Trimite sesizarea. Reclamă-ți dreptul la oraș!

Via Grupul pentru Acțiune Socială (GAS):

Trimite sesizarea la Garda de Mediu și Primărie. Personalizează sesizarea cu propriile tale sugestii și comentarii. Reclamă-ți dreptul la oraș!

Gardă: gardamediu@gnm.ro, comunicare@gnm.ro, cjcluj@gnm.ro, silvian.ionescu@gnm.ro

Primărie: massmedia@primariaclujnapoca.ro, domnuleprimar.ro

SESIZARE

În atenția …………………………… ………………………….. ……. ….. ….. ….. ……………………. ………………………….. ………………………….. ………………………….. …………………………..

Subsemnatul, ………………………………………………………………………………………………………………………

Cu domiciliul în ……………………………………………………………………………………………………………………

vă sesizez în legătură cu următoarele:

De câteva zile se derulează lucrări de  „toaletare” a copacilor din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, în cadrul programului de restaurare a acestuia. În afara tăierilor a câteva zeci de copaci din apropierea clădirii Cazinoului, au fost mutilați alte câteva zeci copaci. Toaletarea arborilor prin micșorarea excesivă a coroanei schimbă complet imaginea parcului. Acest lucru ridică semne de întrebare asupra nivelului de expertiză a firmei care gestionează lucrările, contractate de primărie. Crengi foarte mari care par foarte sănătoase sunt tăiate. Unii copaci rămân doar cu tulpina. Același tratament se aplica fiecărui copac, de la stânga la dreapta. În urma intervenției, imaginea parcului dată de coroanele copacilor va fi sărăcită, iar crengi noi și puternice cresc în zeci de ani, nu doar într-o primăvară, așa cum s-a accentuat în declarațiile reprezentanților primăriei. Efectul de tunel dat de coroanele care se întrepătrund deasupra aleilor este distrus. Orice intervenție trebuie făcută punctual (doar unde sunt probleme descoperite printr-o analiza minuțioasă a fiecărui copac) și cu respect față de patrimoniul verde al orașului. Dacă o parte dintre copaci au probleme, nu înseamnă că fiecare va primi același tratament. Astfel, prin intermediul sesizării doresc să mi se răspundă la următoarele întrebări:

1. Ce metoda științifică se folosește în intervențiile asupra arborilor?

2. Ce alte metode pot fi luate în calcul pentru o mai bună gestionare a lucrărilor?

3. Care sunt metodele de a verifica dacă lucrările se desfășoară în conformitate cu metoda științifică enunțată?

4. Cum sunt protejați copacii în urma tăierilor masive de posibile ciuperci, gândaci și alte probleme care apar ulterior acestor tăieri?

5. Ce autorizații s-au eliberat pentru tăierea și „toaletarea” copacilor?

6. Există un ghid de bune practici realizat de municipalitate sau de alte instituții cu atribuții în domeniu pentru asociațiile de locatari sau firme cu privire la metode de amenajare a spațiului verde din spațiul urban și din jurul blocurilor?

Amintim diagnosticul unui specialist: „Toaletarea arborilor nu se face prin tăierea ramurilor groase și a întregului sistem de crengi care susțin foietajul, pentru că urmările sunt pătrunderea prin răni a agenților patogeni, precum ciupercile de putregai, și a insectelor dăunătoare, precum gândacii de scoarță, reducerea aproape la zero a fotosintezei, a evapotranspirației și a respirației arborilor, toate însemnând, pe scurt, condamnarea acestora la moarte lentă”, avertiza conf. dr. Ecaterina Fodor, biolog, într-o petiție adresată primarului Clujului, Sorin Apostu (citat dintr-un articol despre mutilarea copacilor in Romania, rev. KAMIKAZE, 13-19 iulie 2011, nr. 28).

În consecință: 1. Propun oprirea lucrărilor de „toaletare” până la clarificarea publică a aspectelor menționate mai sus. 2. Propun adoptarea unor metode care sa respecte un monument natural important pentru oraș, ca spațiu de relaxare și de petrecere a timpului liber. Lucrările nu trebuie să schimbe imaginea actuală a parcului, densitatea arborilor și a coroanei acestora care oferă o ambianță răcoroasă pe timpul verii.

Intervenția brutală asupra copacilor din Parcul Central este surprinsă și de media locală și națională:

http://www.citynews.ro/cluj/din-oras-10/societatea-civila-ia-atitudine-fata-de-toaletarea-parcului-205581/

http://www.oradecluj.ro/o-mie-de-copaci-vor-fi-toaletati-in-parcul-central-motivul-nu-s-a-facut-nimic-in-ultimii-20-de-ani/actualitate/2011/10/24/

http://www.ftr.ro/foto-masacru-in-parcul-central-au-intrat-cu-drujbele-in-zeci-de-copaci-51109.php

http://totb.ro/pozitie-gas-mutilarea-copacilor-in-parcul-central-din-cluj

http://www.stiridecluj.ro/social/copacii-din-parcul-central-toaletati-cu-drujba-acuza-gas-cluj

Vă solicit să îmi răspundeți în scris, punctual, la adresa menționată mai sus, în termenul legal, privind soluționarea prezentei sesizări.

Cu stimă,

……………………………………..

Cluj-Napoca

…………………………………….

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress