Premiile Anim’est 2011

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est s-a închis oficial în seara zilei de sâmbătă, 15 octombrie, la Cinema Patria. La finalul Galei de Închidere, programate la ora 19:00, Trofeul Anim’est, oferit de Institutul Cultural Român, a plecat în Estonia: scurtmetrajul Memoria Trupului / Body Memory (r. Ülo Pikkov, Estonia, 2011) este propunerea Anim’est pentru Cartoon d’Or 2012, în primul an în care festivalul trimite o propunere pentru nominalizarea la cel mai prestigios premiu dedicat scurtmetrajului european de animație. Premiul, înmânat de Shane Acker, Animatorul Invitat al Anim’est 2011, și directorul festivalului, Mihai Mitrică, a fost ridicat de regizorul Mait Laas, realizatorul documentarului Regii Timpului, proiectat în cadrul secțiunii Masters of Puppets. Sunt bucuros ca o tornadă într-o parcare sau o cârtiță cu ochi de vultur! M-ați făcut să mă simt ca o tornadă, mi-ați dat credința că până și o cârtiță poate face film. Trofeul Anim’est este foarte important, îmi dă încredere că am ales calea cea dreaptă și îmi oferă posibilitatea să continui să experimentez cu filmul de animație. Mulțumesc! a declarat Ülo Pikkov, într-un mesaj transmis organizatorilor.

Eroul serii a fost, însă, românul Sebastian Cosor, regizorul filmului Țipătul / The Scream, producția MediaPro Magic câștigătoare atât a Premiului pentru Cel mai bun Film Românesc, oferit de Institutul Cultural Român, și înmânat de Cecilia Felméri și Vlad Ivanov, cât și a Competiției Balkanimation, al cărei Premiu a fost oferit de Canyon. Juriul, alcătuit din Cecilia Felméri, Marcin Giżycki și Steven Woloshen, a apreciat filmul ca fiind o creație care abordează tema morţii într-o manieră originală, respectiv un film de animație care creează expresie cinematografică din arta tradițională.

Rățușca cea urâtă / The Ugly Duckling (Rusia, 2010), music-hall-ul regizat de maestrul animației cu păpuși din Rusia, Garri Bardin, a câștigat Premiul pentru Cel mai Bun Film de Lungmetraj, oferit de AXN, și înmânat de Marina Stan, Marketing Coordinator AXN, și Anna Solanas, membră în Juriul Anim’est 2011. Premiul este acordat unui film care, în cele 76 de minute ale sale, ne face să împărtășim durerea și speranța că într-o bună zi vom fi acceptați așa cum suntem.

David O’Reilly, răsplătit cu Premiul Publicului la ediţia precedentă a festivalului, pentru Viaţa de un minut a unei muşte, este regizorul filmului răsplătit cu Premiul pentru Cel mai Bun Film de Scurt Metraj, oferit de Opel: Lumea exterioară / The External World (Germania, 2010), selecționat la Sundance, Veneția sau Berlin, și-a adjudecat premiul de 1,000 de euro. Eram sigur, atunci când am realizat filmul, că nu va câștiga niciodată nimic. Însă mi-ați dovedit contrariul. Sau poate am eu dreptate și juriul se înșeală. În oricare dintre situații sunt extrem de încântat și onorat să câștig la Anim’est, a transmis David O’Reilly organizatorilor, prin e-mail.
Polonia – Țara Invitată la Anim’est 2011 – este prezentă în palmaresul Anim’est 2011 cu Millhaven (r. Bartek Kulas, 2010), câștigător al unei Mențiuni Speciale pentru un Film de Scurt Metraj.
Membri în Juriul secțiunii Videoclip & Advertising, Tobias Gundorff-Boesen, Hypno și DJ Vasile (Lucian Stan), au fost protagoniștii unui moment de înmânare mai puțin obișnuit, alegând să își traducă propriile texte, pe scenă. Cei trei au hotărât să premieze, la secțiunea Videoclip, „I Say Fever” al formației Ramona Falls (r. Stefan Nadelmann, SUA, 2010), respectiv, la secțiunea Advertising, clipul Vitra – Kuubo (r. Adrian Flückiger, Elveţia, 2010).

Premiul pentru Cel mai bun Film de Scurt Metraj din secțiunea Minimest, acordat de Juriul alcătuit din copiii Barbu Dragomir, Maria David și Thea Cosma, a fost adjudecat de nominalizatul la Oscar, BAFTA și Cartoon d’Or The Gruffallo (r. Jakob Schuh, Max Lang, Marea Britanie, 2009).

Rezultatele workshop-urilor susținute de Steven Woloshen, respectiv Vasi Alboiu, au putut fi urmărite pe marele ecran de la Cinema Patria. Acompaniate de Fierbințeanu, secvențele de animație prin zgârieturi pe peliculă au fost o prezență inedită în programul Galei de Închidere. Animațiile stop-motion realizate de cei 11 copii care au participat la atelierul de film de animație susținut de Vasi Alboiu au stârnit amuzamentul și aplauzele asistenței de la Patria, iar tinerii participanți au fost premiați cu produse Canyon.

Premiul Publicului, oferit de Sony, constând într-un aparat foto digital Sony Nex – C3K, revine în 2011 filmului Flamingo Pride (r. Tomer Eshed, Germania, 2011). Acordat, în mod tradițional, unui scurtmetraj din secțiunea Mozaic, trofeul a fost prezentat anul acesta pe scenă de actrița Ozana Oancea.

Dan Panaitescu, unul dintre conducătorii echipei de animație a lungmetrajului Crulic – Drumul spre dincolo, a deschis seria premiilor acordate la Anim’est 2011 cu cel pentru Întreaga Activitate, înmânat doamnei Isabela Petrașincu.

Mihail Flămânzeanu este cel mai norocos spectator de la Anim’est 2011: directorul executiv Vlad Ilicevici a extras buletinul său de vot, oferindu-i o geantă Crumpler și un festival pass pentru Anim’est 2012.
Seara s-a încheiat cu recitalul cvartetului sloven Vlasov’s Best Friend, care a acompaniat patru scurtmetraje clasice semnate de pionierul filmului de animație cu păpuși, Ladislas Starevich. Nepoata marelui cineast, cea care a restaurat copiile filmelor, doamna L.B. Martin, a prezentat filmele și a vorbit despre bucuria de a le proiecta la București.

Filmele premiate la cea de-a șasea ediție Anim’est vor putea fi urmărite în ultima zi de festival, duminică, 16 octombrie 2011, la Cinema Patria, începând cu orele 18:30 (scurtmetrajele), respectiv 20:30 (lungmetrajul).

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress