Atelierele Fabricii de Pensule – educație pentru copii si tineri
- Aventuri în lumea culorii – ateliere de exprimare prin culoare pentru copii
- Boomeranging the Contact Improvisation | Atelier CI cu Katja Mustonen (FI/DE)
- Atelier de scriere dramatică
- Audiința 2 – atelier de conștientizare muzicală și ritmică
- Socialdress. Atelier DIY de îmbrăcăminte socială
- Fii și tu erou de poveste – atelier de teatru pentru copii și tineri
Fabrica de Pensule continuă programul de educație culturală inițiat în 2010, destinat copiilor și tinerilor din Cluj. Programul își propune organizarea unei serii de opt ateliere conduse de artiști din Fabrica de Pensule sau invitați internaționali, pe diferite teme – teatru, muzică, fotografie, pictură, contact improvisation, scriere dramatică, realizare de haine cu mesaj social. Atelierele sunt gratuite și se adresează copiilor și tinerilor de diferite grupe de vârstă, provenind din medii sociale diverse.
Proiectul are drept scop susținerea unui program coerent și stabil de educație culturală în spațiul de artă al Fabricii de Pensule, care să ofere copiilor și tinerilor din Cluj oportunități diverse de participare și învățare în cadrul unor ateliere creative. În cadrul diverselor ateliere, participanții vor explora noi forme de expresie și interacțiune, își vor dezvolta abilități practice (scris, muzică, improvizație, etc.), de exprimare creativă, interacțiune socială și comunicare. Atelierele sunt concepute ca o serie de întâlniri pe diferite grupe și domenii artistice.
Aventuri în lumea culorii – ateliere de exprimare prin culoare pentru copii
Organizator: Cristina Gagiu & Attila Graff
Locație: Fabrica de Pensule / atelier de pictură – Cristina Gagiu & Attila Graff
Program: 29 septembrie – 3 noiembrie, în fiecare joi de la ora 16.00
Costuri: gratuit
Înscrieri/contact: Atelierul se adresează copiilor cu vârsta între 6 și 14 ani. Pentru înscriere, trimiteți un mail cu numele, vârsta, datele de contact (mail, număr de telefon) la adresa crispaint@yahoo.com (Cristina Gagiu).
Atelierele de creație se vor concentra pe exerciții de culoare pe diferite teme stabilite de fiecare dată, pentru fiecare curs. Atelierele urmăresc familiarizarea copiilor cu diferite tehnici, materiale, modalități creative de exprimare artistică. În cadrul atelierelor, fiecare sesiune va aborda o nouă temă prin intermediul culorii, urmărind dezvoltarea unor tehnici și cunoștințe legate de folosirea culorilor, pictură, compoziție, etc.
Boomeranging the Contact Improvisation | Atelier CI cu Katja Mustonen (FI/DE)
Organizator: GroundFloor Group
Locație: Sala Studio
Program: Vineri, 30 septembrie, 18.00 – 22.00 h
Sâmbătă, 1 octombrie, 10.00 – 13.00 h și 14.00 – 17.00 h | Jam (deschis) de la ora 18.00
Duminică, 2 octombrie, 10.00 – 13.00 h și 14.00 – 17.00 h
Costuri: 80 RON (55 RON pentru studenți)
Înscrieri/contact: Atelierul se va desfășura în limba engleză şi este destinat tuturor, indiferent de experienţă sau nivel de pregatire. Locurile sunt limitate. Pentru înscrieri: office@groundfloor.ro, 0748 144 322, www.groundfloor.ro
Atelierul intensiv de Contact Improvisation se va contura în jurul unor teme pe care le-am explorat în ultimul an. Vom acorda atenţie sporită următoarelor: implicare, atârnare, intenţie şi eliberare. Cum promite şi titlul, ne vom juca cu ceea ce am ajuns să numim ”efectul de bumerang”. Acesta implică unul sau mai mulţi parteneri, incluzând elemente de rotaţie, schimb de nivele cu ajutorul spiralei, despărţire şi revenire, folosind spaţiul sferic înconjurător şi cel din noi. Dacă cuvintele nu au sens, vino să încerci, totul va fi simplu şi complex în acelaşi timp, pentru că avem nevoie de simplitate şi de complexitate. Ele ne ajută să învăţăm din deciziile noastre, care astfel se transformă în experienţe noi.
Katja Mustonen (FI) trăieşte la Frankfurt şi este dansator şi profesor. Este interesată de diversele posibilităţi şi peisajul mereu în schimbare al mişcării şi al improvizaţiei, în special când este vorba despre spectacol şi prezenţa pe scenă. Este convinsă că arta şi viaţa nu pot fi separate şi o preocupă care sunt schimbările generate de dans într-un individ.
Atelier de scriere dramatică
Organizator: Asociația Art-Hoc (coordonator: Felician Chiruță & regizor supervizor: Adriana Chiruță)
Locație: Fabrica de Pensule / biroul Asociației Art-Hoc & Sala Studio
Program: joi, 20 octombrie, 19.00 h
marți, 25 octombrie, 19.00 h
joi, 27 octombrie, 19.00 h
marți, 1 noiembrie, 19.00 h
joi, 3 noiembrie, 19.00 h
marți, 8 noiembrie, 19.00 h
Spectacol lectură: – joi, 10 noiembrie, 19.00 h
Costuri: gratuit
Înscrieri/contact: Atelierul se adresează unui grup de 7 tineri cu vârsta între 17 și 35 de ani. Pentru înscriere la atelier vă rugăm să ne contactați la adresa: office@arthoc.ro
Atelierul de scriere dramatică este un laborator de creație de texte dramatice, adecvate criteriilor de punere în scenă. Atelierul se adresează unui grup de 7 tineri (între 17 si 35 de ani) care doresc să aprofundeze diferite metode de provocare a creativității și să exploreze diverse exerciții de stilizare a scriiturii în vederea elaborării unor texte dramatice. Atelierul este deschis participării către oricine, indiferent de experiență de creație anterioară.
Audiința 2 – atelier de conștientizare muzicală și ritmică
Organizator: Asociația Arta Capoeira
Locație: atelierul Asociația Arta Capoeira / Sala Studio
Program: 15 -21 octombrie
Costuri: gratuit
Înscrieri/contact: Atelierul se adresează unui număr de maxim 30 de participanți.
Construind pe experiențele de la Audiința 1 din 2010, Audiința 2 continuă cu cercetarea unei perspective noi, practice și foarte participative asupra muzicii. Audiința 2 va include în premieră în acest an și un workshop condus de Dan Aga de construcție de fluiere pe bază de țevi și piese de uz casnic, instrumente care urmează să fie folosite pe parcursul ședințelor. Laboratorul se va termina în ultima zi cu un happening muzical cu public numit “People=Sound”, creat de către toți participanții Audiinței, care urmează să fie înregistrat. Cursul urmărește să stârnească în participanți dorința de a descoperi atât capacități muzicale pe care nu le cunoșteau până în prezent, cât și să-și crească aptitudinile de comunicare nonverbală prin intermediul muzicii improvizate.
Socialdress. Atelier DIY de îmbrăcăminte socială
Organizator: Fundația AltArt
Locație: Sala Studio
Program: 15 octombrie, 9.30 – 18.00 h
Costuri: gratuit
Înscrieri/contact: Pentru a vă înscrie la workshop, vă rugăm să ne contactați la adresa submissions.altart@gmail.com. Participanții sunt rugați să colecteze cravate și materiale pentru a-și realiza propriile creații în timpul atelierului.
Atelierul explorează posibilitățile de a transforma cravate în haine noi și accesorii de modă. Pe parcursul atelierului de o zi reciclăm cravate noi și vechi. Folosim cravate folosite, donate sau cravate pe care participanții le pot aduce de acasă. Toate cravatele sunt tratate în mod egal, indiferent de clasă, vârstă sau stil. Cravatele apar întotdeauna acolo unde se scrie istoria; le folosim pentru a confecționa haine potrivite chiar și pentru ocaziile cele mai formale. Transformăm această ‚funie de gât’ în fuste, genți, curele pline de imaginație, sau le folosim pentru a însufleți hainele plicticoase.
Atelierul este condus de Marija Mojca Pungerčar, autoarea proiectului Socialdress, care a organizat primul atelier de cravate reciclate în Ljubljana, Slovenia în 2008. Pentru mai multe informații: www.socialdress.net
Fii și tu erou de poveste – atelier de teatru pentru copii și tineri
Organizator: Asociația Culturala Balla & Vajna Projects (Vajna Noemi & Balla Szabolcs)
Locație: Sala Studio
Program: octombrie 2011
Costuri: gratuit
Înscrieri/contact: Atelierul se adresează unui număr de cca. 20 de copii cu vârsta între 7 și 14 ani.
Atelierul va dura șapte zile intensiv. Copiii vor fi introduși, cu ajutorul unor exerciții jucăușe, în improvizație, vor fi provocați să creeze o poveste comună, în care personajele principale vor fi eroii lor preferați din povestea preferată. Copiii vor fi actori, scriitori și scenografi.
Atelierul conține mai multe etape:
1. Fiecare copil va prezenta povestea lui preferată și eroul preferat din acea poveste
2. Dupa identificarea eroilor preferați, coordonatorii atelierului vor provoca copiii să realizeze o nouă poveste cu eroii lor
3. Dupa schițarea acestei povestiri, copiii vor lucra pe grupe, fiecare copil având șansa de a alege o activitate care-i place cel mai mult: crearea scenografiei, crearea costumelor, realizarea textului.
4. Etapa finală este realizarea unei reprezentații, a unui spectacol realizat integral în decorul, costumele, și folosind textul scris de către copii, jucat de copii.
Informații generale despre ateliere: corina@fabricadepensule.ro, 0725 530 105
Atelierele fac parte din programul Atelierele Fabricii – proiect educațional pentru copii și tineri, derulat de Fabrica de Pensule și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Sorry, comments are closed for this post.