OFF Festival 2011 nominalizat pentru Best Overseas Festival

Premiul pentru Best Overseas Festival este acordat de site-ul www.festivalawards.com, nominalizările fiind propuse de către public. De asemeni, la această categorie publicul votează online cel mai bun festival al verii. Celelalte categorii pentru care premiul e decis de public sunt: Fans’ Favourite Festival, Headline Performance of the Year, Best Breakthrough Artist şi Anthem of the Summer.

Vă reamintim că festivalul OFF din Katowice, Polonia s-a întâmplat anul acesta în august, fiind la a II-a ediţie. Se pare ca s-a bucurat de o foarte bună presa internaţională, fiind amintit pe lista Pitchfork a festivalurilor de neratat vara asta si are review-uri favorabile pe Clash (unde sunt şi câteva interviuri cu Liars & Pustki, Primal Scream & Gang Of Four şi Ringo Deathstarr) şi pe Drowned in Sound.
Pe lângă preţurile care vesticilor li se par derizorii (50 euro intrarea la festival pentru 3 zile şi 1.20 euro halba de bere), au fost remarcate pozitiv organizarea concertelor pe cele 4 scene fără ca 2 trupe din aceaşi nişa să aibă show-uri simultane şi pleiada de trupe poloneze demne de un succes internaţional dar care, se pare, că nu reuşesc să depăşească graniţele Poloniei. Sounds familiar? Păi poate tocmai din cauza faptului că aceleaşi bloguri fabricante de hype global devin reticente când ar putea să promoveze o trupă din Atena, Grecia şi nu doar din Athens, Georgia (asta referitor la confuzia mea când citeam despre of Montreal – „an indie rock band from Athens” – şi nu-mi venea să cred cât de populari sunt în State).

Mă rog, trecând peste frustrările de estici nebăgaţi în seamă, dar uneori cu talente reale amintesc de Paris Tetris, care sunt prea bizari în sensul art-rock ca să-i ignori, plus că solista foloseşte o engleză comprehensibilă. Un alt experiment, aş spune chiar teatral, este performance-ul muzical „Masa”, interpretat de cei 4 membrii ai trupei Karbid la o masă pătrată, un fel de electro-analog (vezi şi AIRtistla alternaTIFF). Ca să vă convingeţi, nu rataţi cele zece minute de spectacol HD şi HQ din video-ul de mai jos:

Dintre trupele internaţionale amintesc de Warpaint – trupă de gagici care fac o muzică foarte bine articulată. Au debutat cu The Fool anul trecut, album care s-a dovedind cel puţin odată ascultabil, dar pe mine m-au cu cucerit piesa asta, care e dinaintea albumului:

Pe de altă parte, ca să vă convingeţi de hotărârea fetelor de pe scena de la Katowice apăsaţi play mai jos:


In prima zi au evoluat Junior Boys – care au scos un album cam chill dar bun -, Low – pe care eu nu i-am asculat deloc până acum dar după video-ul de mai jos, aş putea spune că sunt prea overgroundpentru mine (conceptul de overground a fost dezvolat de Charles, autorul blogului de scandal în lumea indie,Hipster Runoff ).

Si nu în ultimul rând Omar Souleyman, care cânta muzica arăbeasca pe care se bâţâie occidentalii, dar nu insist pe ironia acestui fapt:

Din line-up au mai făcut parte o pleiadă de trupe nord americane foarte la modă: Destroyer (au scos un album care ar merita o cronică pe indiescouts.ro, cine ştie, poate vine), YACHT (un duo care fac o muzică pe muchie de cuţit, eu după prima ascultare îi cam las deoparte ), Neon Indian(un chillwavefoarte specific, nu neapărat my piece of cake)How to Dress Well (un R’n’B lo-fi-izat), Xiu Xiu ( no comment), Dan Deacon (cartoon-music), LiarsDeerhoofAriel Pink’s Haunted Graffiti – love or hate band, mă rog partea cu love e relativă:

Probabil şi datorită americanilor festivalul a atras atenţia, mai ales că unele nume veneau pentru prima oară în această parte a Europei.

Artiştii europeni: Mogwai, Primal Scream, dEUS, Junip, Anne Calvi, Gang of Four şi alţii pe care puteţi să-i descoperiţi aici.

Pe scurt: a fost un festival eclectic dar nu family oriented care a încercând să satisfacă mai multe zone ale muzicii, totuşi prin numărul mare de trupe din zona indie-electro tind să cred că în anii ce vor urma va deveni un reper al festivalurilor europene… estice, să zicem.

Lista completă a festivalurilor nominalizate pentru Best Overseas Festival o găsiţi aici, unde puteţi să le şi votaţi.

text via Indiescouts: Silviu Medeşan

photo: solistul de la Liturgy

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress