Reclamație legală și nesupunere civică

Cred în două tipuri de implicare civică când simplul dialog bazat pe relații simetrice, egalitare, nu e posibil. Când spun implicare civică mă refer la o socializare a politicii, în afara circuitului mainstream parlamentar și în exteriorul partidelor politice. Pe scurt, un tip de implicare critică este cea a reclamațiilor legale, a sesizărilor, articolelor critice la adresa unor abuzuri sau posibile abuzuri de putere. Un al doilea tip de participare democratică la viața urbei e de tip radical și implică „nesupunerea civică”, preferabil non-violentă, nerespectarea unor legi nedrepte. Exemple personale de nesupunere civică sunt nenumărate, dar aș aminti aici doar blocarea ciclistă a străzilor ocupate de mașini când am făcut critical mass-uri, picnicul neautorizat din Polus ori graffiti-uri pe simboluri capitaliste. Nu sunt un freak protestatar, cred că trebuie apelat la astfel de metode doar când dialogul cu instituțiile publice eșuează.

Voi da un exemplu de succes a primei variante de participare cetățenească legat de Garda de Mediu din Cluj. La o primă constatare Garda a semnalat că zecile de copaci din Parcul Feroviarilor copacii au fost doborâți de ninsori abundente și de vânt! În urma zecilor de sesizări și a unui control din partea inspectorilor din București de la Garda Națională, s-a făcut o a doua constatare care a atestat lucrările și tăierile ilegale ale clubului de fotbal CFR. Reamintesc, clubul încearcă să transforme un parc public într-o bază privată de antrenament, iar lângă parc există un proiect de complex comercial cu clădiri de aproape 20 de etaje care ar asfixia deplin zona.

Dintr-un impuls aproape pedagogic arăt sesizarea de mai jos, în speranța că și voi veți apela la astfel de metode pentru a preîntâmpina posibile abuzuri. Din păcate, am pierdut de mult trenul pentru un oraș mai tihnit, mai verde, mai ales când s-a discutat despre un nou stadion municipal pentru clubul de fotbal U. Când s-a pus problema extinderii relativ plăpândului Parc Central (doar 750 de metri lungime) până la Podul Garibaldi și a mutării stadionului la marginea orașului, nici un politician nu a luat în calcul această variantă pentru că nu era îndeajuns de bănoasă ori veroasă. Dacă era mutat stadionul, s-ar fi realizat un centru comercial, travestit ca „centru civic”, așa că s-a preferat în urma protestelor construirea unui nou stadion pe același sit.

Iar noile lucrări distrug, din nefericire, copacii din zonă. Logica extinderii și a profitului rapid ne lipsește de posibilitatea unor plămâni naturali în orașe. Dacă nu aprob adesea modul lui Andrei Pleșu de a raționa, sunt uneori subjugat de incontestabilul său farmec stilistic, de miresmele sale epitetice. Aștept activ să trăiesc cândva într-o urbanitate pe care scriitorul o semnalează în Germania, în articolul „La Berlin, despre normalitatea uitată a vieții” din Dilema Veche:

„Berlinul e un oraş cu o abundentă vegetaţie. Nici unuia dintre administratorii lui nu i-a trecut prin cap să-şi bată joc de iarbă şi de pomi, să construiască pe socoteala spaţiilor verzi, să prefere, fără excepţie, cărămida, betonul şi sticla. Dimpotrivă. Totul e învăluit de adierea fragedă a unui oraş secund, „mai pur“, un oraş al plantelor, al miresmelor răcoroase, al păsărilor. În plin centru, te poţi trezi dimineaţa într-un paradis de cîntece, venit dinspre coroanele ample ale arborilor. Eşti într-un mare oraş european şi eşti, în acelaşi timp, într-un mare parc, într-un fragment, uşor rărit, de pădure. Respiri şi te mişti ca într-o staţiune montană. Traficul intens nu asfixiază niciodată auzul, văzul şi plămînii oamenilor. E absorbit în verdele predominant, într-o ambianţă în care „urbanitatea“ include natura şi naturaleţea”.

Iar acum sesizarea:

„Stimați reprezentanți ai Gărzii de Mediu (gardamediu@gnm.ro, comunicare@gnm.ro, cjcluj@gnm.ro, silvian.ionescu@gnm.ro),

subsemnatul Adrian Dohotaru, din Cluj-Napoca, str…, depun prezenta sesizare, la care solicit răspuns:

1. Prin e-mail, confirmând înregistrarea prezentei sesizări, alături de numărul de înregistrare

2. Prin poștă, la adresa sus menționată, la terminarea investigațiilor efectuate ca urmare a prezentei sesizări.

Sesizare

În data de luni 16 mai, ora 19.00, am observat copaci doborâți în contextul lucrărilor la noul stadion municipal. În ciuda importanței noi construcții, consider că și soarta copacilor, într-un oraș lipsit spații verzi numeroase și adecvate, e relevantă. În consecință, solicit răspuns la următoarele întrebări:

1. Există aviz pentru doborârea copacului și a distrugerii vegetației în zonă?

2. În cazul în care există aviz, în ce zonă mai exact s-au obligat beneficiarii să planteze noi copaci așa cum prevede legea?

3. Vor fi doborâți și copacii din fotografia „copaci stadion 3”, împrejmuiți de gardul de protecție?

4. În cazul în care există aviz pentru doborârea lor, unde vor fi plantați puieți, așa cum prevede legea?

Cu respect,

Adrian Dohotaru”

Iar Garda Națională răspunde prompt monitorizând Garda locală (iar cei din Cluj îmi trimit pe e-mail la câteva ore un număr de înregistrare):

„Catre,

Garda Nationala de Mediu Comisariatul Judetean Cluj

Va transmitem sesizarea domnului Adrian Dohotaru, primita in format electronic si
inregistrata cu nr.733/RP/18.05.2011 la Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu, cu
rugamintea de a analiza situatia expusa si de a transmite raspuns conform legislatiei in vigoare.
De asemenea, va rugam sa ne informati cu privire la raspuns, pe adresa de e-mail
gardamediu@gnm.ro, in termenul legal.
Cu stima,
Compartimentul Relatii Publice
Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu

Stimate domn Adrian Dohotaru,

Va facem cunoscut ca sesizarea dumneavoastra inregistrata cu nr.733/RP/18.05.2011  la
Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu, se afla in atentia Comisariatului Judetean Cluj al Garzii Nationale de Mediu pentru analiza, verificare si raspuns in limitele  competentelor
atribuite, conform legislatiei in vigoare.

Cu stima,
Compartimentul Relatii Publice
Comisariatul General al Garzii Nationale de Mediu”

Do It Yourself ?

5 răspuns la Reclamație legală și nesupunere civică

 1. Aşa. Şi finalitatea?

  A venit momentul să punem de-un un Critical Mass adevărat încheiat cu picnic în Parcul Feroviarilor?

 2. Eu inca nu reusesc sa pricep „pasiunea” unor romani adulti pentru taierile de copaci. Ii incredibil… ca si cum numai asta ar astepta sa li se dea un topor in mana si liber la taiat.

  Totusi as avea o observatie aici: in prima poza pare a fi un salcam iar in a doua niste corcodusi. A nu se intelege ca as vrea ca pomii de acest fel sa fie taiati. Sa fie lasati acolo. Dar salcamul este o specie invaziva in Romania si, din pacate, cei care vor uneori sa impresioneze prin „spirit verde” trag o campanie de plantare de salcami. Salcamul este o specie invaziva care dauneaza speciilor native.

  Despre „toaletari” am scris si eu aici: http://bit.ly/iuV4Hp

 3. Eh, întrebi și tu, finalitatea e moartea, eu vorbesc de procese.

  Sunt discuții cu privire la pregătirea unui picnic weekendul viitor, însă din păcate sunt plecat din Cluj. Revin cu detalii pe slicker dacă se concretizează.

  Pentru critical mass vero și nu marș biciclist trebuie convins Geza să facem fără aprobări, fără poliție, vineri în trafic și nu sâmbăta pe străzi semi-pustii. Eu am mai încercat să-i conving pe Mititean și Geza, eventual mai încerci și tu pentru a reînsufleți întâlnirile lunare ale bicicliștilor.

 4. De ce trebuie convins Geza sau Radu? Din câte îmi amintesc eu, ultimele două s-au făcut fără implicarea lor. Ok, la cel din 8 mai 2008 s-a implicat şi Geza pentru că a pus anunţul pe site. Dar n-a participat efectiv la Critical Mass. Înafară de asta, Geza şi Radu organizează deja marşul regulat cu autorizaţii, poliţie şi destule ediţii cu peste 100 de participanţi. Apropo, ne vedem joi 26 mai la ora 5.30 în parcarea din spatele poştei, lângă parcul Caragiale cu cei care vor să participe la acel marş. Din tomna anului trecut marşul se ţine joi, nu sâmbătă şi nu pe străzi semi-pustii. La ultima ediţie, poliţia a oprit traficul auto în mai multe intersecţii ca să treacă coloana de biciclişti. La marşurile fără autorizaţie lucrurile au cam scăpat de sub control şi au fost întotdeauna incidente cu şoferi care s-au enervat. Cred că ai văzut deja ce s-a întâmplat în Brazilia la un astfel de marş. Dacă n-ai văzut, vezi clipul de mai jos.

  http://www.youtube.com/watch?v=GnR2ysyaoH4

 5. ggl: Ok, e mai bine că se țin acum joi, iar dincolo de faptul că sunt legale sau ilegale critical mass-urile important e că autoritățile iau timid măsuri pro-bicicliste și că din ce în ce mai mulți clujeni merg cu bița pe stradă.

  ls: Într-adevăr, „toaletarea” de care vb e extrem de hidoasă. Ideea e ca tăierile semnalate și cele preconizate să fie cu autorizație și să fie plantați alți puieți, din specii mai ok, în schimbul celor tăiați.

Evenimente recomandate

There is no custom code to display.

© 2022 slicker.ro

Slicker este construit pe platforma Wordpress