La Pyramide du Fanfaron – Mircea Gherghinescu

LA PYRAMIDE DU FANFARON
(Piramida Fanfaronului, 1992) video, 44′
27 mai – 12 iunie 2011
Opening: 27 Mai, ora 19-22
Galeria Laika
59-61, Henri Barbusse, etajul 4
marţi – sâmbătă, 16-20h

Mircea Gherghinescu, in varsta de 77 de ani, este cunoscut pentru aportul sau adus scolii de cinematografie romaneasca atat ca director de imagine in televiziune cat si ca profesor doctor universitar.

Printre proiectele sale se numara si Piramida Fanfaronului, un film cu tenta documentara dar care se dovedeste a fi o metafora profunda a unei realitati distorsionate, a unei societati cu valori strivite de megalomania unui regim totalitar. Realizat in 1992 cu mijloace clasice, filmul are ca subiect vizual un edificiu ce inmagazineaza memoria unei perioade din istoria noastra recenta: Casa Poporului.Nu suntem in fata unei noi controverse, nici in fata unui documentar analitic ci mai degraba in fata unei ironii curajoase pe ritmuri stranii. O ironie subtila, cu multa forta si verticalitate care ne aminteste de vulnerabilitatea conditiei umane in fata unui sistem social ce tinde sa reduca individul prin strivire, atat la propriu cat si la figurat.

Bazat pe o cadenta “exterior – interior”, cu o atentie riguroasa la detalii, filmul lui Mircea Gherghinescu da o conotatie aproape hipnotica inflatiei de elemente decorative si contureaza treptat monstruozitatea unei arhitectonici lipsite de suflet.

Sorry, comments are closed for this post.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress