Expoziția de afișe a evenimentelor culturale organizate de Nava A38

Lucrări de Andrej Tóth și Norbert Nagy – Expoziția de afișe a evenimentelor culturale organizate de Nava A38 (A38 Hajó)

Vernisajul expoziției în prezența artiștilor va avea loc
joi 17 noiembrie, 2011, ora 18:00
Casa Tranzit, Str. Bariţiu 16., etajul 1.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 17 noiembrie – 17 decembrie, 2011.

“Nava 38 (A38 Hajó) nu este doar o locație culturală mai interesantă și mai exigentă decât cele cu care ne-am obișnuit. A38 este – sperăm – o instituție, un simbol și un exemplu. Exemplul ei arată că inițiativa civică de calitate se poate concretiza prin concursul multor persoane cunoscătoare, dedicate, și angajate care gândesc în mod asemănător. Astfel se poate întemeia și susține o instituție culturală deschisă în mod fundamental pentru o paletă largă de genuri artistice.

Nava A38 nu a contribuit doar la prosperitatea vieții culturale, muzicale, dar încă de la înființare se implică intens în formarea culturii vizuale. În anii trecuți, A38 s-a ocupat de promovarea mai multor concerte, evenimente, având întotdeauna grijă ca afișele, pliantele să nu fie atractive doar din cauza artistului, evenimentului promovat/afișat.

Afișul a rămas cel mai important mediu care influențează imaginea orașului și formează universul vizual al spațiului public. Faptul că de foarte multe ori nu observăm aceste lucruri, denotă imunitatea pe care am dezvoltat-o față de anunțurile stradale. Cu alte cuvinte, ne-am obișnuit prea mult cu prezența acestora. Suntem resemnați în fața prezenței lor stridente.

Cu toate acestea, afișul este un gen dificil și frumos. Trebuie să atragă atenția instantaneu, iar efectul lui durează doar 2 secunde. Afișul trebuie să atragă atenția oamenilor aflați în trafic, grăbiți, a bicicliștilor. Trebuie să fie estetic. Să se potrivească cu artistul. Să se potrivească cu A38. Să se potrivească cu imaginea străzii, dar să nu se confunde cu ea. Să aibă impact, dar să nu fie obtuz. Să conțină un dram de picanterie, dar să nu violeze morala publică. Să atragă atenție, dar să nu fie exagerat. Accentul, dar și precizia sunt cerințe fundamentale. Și desigur trebuie să-i mulțumească pe toți. Pentru că toată lumea se pricepe la afișe – la fel ca la fotbal, politică și la ciorba de pește. Artistul, managerul, cel care se ocupă de marketing, coordonatorul de proiecte, sponsorul – toți au idei, ceva de spus despre afiș.

Graficianul trebuie să găsească calea de mijloc, să creeze o opera de artă frumoasă, precisă, cu impact, eficientă, care se potrivește cu nava (A38) și cu orașul, este ieftină și totodată durabilă. Acesta este miracolul de zi cu zi al catârului numit artă aplicată.” (Vasák Benedek Balázs)

În ultimii opt ani, au fost create sute de afișe pe Nava A38. Dintre acestea, pentru expoziția de față am selectat lucrările lui Andrej Tóth și Norbert Nagy.

Expoziţia are loc în cadrul proiectului Generarea încrederii prin cultură într-un mediu multietnic – Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment, care constă în construirea unei reţele de instituţii culturale europene printr-un proces de cunoaştere reciprocă a patrimoniului cultural al partenerilor. Partenerii acestui proiect finanţat de Uniunea Europeană sunt următoarele organizaţii: Palisády / Védcölöp Foundation (Bratislava, Slovacia), Fundaţia Tranzit (Cluj, Romania), EURAC Institute for Minority Rights (Bolzano, Italia) şi A38 Non-profit Ltd. (Budapesta, Ungaria).

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress