Schimbarea climatică și diversitatea genetică

Am primit un scurt interviu realizat de Borbáth Endre, student la Filozofie și Științe Politice în cadrul Universității Babeş-Bolyai, cu  cercetătorul Miklós Bálint despre efectele schimbărilor climatice. Interviul e mai jos:

Dr. Miklós Bálint, cercetător la Centrul de Biologie Moleculară din Cluj (Universitatea Babeş-Bolyai) şi la Centrul de Cercetare a Biodiversităţii şi Climei (Biodiversität und Klima Forschungszentrum, BiK-F, Frankfurt am Main) a publicat recent, alăturat de colegii din Germania, un articol în una dintre cele mai importante reviste de specialitate din lume, Nature Climate Change. Lucrarea, care abordează tema pierderii drastice de diversitate genetică în urma schimbărilor climatice conform estimării IPCC (grupul interguvernamental de experţi privind evoluţia climatului) pentru 2080, a stârnit un ecou imens în presa internaţională. Articolul arată că în cazul estimărilor climatice IPCC până în 2080, 68-84% din diversitatea genetică a unor specii va dispărea. Alături găsiţi un scurt interviu cu autorul acestui articol, precum şi câteva link-uri care ar putea să vină în completarea tematicii.

Cum ai început să abordezi relaţia dintre schimbările climatice şi biodiversitate?

Sunt fascinat de genetica populaţională a insectelor acvatice. Aceste insecte mici şi la prima vedere neimportante, deseori prezintă o diversitate genetică uriaşă. De multe ori o scurtă comparaţie genetică arată că populaţiile din munţii europeni care par a fi asemănătoare la vedere, de fapt aparţin mai multor specii, care au evoluat independent de-a lungul mai multor milioane de ani.

Între timp s-a vorbit tot mai mult despre efectele schimbărilor climatice asupra florei, faunei, a biodiversităţii în general. Împreună cu colegii de la Centrul de Cercetare Biodiversităţii şi Climei ne-am gândit că toate cercetările de până acum care investigau efectele schimbării climatice asupra biodiversităţii erau aplicate doar pe specii, nu şi pe diversitatea genetică a acestora. Prin urmare eram curioşi oare ce rezultate ar da o cercetare care se bazează pe diversitatea intraspecifică (cu alte cuvinte: cât de diferite sunt, din punct de vedere genetic, exemplarele si populaţiile aparţinând la aceeaşi specie şi cum afectează schimbările climatice această diversitate). De fapt am reinterpretat date existente despre diversitatea genetică a unor insecte (trichoptere, plecoptere, efemeroptere), aplicând estimările climatice ale grupului interguvernamental de experţi privind evoluţia climei (IPCC), proiectate pentru anul 2080. Am abordat problematica folosind aceste insecte acvatice ca model pentru că există deja numeroase date, teze, cercetări despre reacţia şi adaptarea acestora la diferitele oscilaţii termice şi condiţii noi de viaţă. În mare parte aceste specii au supravieţuit erelor glaciare, însă calitatea habitatelor lor (pârâuri montane) se schimbă drastic în zilele noastre – şi datorită schimbărilor climatice.

Ce arată rezultatele?

În primul rând, reiese că diversitatea genetică intraspecifică este sensibilă la schimbările climatice. Pe baza estimărilor IPCC din cele 9 specii urmărite în lucrarea noastră 1 sau 2 specii vor dispărea până în 2080, iar această dispariţie va fi cauzată de schimbările climatice (şi nu de alţi factori umani). Dacă considerăm însă diferenţele genetice intraspecifice, pierderile în diversitate pot ajunge la 68-84%. Astfel, în cazul în care discuţiile despre efectele schimbărilor climatice se poartă doar la nivelul abundenţei speciilor, pierderile reale nu ajung să fie luate în considerare. Pe lângă pericolul dispariţiei unor specii există şi pericolul reducerii diversităţii genetice a acestora (pentru a fi mai bine înţeles, reducerea diversităţii genetice rezultă în exemplare care sunt aproape identice din punct de vedere genetic. Aceasta scade viabilitatea exemplarelor şi a populaţiei crescând probabilitatea extincţiei).

Continuarea e pe site-ul Grupului pentru Acțiune Socială (GAS).

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress