Le Theâtre des ChampElysées din Paris, precum şi în Kennedy Center din Washington. A avut o interpretare remarcabilă a Arabic concerto compus de Marcel Khalifa, şi recent a KDM concerto, compus de argentinianul Martin Matalon, explorându-şi prin aceste colaborări dexteritatea atât în percuţia tradiţională cât şi în cea modernă. În 2010, Bachar Khalife a compus şi lansat un album de debut revoluţionar numit « Oil Slick » în care a cântat solo pe scenă la pian, la sintetizator, la voce şi loop station. Alături de fratele său Rami compune muzica
unor filme mute cum ar fi „Faust” de Murnau , şi „Gribiche” de Feyder. Acum lucrează împreună la proiecte noi legate de muzică de film.
Bachar continuă să lucreze alături de pianistul Francesco Tristano şi Bojan Z, alături de ansamblul Intercontemporain şi trioul K/D/M, în colaborare cu
Marcel Khalife, şi Amira Medunjanin, vocea celor de la Sevdah. In 2012, Bachar lucrează la următorul album a artistului de hip-hop Kery James, la albumul de debut a cântăreţei Kid A şi la înregistrarea live a propriului proiect solo.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2021 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress