Dan Lungu la Cărturești Cluj

LIT. FRONT-LINE 90’ – dialoguri cu scriitori români

2 iunie 2011, ora 19:00
librăria Cărturești, Cluj
DAN LUNGU


LIT. FRONT-LINE 90’ revine propunandu-va o intalnire cu prozatorul Dan Lungu, unul dintre cei mai apreciati si tradusi scriitori din literatura romana contemporana. Nascut in 1969 la Botosani, Dan Lungu este conferentiar la Catedra de Sociologie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi. Carti ale sale eu fost publicate in zece limbi: franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca si turca. A facut studii postdoctorale de sociologie la Sorbona si este redactor al revistei Au Sud de l’Est (Paris). In 1996, initiaza la Iasi grupul literar Club 8. In 2005, face parte din grupul de scriitori romani invitati la „Les belles étrangères”, Franta. Romanul de debut, Raiul gainilor (Polirom, editia I, 2004; editia a II-a, 2007; editia a III-a, 2010), a fost patru luni in topul vanzarilor editurii franceze Jacqueline Chambon, iar editia germana a fost declarata, in decembrie 2007, cartea lunii in Germania. Cel de-al doilea roman, Sint o baba comunista! (Polirom, editia I, 2007; editia a II-a, 2010), se afla in curs de adaptare cinematografica in regia lui Stere Gulea, iar versiunea franceza a cartii a fost dublu nominalizata la Premiile Europene Jean Monnet (Franta, 2008). Tot la Polirom a mai publicat doua volume de proza scurta, Baieti de gasca (2005) si Proza cu amanuntul (editia a II-a, 2008), precum si romanele Cum sa uiti o femeie (editia I, 2009; editia a II-a, 2010) si In iad toate becurile sunt arse (2011). Alaturi de Radu Pavel Gheo a coordonat volumul colectiv Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008), iar alaturi de Lucian Dan Teodorovici a coordonat Str. Revolutiei nr. 89 (2009). I se monteaza piesele Cu cutitul la os, Nunta la parter si Vrajitoarea pofticioasa (piesa pentru copii). Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Pe 2 iunie vă invităm la un dialog de 90 de minute cu Dan Lungu pe marginea literaturii, a scrierii şi publicării, a experienţei traducerii şi a succesului de public. Vom vorbi de asemenea despre viaţa din afara scrisului, despre familie, munca de profesor şi sociolog, pasiuni şi orice altceva va părea important. Vor fi şi două momente de lectură a autorului (din ultimele romane, În iad toate becurile sunt arse şi Cum să uiţi o femeie), o pauză de ceai şi un final rezervat dialogului cu publicul. Vă aşteptăm la ora 18:45 în ceainăria librăriei Cărtureşti din Iulius Mall pentru o întîlnire reală cu scriitorul Dan Lungu.

„Dan Lungu şi-a făcut intrarea în literatura internaţională cu o
proză copios-satirică de cea mai bună calitate.” (Wiener Zeitung)

“Cine-l citeşte are senzaţia că priveşte un foc de artificii. Inteligenţa sclipitoare, sagacitatea şi uneori maliţia dovedite în înţelegerea sufletului omenesc, ca şi lirismul sobru, viril sînt cuceritoare.” (Alex. Ştef[nescu)

„Altminteri, faptul de a fi scriitor nu mi-a salvat viaţa, dar i-a dat sens, ceea ce e cam totuna. Aş spune că am, mai degrabă, o sensibilitate pentru lumile vulnerabile. Pentru marginali, minoritari, excluşi. Nu doar pentru băieţii de cartier, ci şi pentru batrînii nostalgici după dictatură sau pentru minoritarii religioşi din Cum să uiţi o femeie. Fiinţele fragile şi sucite, care pun mereu în chestiune realitatea normativă în mod direct sau indirect, se bucură de simpatia şi empatia mea.” (Dan Lungu)

Despre LIT. FRONT-LINE 90’ LIT. FRONT-LINE 90’ vă propune întîlniri lunare de cîte o oră şi jumătate cu scriitori români, atît prozatori cît şi poeţi, care împing producţia literară autohtonă dincolo de graniţele ei (culturale, stilistice, tematice, geografice etc.). Întîlniri cu oameni aflaţi în prima linie a literaturii române, aşadar o ocazie de a înţelege de unde vine aceasta şi încotro se îndreaptă. Pornind de la premisa că majoritatea evenimentelor literare „cu tradiţie” (cu interminabilele lor discursuri critice, lectura grăbită şi dialogul haotic cu publicul) nu reuşesc să creeze un contact real cu autorul, o înţelegere cît de cît exactă a resorturilor care-l fac să scrie şi a mizelor sale literare, LIT. FRONT-LINE 90’ vrea să vă ofere posibilitatea de a cunoaşte omul din spatele cărţilor, de a arunca un ochi (nu indiscret, doar curios) asupra vieţii sale, pentru a înţelege felul în care ea se leagă de scrierile lui, şi asupra muncii lui, urmărindu-i strădaniile, bucuriile şi dezamăgirile. Întîlnirile LIT. FRONT-LINE 90’ sînt gîndite ca un dialog între scriitor şi moderator pe marginea literaturii, a scrisului, a publicării, a succesului sau insuccesului de piaţă, a asumării condiţiei de scriitor şi a şanselor pe care acesta le are în România de azi. Acest dialog va fi punctat de două momente de lectură din cărţi diferite şi de o pauză, ultimul sfert de oră fiind rezervat publicului, care poate adînci temele deja atinse sau poate deschide subiecte noi de discuţie.

În ziua evenimentului puteţi cumpăra cărţile autorului invitat cu o reducere de 10%.

un răspuns la Dan Lungu la Cărturești Cluj

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress