Pina – Dansați, dansați, altfel suntem pierduți

Dansați, dansați, altfel suntem pierduți


Pina 3D / un film de Wim Wenders

11 noiembrie 2011, ora 20, Cinema Florin Piersic

The Work of Pina Bausch
prezentată de Robert Sturm
12 noiembrie 2011, ora 19, Cinema Arta

Workshop de dans cu Anna Wehsarg
12-14 noiembrie, Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”

Centrul Cultural German Cluj-Napoca şi Asociaţia Colectiv A vă invită să participaţi la evenimente speciale dedicate celei mai mari coregrafe a secolului XX, Pina Bausch, şi creaţiei sale artistice. Evenimentele sunt organizate în cadrul Festivalului „Temps d’Images 2011”, care se desfăşoară la Cluj-Napoca din 11 până în 20 noiembrie.

Cinematograful Florin Piersic va găzdui vineri, 11 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia specială a filmului Pina, regizat de Wim Wenders. Proiecţia 3D va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri în prezenţa a doi colaboratori apropiaţi ai artistei: Robert Sturm şi Anna Wehsarg.

Robert Sturm este unul din directorii artistici ai Tanztheater Wuppertal, fondat de Pina Bausch în oraşul german menţionat. A muncit timp de zece ani alături de coregrafă, a însoţit-o, a susţinut-o şi este una din persoanele care i-au fost aproape în procesul de creaţie. Robert Sturm va răspunde vineri întrebărilor spectatorilor clujeni, iar sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 19:00, la cinema Arta, va susţine o prezentare multimedia în limba engleză, intitulată „The work of Pina Bausch” („Creaţia Pinei Bausch”). În cadrul acesteia, Robert Sturm va oferi amănunte despre munca alături de legendara coregrafă.

Anna Wehsarg, care este şi protagonistă în filmul lui Wenders, dansează din anul 2000 în cadrul Tanztheater Wuppertal. A fost personaj principal în spectacolele de teatru-dans ale Pinei Bausch şi a ajuns să fie o artistă foarte importantă în cadrul ansamblului Pinei. Anna Wehsarg va fi prezentă vineri seara la cinema Florin Piersic pentru a împărtăşi clujenilor din experienţa ei alături de Pina, iar între 12 şi 14 noiembrie va instrui participanţi din toată ţara în cadrul unui atelier de dans care se va desfăşura la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca.

Pina Bausch (27 iulie 1940 – 30 iunie 2009) a creat o nouă formă de dans şi, mai mult, o nouă formă de artă: teatru-dans (Tanztheater). Opera celei mai mari coregrafe a secolului XX se află în centrul filmului Pina, o metaforă creată magistral din imagini  tridimensionale de către Wim Wenders. Timp de aproape două ore, spectatorii vor intra în lumea Pinei, a teatrului-dans creat de ea, se vor putea bucura de mişcările fascinant de fluide ale dansatorilor, de peisajele spectaculoase, de locurile impresionante şi inedite cu care dansatorii intră într-o simbioză firească, iar la final vor înţelege că teatrul-dans nu este doar o formă de artă, ci una dintre cele mai frumoase forme de viaţă.

„Pina” va concura în cursa pentru Premiile Oscar din 2012.  Evenimentul din 11 noiembrie, de la cinematograful Florin Piersic, este ultima proiecţie a filmului în România.

Intrarea la proiecţie se face pe bază de invitaţii, care pot fi ridicate de la Centrul Cultural German Cluj-Napoca (strada Universităţii, nr.7-9), Cafeneaua L’Atelier (strada Memorandumului, nr.9, la etaj) sau de la librăria Cărtureşti din Iulius Mall.

Ildikó Surányi

Leiterin Kulturabteilung
Directoare departament cultural

Deutsches Kulturzentrum Klausenburg
Centrul Cultural German Cluj-Napoca

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress