Amnesty International & gLOC: petiții și scrisori deschise către Primăria Cluj, Min. Transporturilor, Min. Dezvoltării

Ansamblu rezidențial la Pata Rât – Apai Emese – pliant

Stimați jurnaliști,

Grupul de Lucru al Organizațiilor Civice (www.gloc.ro) a depus la Primărie, Judecătorie și Ministerul Transporturilor petiția cu privire la posibila evacuare a peste 120 de familii de pe str. Cantonului (Pata Rât, Cluj). Sperăm ca autoritățile publice să găsească soluții pentru ca sute de persoane din Cluj să nu fie evacuate forțat, respectând reglementările naționale și internaționale stipulate și în petiția gLOC semnată de aproximativ 350 de persoane (on-line și hârtie). Petiția se poate citi aici.

Reamintim că persoanele care locuiesc pe strada Cantonului fără număr din municipiul Cluj-Napoca au primit o citaţie datată 31 mai 2011, Dosar Nr. 13912/211/2011 pentru chemare în judecată în calitate de pârât de către Compania Naţională de Căi Ferate SA Bucureşti, Regionala CF Cluj, reclamant de fond. Reclamantul solicită emiterea unei ordonanţe prezidenţiale fără somaţie sau trecerea unui termen pentru ridicarea construcţiilor improvizate pe terenul CFR al Staţiei Cluj-Napoca Est şi plata cheltuielilor de judecată.

CFR revendică: pârâţii să fie obligaţi să ridice toate construcţiile, iar în caz că refuză, CFR să fie autorizată să elibereze terenul pe cheltuiala pârâţilor. În citaţie se face referire la adresa nr. 84789, 84810/20.04.2011 a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca ce comunică faptul că Primăria „a întreprins demersuri pentru construirea de locuinţe sociale pentru persoanele defavorizate în zona Pata Rât, urmând ca pe viitor să se analizeze situaţia cetăţenilor de etnie romă şi necesitatea construirii altor zone pentru relocarea acestora în funcţie de oportunitatea acestor demersuri” (pag. 3, paragraful 7 al Citaţiei din 31 mai 2011).

La sfârșitul săptămânii trecute, s-a obținut pe temeiuri procedurale o amânare a procesului, până la noua înfățișare de vineri, 8 iulie. Acest prilej poate fi folosit de instituțiile publice abilitate pentru a căuta soluții care să împiedice evacuarea forțată a familiilor de pe str. Cantonului, demers ilegal potrivit prevederilor internaționale și naționale.

Totodată, Amnesty International avertizează într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Transporturilor, Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, dar și Primăriei clujene, că unei companii publice „nu ar trebui să i se permită evacuarea unei comunități rome fără o protecție necesară asigurată respectivei comunități”:

„Amnesty International urges the municipality of Cluj-Napoca, as well as the national authorities to ensure that any resettlement of the community from Cantonului Street will fulfil the criteria for adequacy of housing under international human rights law. These requirements apply regardless of whether the dwellers rent, own, occupy or lease the land or housing in question”.

Documentul Amnesty International se poate citi aici. Sperăm că veți contribui la informarea publicului dvs. pentru a preveni posibile abuzuri care să conducă la evacuarea forțată a câteva sute de oameni.

Cu respect,

Din partea echipei gLOC:

Pavel Doghi, preşedinte Asociaţia Amare Prhala, Cluj

Enikő Vincze, profesor dr., Univ. Babeş-Bolyai, preşedinte Fundaţia Desire, Cluj

Cristina Raţ, lector dr., Universitatea Babeş-Bolyai

Adrian Dohotaru, secretar Grupul pentru Acţiune Socială

un răspuns la Amnesty International & gLOC: petiții și scrisori deschise către Primăria Cluj, Min. Transporturilor, Min. Dezvoltării

  1. Nu-i nimic!
    Noi cei care ne-am saturat de mizeria facuta de tigani, mai ales ca ocupa abuziv proprietatea altuia, deschidem si noi petitie pentru mutarea acestora si intrarea in legalitate. Sa vedem cati semneaza!
    Ne-am saturat de tiganie!

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2024 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress