Program finanţat în 2011-2012 de Ordinul Arhitecţilor din România
“Let’s face the place” – Proiect cultural pentru conştientizarea numărului mare de spaţii publice nefolosite în cartiere
Pe principiul conform căruia nu există locuri blestemate, ci doar oameni care uită să mai sfinţească locul, Asociaţia AREA 3 lansează iniţiativa civică COOP_ pe_ Stradă.
Proiectul COOP_pe_Stradă este continuarea iniţiativei COOP Cluj a Asociaţiei AREA3, demarată în anul 2009 pentru colecţia de proiecte-idei, păreri-propuneri. În cadrul Zilelor Arhitecturii 2011 am atras atenţia că maşinile sunt cele care ne încurcă în trafic şi, aşa cum ele nu şi-ar dori ca noi să „parcăm” în mijlocul străzii pentru un pui de somn, nici noi nu ne dorim ca ele să parcheze pe trotuare, sau să se tolănească pe pistele de biciclişti. Siluetele umane din MDF, pe care le-am plasat atunci pe trotuarele străzilor intens circulate, ne-au ajutat să tragem de mânecă şi de portieră câteva maşini şi să conştientizăm câţiva şoferi asupra acestei probleme. Reacţia clujenilor ne-a dat curaj să continuăm acţiunile de acest gen şi asupra altor aspecte urbane.
Astfel, COOP_pe_Stradă este o campanie pentru conştientizarea numărului mare de spaţii publice nefolosite în cartiere. În aceasta idee, proiectul nostru îşi propune demolarea atât a barierelor interdisciplinare, cât şi a celor de comunicare şi cooperare directă între sfera civilă şi profesională. Propunem un şir de ateliere pentru a realiza din spaţiile „aruncate la gunoi” din Cluj-Napoca, mici wonderland-uri.
Cum poţi să te implici:
FazaI (demarată în luna septembrie) constă în campania propriu-zisă de conştientizare a existenţei unui număr mare de spaţii publice nefolosite din cartiere. Asupra spaţiilor de acest gen identificate va urma o analiză aprofundată a fenomenului. Pentru realizarea analizei avem nevoie de o bază virtuală de date cu spaţiile de acest gen din întreaga ţară. Pe lângă această analiză, vom organiza un atelier, cu o durată de 3 zile, destinat formulării de idei şi dedicat studenţilor, arhitecţilor şi artiştilor. Tot procesul de colectare a informaţiilor pentru baza de date va decurge în paralel cu celălalte faze, în permanenţă deschis şi în curs de evaluare.
Căutăm spații inițial gândite ca spații verzi pentru folosință comună în zonele rezidențiale ale cartierelor – din orice oraș din țară- dar care și-au pierdut acest caracter. Rugămintea noastă este de a documenta și a marca spațiile fotografiate pe harta Google, scopul fiind analiza fenomenului și căutarea unor posibilități de revitalizare.
***Ghidul implicatului:
1. Caută spații de acest gen în oraşul tău! (Uneori îţi sar în ochi fără prea mult efort)
2. Fotografiază-le!
Fă click pe poster -> În google maps Edit (stânga sus) -> Alege-ți un label și marchează spațiul -> Găsește-i un nume -> Adaugă poza
Adaugă poza pe pagina facebook (nume poză=nume label)
Panoramio ( apasă rich text, inserează poza, copy/paste URL-ul pozei din Panoramio)
Trimite poza la cooppestrada@gmail.com
Următoarele faze ( faza II- noiembrie 2011 şi faza III- aprilie, mai 2012) vor fi în mare măsură practice.
Faza II: Ca urmare a identificării spaţiilor publice nefolosite, faza II include un atelier pentru găsirea de soluţii la problemele apărute.
Faza III: Constă în analiza reacţiilor primite din partea locatarilor în privinţa soluţiilor propuse în faza II pentru spaţiile publice. În funcţie de reacţii, se vor executa câteva dintre soluţii prin COOPerarea locatarilor. Soluţiile executate vor fi lansate sub forma unor proiecţii şi expoziţii pentru a le aduce la cunoştinţa tuturor şi de a promova concretizarea propunerilor.
Fiecare fotografie pe care o vom primi de la voi ne va ajuta să facem din Cluj-Napoca un oraş frumos până-n măduva oaselor. Let’s face the place!
Site: http://cooppestrada.wordpress.com/
Facebook: COOP pe Strada
Sorry, comments are closed for this post.